POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 18, 2012 20:38 POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ???

http://imageshack.us/photo/my-images/23 ... 531xw.jpg/

W zeszłym tygodniu dostałam zgłoszenie od pani, że koło kwiaciarni, przy samej ulicy znajdują się 2 kotki w zaawansowanej ciąży. Złapałyśmy kotki na sterylkę, znalazłyśmy z koleżanką miejsce na przetrzymanie kotek, ale na tym koniec. Kotki są bardzo zżyte ze sobą, przebywają cały czas w klatce co niekorzystnie wpływa na Ich samopoczucie, sa czasami wypuszczane na pokój, ale pani, u której mogą przebywać do poniedziałku (na czas rekonwalescencji po zabiegu) ma już 6 kotów i nie ma warunków na trzymanie jeszcze 2kotek. Będę musiała Je w poniedziałek wypuścić, ale najgorsze jest to, że u tej czarno-białej kici pojawiła się dzisiaj krew w kale a poza tym ma nadal bardzo twarde sutki i gromadzi się w nich mleko, ponieważ była na ostatnich nogach gdy jechała na zabieg i mleko widocznie sie zgromadziło. Wymagałaby smarowania sutków, gdy je wypuścimy nie ma takich szans. Miejsce, z którego były zabrane, to ruchliwa ulica no i niezbyt bezpieczna... Kicia (mama) ma silny instynkt macierzyński i bardzo broni córki. Ta mała ma ok roku, pierwsza rujka i ciąża... Kotki można powiedzieć, iż są oswojone, aczkolwiek musiałyby mieć szansę wychodzenia z klatki bo czują się w niej niezbyt dobrze.. Dają się pogłaskać, nawet mruczą, ale z innymi kotami dziwnie się zachowują. Chwilę się obwąchują, niby wszystko jest w porządku, ale nagle potrafią syknąć czy pacnąć łapką.
PILNIE SZUKANY DT/DS ponieważ Kicie trafią na ulicę.

miki27

Od: Nie cze 12, 2011 21:23

Post » Pt maja 18, 2012 21:37 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Pozwoliłam sobie umieścić fotę

Obrazek

ależ cudne dziewczyny :1luvu:
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Pt maja 18, 2012 21:43 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Śliczne dziewczyny :ok:
Jakieś ogłoszenia mają :?:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Sob maja 19, 2012 20:15 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Małgocha Pe dzięki za zdjęcie, ja nie umiem tego robić, tylko linki wklejam
:oops:
Wczoraj chciałam zrobić na gumtree, ale jakiś błąd się pojawiał... Zaraz spróbuje ponownie i jeszcze chcę zrobić na tablica.pl. Kupiłam Im dzisiaj tabletki na robaki, bo ta krew w kale to pewnie robale. Wet (z mojej wioski) powiedział, że te sutki można przemywać riwanolem. Ogólnie był zdziwiony, że w tak megawysokiej ciąży robili sterylkę, tłumaczyłam wetowi :roll: że to mniejsze zło, bo małe przy ruchliwej ulicy nie miałyby szans.
http://imageshack.us/photo/my-images/546/dscn0539y.jpg/

miki27

Post » Sob maja 19, 2012 20:24 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Trudno będzie znaleźć tymczas,wszyscy zakoceni po kokardę :?
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Sob maja 19, 2012 20:35 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Jeśli te kotki żyły na wolności i radziły sobie , to czemu na siłę je trzeba uszczęśliwiać? Trzeba sobie zdawać sprawę , że nie zbawimy całego świata! Z nowego miejsca (jeśli takowe się znajdzie) kotki mogą uciec. Miki , znajdź wreszcie sama dom dla kotów!

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Sob maja 19, 2012 20:37 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Napisałam do Cat Angel o pakiet ogłoszeń bo ja nawet nie umiem tych podstawowych zrobić na gumtree i tablica.pl Co chwila wyskakuje mi wiadomość na czerwonym polu, że jakiś błąd, że treść może być niewłaściwa, nie wiem co nie tak wpisuję. Umie ktoś na gumtree wkleić tą treść co umieściłam na miau i dodać to zdjęcie? Mój nr 535 874 610 mail apolomska@wp.pl bo trzeba podać kontakt.
Wiem Małgosiu,że miejsce dla kotów to zawsze największa zmora, bo wszyscy Ci co pomagają sami maja juz po kilka kotów.
Czy ktos wie coś może czy są gdzieś jeszcze jakieś darmowe sterylki, bo znalazłam stado działkowych kotów, ale bez talonów to ręce mam związane bo przy stadzie ok 20 kotów nie jestem w stanie uzbierać takiej kwoty pieniędzy...

