Koty perskie - charakter, choroby itp

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 03, 2012 13:12 Koty perskie - charakter, choroby itp

Witam serdecznie,
Kilka dni temu pożegnałam z bólem mojego fipowego półpersa. Był przecudownym kociakiem a juego usposobienie jak ulał wpisywało się w opis charakteru rasowego persa. DLatego też, jako, że zawsze nejlepszym ukojeniem po śmierci zwierzaka jest nowy zwierzak, noszę się z zamiarem nabycia kota perskiego, już takiego 100%. Nie jest to sprawa pilna, bo jeśli bym się na takiego zdecydowała to nie wcześniej niż za 2 miesiące, swoje musze odpłakać.

Przeszukiwałam forum, ale nie znalazłam nigdzie tematu poświęconego wyłącznie tej rasie. Jesli taki juz był, przepraszam, proszę o odsyłacz i zamknięcie. Jesli jednak nie, to zwracam sie z prośbą do Was o udzielenie mi jak najwięcej informacji o tych kotkach.

Bardzo zależy mi na persie tzw. starego typu. Czy taki kotek może być niewychodzący? Czy utrzymanie go w czystości jest bardzo kosztowne i czasochłonne? (oczywiście liczę się z codziennym szczotkowaniem)

Naczytałam się również o tym, że powinno się je karmić RC persian, która... do najtańszych, delikatnie mówiąc nie należy. Niemniej jednak konsultowałam się ze znajomą studentką weterynarii, która twierdziła, że karmy "markowe" wystarczą tylko gdy kotek jest chory i ma niedobory konkretnych składników, a na codzień, nawet karmy marketowe są dobrze zbilansowane i ewentualnie można je mieszać.

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi kotkami? Dużo chorują? Bo na ten temat też słyszałam przeróżne opinie.
Z góry dziękuję za wszelaki informacje!

Pozdrawiam

nulkaa89

Od: Śro kwi 25, 2012 19:57

Post » Czw maja 03, 2012 15:38 Re: Koty perskie - charakter, choroby itp

Zapraszam na Planetę Persję http://planetapersja.pl/
Tam jest wielu hodowców i opiekunów plaskaczy - na pewno dowiesz się wszystkiego o tej rasie :D
Przy okazji - być może znajdziesz tez tam swojego przyszłego plaskatego przyjaciela :D

Pisząc pers starego typu masz na myśli persika z dłuższym noskiem?
Takie persy rodzą się również z rodziców ekstremalnych, czyli bardzo płaskich, czasem wśród zupełnie płaskiego rodzeństwa pojawia sie jeden rodzyneczek z dłuższym noskiem. Takie kociaki są przeznaczane przez hodowców na kolanka, czyli nie są przeznaczane do hodowli i wystawiania. Oczywiście są pełnoprawnymi, rasowymi persami o takich samych cechach charakteru i takich samych cechach zdrowotnych co plaskate ekstremalne.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15