Kichanie u Persa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 24, 2012 8:54 Kichanie u Persa

Z góry przepraszam jeżeli już się ten temat pojawił bo pewnie się pojawił... może ktoś jest bieglejszy w wyszukaniu to poproszę o przekierowanie.

Moja prawie perska kotka od jakiegoś czasu bardziej kicha niż zwykle. Byłam u weterynarza i stwierdził podziębienie (3 dawki antybiotyku) od ostatniej minął niecały tydzień i chociaż się wydawało na początku że jest lepiej znów kicha bardziej. Wiem że persy kichają ot tak... z tytułu krótszego noska (moja kicia nie ma całkiem płaskiego) ale to kichanie jest takie jakby bardziej mokre. Idę znów odwiedzić weterynarza dziś ale mimo to mam też pytanie do Was, całej społeczności miau.pl ... czy ktoś coś wie na temat kichania u persów, alergii, ma jakieś doświadczenia, przemyślenia... Kotka ma 6,5 roku i wcześniej (w poprzednich latach) też zdarzało jej się kichać ale nie aż tak i nie dam głowy ale właśnie nasila się to przed latem... dodam że do października zeszłego roku kotka mieszkała w innym mieście na 11 piętrze, teraz mieszka na 1... i do czego zmierzam... jest okres pylenia i latających wszelkich cićków... Czy to może po prostu podrażniać jej delikatny nosek? na 1 piętrze jest tego więcej niż na 11...

Dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam :)
SZKUCIA i CUDNY vel HUNCWOT
Obrazek Obrazek

marguerite

Od: Nie lis 13, 2011 15:09

Post » Pt maja 25, 2012 20:33 Re: Kichanie u Persa

Z tego co wiem alergia na pyłki może występować u kotów, ale nie jestem pewna, czy objawia się ona tak, jak u człowieka (czyli kichaniem). Najczęściej objawia się swędzeniem, wzmożonym wylizywaniem i drapaniem się kota, a czasami wysypką na skórze.

Persy i owszem - kichają. Mój kicha raz, dwa razy dziennie. Najczęściej po jedzeniu albo tuż po przebudzeniu. Ale jeśli zdarza się to częściej i kot ma mokry nos i gluty, pewnie jest przeziębiony, albo złapał jakąś wirusówkę (np. koci katar). Wprawdzie jest to mało prawdopodobne, jeśli kot ma aktualne szczepienia, ale też może się zdarzyć. Mój kot ma nawracającego w chłodniejsze dni herpesa, od którego robi mu się wirusowe zapalenie spojówek. Wtedy też częściej kicha, właśnie w taki mokry sposób. Radzę wizytę u weterynarza. Może pójdź do innego, skoro ten nie wyleczył Twojej kotki. Na tym forum jest wątek wetów polecanych z różnych miast.

A tu masz link do krótkiego artykułu o alergiach u kotów:

http://www.laboklin.de/pdf/pl/serwice/l ... _kotow.pdf

Opisz objawy weterynarzowi, niech obejrzy kotkę. Jeśli uzna, że to faktycznie może być alergia, można zrobić kotu testy.
Powodzenia.
Obrazek Obrazek

B&B

Od: Czw mar 15, 2012 13:53