Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 10, 2012 19:51 Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Witam,
Wielka prośba o pomoc.
Mam dwa koty: rodzeństwo, kocura i kicię. 11 miesięczne. Kocur wykastrowany (2 miesiące temu), kocica wysterylizowana (3 miesiące temu). Zdrowe, dobrze odżywione, zadbane. Do tej pory były czyste. Kocurek od około miesiąca (niedawno jednak zauważyłem) zaczął posikiwać obok kuwety. Przed kuwetą lub pod ścianą. W miejsca gdzie posikiwał nakleiłem okleinę, żeby nie zniszczyć podłogi. Pod ścianą dodatkowo taśmę dwustronną. Kotek nie lubi maty, przestał sikać pod ścianą, ale znowu sika obok kuwety. Kupkę robie w kuwecie. Z kicią nie ma problemów... Nie wiem co robić. Mieszkanie jest wynajmowane, nie mogę go dewastować.
W tygodniu zabieram kotka do weterynarza na badanie (czytałem, że to może być objaw problemów z drogami moczowymi), ale na 95% KOT JEST ZDROWY. Przed kastracją trochę znaczył teren a potem mu przeszło. Nie zmieniałem żwirku, od zawsze używam tego samego (silikonowy Hilton). Koty mają dwie duże kuwety obok siebie, kuwety są czyste, w środku jest dużo żwirku.
Bardzo proszę o rady i pomoc. Co mogę jeszcze zrobić.
Będę naprawdę wdzięczny.
Pozdrawiam.

neofelis

Od: Czw wrz 01, 2011 23:36

Post » Nie cze 10, 2012 20:03 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Tzn. przerzuca, czy na sioo całkiem nie wchodzi do kuwety?
Jesli to pierwsze, to sprawę rozwiąże kryta kuweta albo z wysokimi ścianami.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie cze 10, 2012 21:10 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Niestety w ogóle nie wchodzi. Poza tym pisałem, że tylko SIKA, więc jak może cokolwiek przerzucać??? Sika obok, nie wchodzi do środka. Wchodzi tylko na kupę.

neofelis

Post » Nie cze 10, 2012 21:38 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

W takim razie kotu trzeba zbadać mocz. Może załatwianie się sprawia mu ból, toteż unika miejsca, które mu się z tym kojarzy.
Masz tu podobne wątki
viewtopic.php?f=1&t=85151&start=0
viewtopic.php?f=1&t=117455
viewtopic.php?f=1&t=133356

mziel52

Post » Nie cze 10, 2012 22:22 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Jesli wet nic nie zjadzie to sprobuj zmienic zwir na normalnego benka ( bez zapachu). Ja musialam zrezygnowac z silikonu bo mojemu kotu ktoregos dnia po prostu odwidzialo sie i zaczal sikac po kątach.

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Nie cze 10, 2012 22:35 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Zacznij od badań, bez tego nic nie będzie wiadomo.
Koniecznie trzeba zbadać mocz i krew.
Wykluczasz stresowe tło? Nie było w ostatnim czasie jakichś nietypowych wydarzeń w domu, zmian? Nowy domownik, remont, inna zmiana?
Sikanie poza kuwetą u kotów zazwyczaj ma albo podłoże chorobowe albo behawioralne. Musisz znaleźć przyczynę i ją wyeliminować. A pod kuwetę, póki co, podłóż większą, plastykową/ceratową matę. Sika wyłącznie obok kuwety? W innych miejscach nie leje?

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Nie cze 10, 2012 23:02 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Jeśli nie pomoże to co powyżej (badania - diagnostyka; zmiana żwirku itp. ), to może (tak mi przyszło do głowy) postaw obok jeszcze jedną kuwetę, ale całkiem pustą w środku (bez żwirku). Może kotu się akurat odwidziało i woli sikać na coś co mu przypomina podłogę? Można do takiej pustej kuwety włożyć np. trochę papieru toaletowego przesiąkniętego lekko moczem tegoż kota (żeby skojarzył że tam ma sikać).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie cze 10, 2012 23:13 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Tak, tak, właśnie - żwirek może nie odpowiadać.

Moja kotka np. nie wysiusia się do kuwety, jak chwilę wczesniej załatwi się Benuś.

Płacz nie płacz:)
adeeniet

Post » Pon cze 11, 2012 21:55 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Dzisiaj rano zaniosłem mocz kotka do analizy... Diagnoza: zapalenie pęcherza + nadmiar białka w moczu. Pani weterynarz powiedziała, że najprawdopodobniej z powodu przeziębienia. Kotki mają do dyspozycji w pokoju non-stop otwarte szerokie okno (z założoną specjalną siatką), ale nie rozumiem jak od tego mógł się kocurek przeziębić. I dlaczego tylko on a nie kicia? Może go przewiało. Mógłbym zamykać okno, ale one uwielbiają wyglądać przez nie.
Jutro idę z kotkiem na pobranie krwi i zaczynamy leczenie. Martwię się o niego, ale może się uda.
Dzięki dobrym ludziom za życzliwe odpowiedzi.

neofelis

Post » Pon cze 11, 2012 22:27 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

mziel52

Post » Pt lip 25, 2025 14:01 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Mój kot zaczął załatwiać się poza kuwetą, mimo że wcześniej wszystko było w porządku. Zmieniliśmy żwirek, miejsce jest to samo. Czy ktoś miał podobną sytuację?

banka

Od: Czw lip 24, 2014 10:20

Post » Pt lip 25, 2025 14:11 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

banka pisze:Mój kot zaczął załatwiać się poza kuwetą, mimo że wcześniej wszystko było w porządku. Zmieniliśmy żwirek, miejsce jest to samo. Czy ktoś miał podobną sytuację?

Zauważyłaś, że to wątek z roku 2012?
Zbyt mało podajesz informacji. W jakim wieku jest kot. Jak długo trwa to załatwianie się poza kuwetą. Czy byłaś z nim u weta po tych incydentach?
Nie bardzo rozumiem - kot zaczął siusiać poza kuwetą po zmianie żwirku, czy zmieniliście żwirek gdy kot zaczął siusiać poza kuwetą?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon lip 28, 2025 9:40 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Miałam dokładnie to samo. U mnie rozwiązaniem okazało się dostawienie dodatkowej kuwety – a właściwie nakładki na muszlę WC. Kotka zaczęła z niej korzystać, gdy uznała, że w kuwecie nie jest wystarczająco świeżo Od tamtej pory problemy się skończyły. Czasem to naprawdę kwestia komfortu kota. Oczywiście wcześniej warto wykluczyć problemy zdrowotne – takie sytuacje mogą mieć też podłoże medyczne. Dużo cennych informacji na ten temat znajdziesz tutaj: https://www.anicura.pl/.
Ostatnio edytowano Wto sie 05, 2025 13:03 przez noora, łącznie edytowano 1 raz

noora

Od: Pon lut 09, 2015 20:48

Post » Pon lip 28, 2025 13:48 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Może mu ten nowy żwirek nie odpowiada? Ja zawsze doradzam bezzapachowego, niebieskiego benka (benonitowy, ale bardzo przypomina zwykły piasek, koty go lubią)
https://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek ... t=335113.0
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lip 29, 2025 16:44 Re: Kot zaczął sikać obok kuwety... Proszę o radę

Zdrowia!
Kocie pęcherze często sie psują z powodu stresu. Zastanów sie czy ostatnio sie coś nie zadziało:)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11