załatwianie sie poza kuwetą sędziwego kocura

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lip 15, 2012 17:02 załatwianie sie poza kuwetą sędziwego kocura

Witam.Zalogowałam sie dzis.To moja ostatnia deska ratunku.Mam 13-letniego kocura Pregacza .Zauwazyłam jakis czas temu ,ze sporadycznie załatwia sie poza kuwetą.Myslałam ,ze to przypadek...Czas mija i w tej chwili mam juz "zalane" całe mieszkanie .Weterynarz uwaza ,ze to kwestia psychiki.Nie moge w w to uwierzyć .Ten kot przez całe zycie nigdy nie zrobił nic poza kuwetą.W tej chwili siada na moich oczach i zwyczjnie robi siku.Załatwic potrafi sie równiez pod siebie.Wyrzuciłam juz fotel ,dywniki,co moge piorę.Nie ma juz tygodnia aby kilkakrotnie gdzieś czegos nie zrobił.Zorganizowałam mu juz własny pokoik,gdzie stoi jedzonko i kuweta.Niestety załatwił sie pod siebie...Apetyt ma normalny ,moze jedynie jest juz mniej ruchliwy.Podaje mu z wielka trudnoscią zel uspokajajacy,który nie pomaga .Jest coraz gorzej...Co robić ?

Abra123

Od: Nie lip 15, 2012 16:50

Post » Nie lip 15, 2012 17:15 Re: załatwianie sie poza kuwetą sędziwego kocura

Podstawowe pytanie - czy robiłaś mu badania? Krew, mocz? To niestety może być objaw choroby (np. pęcherza lub nerek ale nie tylko).

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie lip 15, 2012 17:25 Re: załatwianie sie poza kuwetą sędziwego kocura

Kot 13-letni to w żadnym razie nie jest kot sędziwy!
Gdybyś napisała że kot ma 18 lat to jak najbardziej można by podejrzewać jakąś formę kociej demencji, ale wtedy też pierwsze co przychodzi do głowy to szybkie porobienie kocurkowi badań krwi i moczu.
U kota 13-letniego jest to tym bardziej oczywiste i konieczne do zrobienia.
On najprawdopodobniej jest chory.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lip 15, 2012 17:31 Re: załatwianie sie poza kuwetą sędziwego kocura

Nie robiłam jeszcze badań,jestem umówiona z lekarzem w tym tygodniu na ich wykonanie.Czy to mozliwe aby pełne porcje moczu ,nie posikiwanie oraz kupe robił poza kuwetą?

Abra123

Od: Nie lip 15, 2012 16:50

Post » Nie lip 15, 2012 17:32 Re: załatwianie sie poza kuwetą sędziwego kocura

tez uwazam,ze kot jest chory:nerki,albo piasek ma... :(
Gdyby Twój kot nie sikał pod siebie stawiałabym na zmiane kuwety na nową,ale w takim wypadku ...jest chory

mój 18-letni kot nie wygląda na sędziwego...
BOZENAZWISNIEWA