miki27

Post » Sob maja 19, 2012 20:40 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Uszczęśliwiać nikt na siłę nie chce. Ale jak by znalazły dom to chyba lepsze niż ulica dla oswojonych kotek. Ludzie są nie przewidywalni i mogą im krzywdę zrobić. Co innego dziki kot, sam do człowieka nie podejdzie, więc i kopa w d...ę nie dostanie. A jeszcze jak się na jakieś dziecko napatoczą ...
Myślę, że szukanie im domu do jest dobra decyzja :ok:
Obrazek

itaka

Post » Sob maja 19, 2012 20:59 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Grajda, szukam cały czas, ale nie ma odzewu, na fb tez dałam info. Miejsce po sterylce sama znalazłam, nie prosiłam nikogo o pomoc, nie rozumiem dlaczego wiecznie się mnie czepiasz? To nie chodzi o uszczęśliwianie na siłę, tylko o to że bez sensu pomagać tym kotom a potem wypuszczać Je w miejsce przy samej ulicy i znaleźć Je rozjechane. Zwłaszcza,że ta starsza kicia wymaga smarowania sutków, żeby Jej to mleko zeszło i nie doszło do zapalenia listwy mlecznej, dziś kupiłam Im tabletki na robale (ta krew w kale). Tam nikt o nie nie będzie dbać. pani z kwiaciarni powiedziała, że maja się cieszyć że w ogóle dostaja coś do jedzenia, grajda myślisz, że ta kobieta w godzinach pracy będzie sidziec przy kotce i sprawdzać poziom mleka w sutkach? Ja dzikusów na siłe nie trzymam, ale te kotki złapałam w transporter bez przynety klatki łapki itp, to chyba świadczy o stopniu oswojenia.
Tak jak Itaka pisała, kot oswojony to kot zagrożony. cały czas nie mogę pogodzic się z bezsensowną śmiercią Hektorka[*], który umarł, właśnie przez swoja ufność do ludzi. Jutro jadę do Swarzędza budowac budkę dla tych kotek, bo jeżeli nie będzie innego wyjścia jak tylko Je wypuścić to niech chociaż mają budkę. I proszę cię grajda nie zarzucaj mi ze ja nic nie robię, bo wierz mi że niejednokrotnie same z koleżanką robiłyśmy o wiele szybciej niz niejedna fundacja. w sytuacjach beznadziejnych nie ma czasu, często działa się spontanicznie, a nie jak mi kiedys pewna fdz powiedziała,ze mam czekać do kwietnia (wtedy był początek marca) na sterylki, tak bo kotka poczeka i nie urodzi wcześniej..
Ja na forum nie mam zamiaru się z nikim kłócić, nadal nie rozumiem dlaczego niektórym tak na tym zależy... Wszystkich powinno łączyć dobro kotów, łączyć siły i działać.

miki27

Post » Sob maja 19, 2012 21:17 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Do kiedy kotki mają czas :?:
Obrazek

itaka

Post » Sob maja 19, 2012 21:32 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

miki27 pisze:Czy ktos wie coś może czy są gdzieś jeszcze jakieś darmowe sterylki, bo znalazłam stado działkowych kotów, ale bez talonów to ręce mam związane bo przy stadzie ok 20 kotów nie jestem w stanie uzbierać takiej kwoty pieniędzy...

zapytałabym w fundacjach, może ktoś coś wie.

I nie poddawałabym się z bazarkami- przynajmniej na kilka kotów uzbierasz. Ja się też postaram coś podesłać.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob maja 19, 2012 21:36 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Na razie fundacje nie dostały upoważnień na dalsze sterylki. Będą , ale nie wiadomo kiedy. Można zrobić zabieg jeszcze na Grunwaldzkiej. Nie pamiętam ile zostało wolnych "talonów" Z pewnością będą dwa.

grajda

Post » Sob maja 19, 2012 21:56 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Poważnie talony są wstrzymane :?:
Po prostu ręce opadają :|
Obrazek

itaka

Post » Sob maja 19, 2012 22:01 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

Trzeba wykorzystać te , które zostały wydane. Chyba że weci będą robić akonto.

grajda

Post » Sob maja 19, 2012 22:04 Re: POZNAŃ, 2KOTKI PO STERYLCE BĘDĄ MUSIAŁY WRÓCIĆ NA ULICĘ?

A ja pozwolę sobie zapytać w temacie- zaczepiona na Gumtree dziewczyna (ogłaszała kociaki, których nie mogła zatrzymać) chce wykastrować 2 kotki jak najtaniej i oczywiście u sensownego lekarza. Mieszka w Poznaniu. Będę wdzięczna za PW z podpowiedziami, trzeba kuć żelazo póki gorące :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

[następna]