szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 29, 2012 8:25 szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówki

Witam,
Może ktoś z Was spotkał się z tym, że kot szoruje łapkami o zamknięte drzwi do sypialni - kilka razy w ciągu nocy. Nie wpuszczamy go do sypialni bo wtedy dla odmiany chodzi po głowie, a waży 9 kg :)
Nie chodzi o zniszczenie drzwi ponieważ ich nie niszczy (jest to szyba w środku drzwi, o którą szoruje) a o to, że co noc mamy kilkukrotną pobudkę. Wstaję wtedy i go karcę ale to nie pomaga, nie uczy się niczego. Pokazuję mu drzwi, mówię, że tak nie wolno ale za 2 godziny jest to samo.

I mam z nim jeszcze jeden problem - otwiera lodówkę więc żyjemy z lodówką zastawioną krzesłem :( Po otwarciu lodówki tylko wyrzuca z niej rzeczy a niczego nie podjada.

Co można zrobić?
Bedę wdzięczna za rady

maniam1

Od: Śro paź 27, 2010 14:09

Post » Wto maja 29, 2012 8:58 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Kup zraszacz. Wlej tam wody.
Po otwarciu drzwi, jak kot szoruje - psiknij go wodą.
Kilka sesji i przestanie.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto maja 29, 2012 9:22 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Tylko jak ja wychodzę z sypialni żeby go skarcić to on już ucieka po całym mieszkaniu. Czy jak już go dogonię i wtedy spskiam to też powinien zrozumieć?

maniam1

Post » Wto maja 29, 2012 9:27 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

on się chyba czuje samotny 8)
pewnie dużo czasu w dzień spędza bez was i chce się w nocy nacieszyć waszą obecnością

kot potrzebuje towarzystwa i zajęć - najczęściej
albo drugiego, sympatycznego kota albo towarzystwa ludzi w ciągu dnia, coby z nimi pokonwersować, pogapić się co robią, pozaczepiać ich

pewnie cały dzień przesypia
to mu trudno i w nocy spać

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto maja 29, 2012 9:31 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Święte słowa, Patmol :ok:
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Wto maja 29, 2012 9:34 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

To fakt, że cały dzień jesteśmy w pracy ale po powrocie jest codziennie pół godziny tylko dla kota (zabawa, mizianie) a potem do wieczora albo siedzi u nas na kolanach (nie zawsze chce) albo bawi się z kotką (bo ma towarzyszkę) więc nie powinien się nudzić.
Może rzeczywiście tęskni w nocy ale niestety nie mogę go wpuścić do sypialni bo wtedy nie da nam wogóle spać :(

maniam1

Post » Wto maja 29, 2012 9:37 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Mnie się tez wydaje, że "to wszystko z nudów"
Możliwe, że kot specjalnie drapie, żebyście go poganiali. Ja tak miałam , gdy miałam jedną kotkę, budziła mnie o 3 rano i wyraźnie była przeszczęśliwa, jak wstawałam i ganiałam ją żeby zamknąć w łazience :mrgreen:
Jak zaczęłam ignorować - porzestala marudzić.
Rada z pryskaniem jest dobra, ale jeśli to z nudow, kot szybko wymyśli coś innego, żeby Was zachęcic do "zabawy". Lodówka też wyraźnie zabawowo jest otwierana.
Rada:
1. Wybawić solidnie kota wieczorem, niech pogania za sznurkiem, pileczką, światłem laserka
2. Rozważyć wprowadzenie drugiego kota - bedą się zajmowaly sobą za dnia, i w rezultacie lepiej spały w nocy (tak mam teraz)
PS.
W miedzyczasie napisałaś o drugiej kotce... może przenieś te pół godziny mizianek na wieczór?
Ostatnio edytowano Wto maja 29, 2012 9:38 przez taizu, łącznie edytowano 1 raz
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto maja 29, 2012 9:38 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Albo to taki typ, że nie może mieć drzwi zamkniętych ;)
Mam takiego "kwiatka" - ma kocią koleżankę do towarzystwa, więc teoretycznie nudzić się nie powinien. Natomiast kotka wylatuje za drzwi sypialni, odkąd zaczęła skakać do podwiniętej rolety i ciągle ląduje mi na głowie. Wyrzucę obydwa do pokoju, nie mija pięć minut i grubas skrobie w te nieszczęsne drzwi. Wpuszczę - to Kostucha urywa roletę :evil: Wyrzucę tylko ją - oba wyją, każdy po swojej stronie drzwi :lol:
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Wto maja 29, 2012 9:42 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Też mam wrażenie, że on jak go przeganiam od drzwi to jest przeszczęśliwy i aż merda ogonem jak ucieka.
Drugi kot jest i to bardzo chętny do wszelkich zabaw, ganiają się wieczorem ale może ja powinnam go trochę przegonić z zabawkami.
Zauważyłam, że jak przed snem go miziam to potem jeszcze bardziej tęskni i nie odstępuje mnie na krok przed pójściem spać.

maniam1

Post » Wto maja 29, 2012 9:44 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Jedyna rada ignorować - nie wstawać w nocy, nie karcić, przewrocić się na drugi bok i udawać, że śpicie ;)
W końcu mu się znudzi, jak się zorientuje, że brak atrakcji w nocy.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto maja 29, 2012 9:55 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Ok. popróbuje Waszych rad. Dziękuję za pomoc.

maniam1

Post » Wto maja 29, 2012 9:55 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Uniemożliwić kotu dojście do drzwi sypialni...? Np. przez przyklejenie w odpowiednim miejscu podłogi lub futryny taśmy obustronnie klejącej? Koty ponoć nie znoszą lepkich powierzchni...

PS: Ach... Co ja bym dał, żeby moje kotki chciały do mnie w nocy przyjść i łazić mi po łóżku, wymościć sobie jakieś gniazdko na mnie albo gdzieś w zagłębieniu kołdry, pougniatać, pomruczeć i spać... Achhh, rozmarzyłem się...

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Wto maja 29, 2012 10:05 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

wojtek_z pisze: PS: Ach... Co ja bym dał, żeby moje kotki chciały do mnie w nocy przyjść i łazić mi po łóżku, wymościć sobie jakieś gniazdko na mnie albo gdzieś w zagłębieniu kołdry, pougniatać, pomruczeć i spać... Achhh, rozmarzyłem się...

Ale on nie śpi tylko chodzi po mnie 9kg kocura, "paca" mnie łapą po twarzy i używa ciuchów wiszących w kącie jako drapaka (mamy taki odkryty wieszak)

maniam1

Post » Wto maja 29, 2012 11:50 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

jest jeszcze dość dobry pomysł (chociaz skomplikowany 8) ) czyli pies

mnie córka wmanewrowała w psa, i ten pies czuwa nad tym (z własnej woli i z własnego pomysłu) aby żaden kot nie ważył się wejść na łózko kiedy ja śpię

skutek uboczny jest taki, że sam pies, kiedy widzi że ja już nie patrzę, upycha się gdzieś tam na łóżku
no, bo on pilnuje 8) przecież

w kazdym razie nie chodzi mi głowie (a wazy ok 16 kg -to szczeniak) i broni przed kotami, nawet w niedziele rano -gdy głodne koty przychodzą z pretensjami :wink:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto maja 29, 2012 12:50 Re: szorowanie łapkami o szybę w drzwiach, otwieranie lodówk

Lodówkę możeice zabezpieczyć tak, jak przed dzieckiem :wink:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80108935/

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59