Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie?:D)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 31, 2012 0:52 Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie?:D)

Hej,

właśnie zobaczyłam w filmie dokumentalnym o obyczajach w Japonii niesamowite zjawisko - otóż bardzo popularne kawiarnie, w których obcuje się z kotami. Podobno Japończycy uczą się w nich obcowania z drugą istotą i relaksują się. Co Wy na to? :D

U nas pewnie byłoby mniej popularne ;) ale byłaby to fajna opcja na utrzymywanie domów tymczasowych ;)

Więcej:
http://www.japoneczka.pl/2012/05/kocia- ... neko-cafe/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_caf%C3%A9
http://www.youtube.com/watch?v=9h1Y60sm30Y

Może ktoś z mocno zakoconych szuka nowatorskiego sposobu na biznes? ;) a nuż przeniesiony z Japonii zakwitnie na naszym rynku ;)

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Czw maja 31, 2012 5:05 Re: Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie

Byłoby super ale niestety mentalność u nas zupełnie inna. Japończycy bardzo kochają koty i mają na ich punkcie świra a nie mogą trzymać zwierząt w domach dlatego kocie kawiarnie mają rację bytu.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Sob cze 02, 2012 1:37 Re: Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie

Irlandzka Myszka pisze:Byłoby super ale niestety mentalność u nas zupełnie inna. Japończycy bardzo kochają koty i mają na ich punkcie świra a nie mogą trzymać zwierząt w domach dlatego kocie kawiarnie mają rację bytu.

a dlaczego nie mogą trzymać w domu? Zaintrygowałaś mnie... :wink:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Sob cze 02, 2012 2:36 Re: Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie

mikela pisze:a dlaczego nie mogą trzymać w domu? Zaintrygowałaś mnie... :wink:

Informację tą uzyskałam z programu "Pokochaj koty". Ze względu na na małą powierzchnię wysp japońskich i bardzo gęste zaludnienie mieszkania są małe i bardzo drogie. Większość ludzi nie ma swoich mieszkań tylko wynajmuje a właściciele nie wyrażają zgody na trzymanie zwierząt. Nawet jeżeli ktoś ma swoje mieszkanie to bardzo często jest zastrzeżenie, że nie wolno trzymać zwierząt.
Zresztą z tym samym czyli zakazem trzymania
zwierząt spotkałam się w Irlandii. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy kota nielegalnie bo było zastrzeżenie w kontrakcie, że zwierząt trzymać nie wolno. Jak sprawa się wydała bo podkablował nas sąsiad to mieliśmy sporo nieprzyjemności. Szukając nowego lokum warunkiem było zalegalizowanie Kicusia. Udało nam się taki dom znaleźć na wsi.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Sob cze 02, 2012 6:43 Re: Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie

W Wiedniu jest też 'kocia' kawiarnia, na wzór japońskich.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob cze 02, 2012 16:15 Re: Neko Cafe - japońskie kocie domy publiczne ;) (kawiarnie

Irlandzka Myszka pisze:
mikela pisze:a dlaczego nie mogą trzymać w domu? Zaintrygowałaś mnie... :wink:

Informację tą uzyskałam z programu "Pokochaj koty". Ze względu na na małą powierzchnię wysp japońskich i bardzo gęste zaludnienie mieszkania są małe i bardzo drogie. Większość ludzi nie ma swoich mieszkań tylko wynajmuje a właściciele nie wyrażają zgody na trzymanie zwierząt. Nawet jeżeli ktoś ma swoje mieszkanie to bardzo często jest zastrzeżenie, że nie wolno trzymać zwierząt.
Zresztą z tym samym czyli zakazem trzymania
zwierząt spotkałam się w Irlandii. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy kota nielegalnie bo było zastrzeżenie w kontrakcie, że zwierząt trzymać nie wolno. Jak sprawa się wydała bo podkablował nas sąsiad to mieliśmy sporo nieprzyjemności. Szukając nowego lokum warunkiem było zalegalizowanie Kicusia. Udało nam się taki dom znaleźć na wsi.

o kurcze, to ja bym już tam nie mogła zamieszkać :wink:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33