Czy to rak czy plazmocytarne zapalenie jamy ustnej???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 14, 2012 21:15 Czy to rak czy plazmocytarne zapalenie jamy ustnej???

Witam!
Moja kotka od około 2 lat choruje. 2 lata temu pani dr stwierdziła plazmocytarne zapalenie jamy ustnej i tak od dwóch lat męczyłam ją sterydami, antybiotykami, ktore pomagały na krótką chwilę a teraz ostatnio srebrem koloidalnym, które też nie pomogło. Wybroczyny na wargach nadal są powiem więcej atakują już węzły chłonne do tego stopnia ze jezyczek jej jest przestawiony na jedną ze stron jamy ustnej. Dzisiaj byłam u innego lekarza który stwierdził, że jest to rak z którym nic się nie zrobi. (kotka nie ma problemów z jedzeniem ale cieknie jej z pyszczka na przemian zielono zółta maź w postaci śliny lub przeźroczysta maź). Ja już jestem głupia i nie wiem co mam myśleć, na co w końcu moja kotka jest chora???? (dodam że miała badanie na hiv - wynik negatywny) proszę o pomoc.

tuszeseb

Od: Pon maja 14, 2012 21:04

Post » Pon maja 14, 2012 21:40 Re: Czy to rak czy plazmocytarne zapalenie jamy ustnej???

Moja kotka ma stwierdzone plazmocytarne zapalenie jamy ustnej. Na samym początku choroby została uśpiona, miała pobrany wycinek z jamy ustnej. Wycinek poszedł do badania histopatologicznego, w którym stwierdzono brak komórek rakowych. I leczona jest tak, jak przy plazmocytarnym, czyli sterydy, antybiotyki. W tym roku, na początku lutego miała usunięte wszystkie zęby do kłów. Już czwarty miesiąc obywamy się bez sterydu.
Wydaje mi się, że nie ma innego sposobu, żeby stwierdzić raka, jak pobranie wycinka do badania.

Napisz może, skąd jesteś. Może ktoś ci poleci dobrego weta.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto maja 22, 2012 9:36 Re: Czy to rak czy plazmocytarne zapalenie jamy ustnej???

mimbla64 pisze:Moja kotka ma stwierdzone plazmocytarne zapalenie jamy ustnej. Na samym początku choroby została uśpiona, miała pobrany wycinek z jamy ustnej. Wycinek poszedł do badania histopatologicznego, w którym stwierdzono brak komórek rakowych. I leczona jest tak, jak przy plazmocytarnym, czyli sterydy, antybiotyki. W tym roku, na początku lutego miała usunięte wszystkie zęby do kłów. Już czwarty miesiąc obywamy się bez sterydu.
Wydaje mi się, że nie ma innego sposobu, żeby stwierdzić raka, jak pobranie wycinka do badania.

Napisz może, skąd jesteś. Może ktoś ci poleci dobrego weta.

Jestem z Zawiercia

tuszeseb

Od: Pon maja 14, 2012 21:04

Post » Sob maja 26, 2012 6:16 Re: Czy to rak czy plazmocytarne zapalenie jamy ustnej???

Każdy przewlekły stan zapalny, a u kotów jest to mocno nasilone - zwiększa ryzyko rozwinięcia się nowotworu złośliwego :(
Mogło być tak że Twoja kotka miała na początku faktycznie plazmocytarne zapalenie dziąseł a obecnie ma nowotwór :(
Koniecznie trzeba pobrać wycinek z tego powiększonego węzła chłonnego (tudzież guza czy ropnia) - to wyjaśni sprawę ostatecznie :(

Kotka miała robiony test na FIV ale czy też na FeLV?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26