PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 25, 2012 18:16 PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Witam moj kocurek, ma juz 12-13 lat wiec nie jest najmlodszy,
Od pewnego czasu ma problemy z przednimi lapami, ciagle je podkula pod siebie, nie staje na nich pelna swoja masa, w dodatku gdy jest w domu czesto pije wode, ale za to je, kiedy mu nie dam to pokarm caly wpalaszuje, kot mniej chodzi, troche przejdzie i zaraz odpoczywa, nie chce chyba tych przednich lap nadwyrezac, a jak chodzi to tak jak by pochylony, lapy ugiette i wyprosotowane bwrdziej do przodu a nizeli mial by je pionowo.

Dzis bylem u weta, temeperatura ciala w normie, robilem tez test na koci hiv (fiv?) I test na bialaczke, nie ma tych chorob, zrobile badana krwi, cos tam ma zwiekszone z watroba i odorbine kreatynine, ale wet mowil ze w tym wieku to moze tak byc i nie jest tragicznie, tragicznie to jest z leukocytami we krwi ma kilka tys cos tam za duzo czy cos, nie znam fachowej terminologii, czy podwyzsze leukocyty to nowotwor? Jutro robie kotowi badania tarczycy, a pozniej USG, ale bardzo mnie te leukocyty zastanawiaja, co wy na to?

Ps.dodam jescze ze kot mial sprawdzanie czucie w lapie, kot reaguje jak go wet moc i szczypal za poduszki, aha i czesto kot ma w tych chorych lapach ciagle wystajace pazury, w ogole ich nie chowa.

poppe

Od: Nie lut 06, 2011 8:27

Post » Śro kwi 25, 2012 20:01 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Refresh, ktos wie ? ;( ;(

poppe

Post » Śro kwi 25, 2012 20:02 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Najlepiej byłoby gdybyś wkleił wyniki które wyszły kocurkowi, byłoby wiadomo ile czego i co zrobiono.
Podwyższona kreatynina u kocurka 12 letniego wcale nie jest normalna. Nie musi być niczym niepokojącym - ale może być objawem czegoś, np. problemów z mięśniami.
Jonogram był robiony?
Przy takich objawach koniecznie powinien być.

Wysokie leukocyty najczęściej są objawem infekcji, takiej czy innej. Lub innego stanu zapalnego - np. spowodowanego zmianami autoagresywnymi. Bardzo ważny jest rozmaz ręczny - który powie ile jakich krwinek jest, czy nie są one zmienione, nieprawidłowe - maszyna tego nie potrafi.
Prawidłowo zrobiony rozmaz potrafi bardzo ładnie nakierować na przyczynę stanu zapalnego. Czy należy szukać wirusowej przyczyny, czy bakteryjnej - a może pójść w kierunku alergii/autoagresji, pasożytów.

Glukoza we krwi była oznaczana?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro kwi 25, 2012 20:02 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Może być jakiś stan zapalny, niekoniecznie przecież nowotwór.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro kwi 25, 2012 20:06 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

A co lekarka powiedziała?
Bo z tego co piszesz, wygląda że jest bardzo w porządku, podeszła do diagnostyki kompleksowo i tak jak trzeba.

EDIT: doczytałam, wet, nie wetka.

Blue

Post » Śro kwi 25, 2012 20:31 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Moja Agatka ma trochę podobne objawy - ma problem z chodzeniem, b.dużo pije, ciągle głodna plus BARDZO wysokie leukocyty (50 tys. ostatnio). Ma cukrzycę i przewlekły stan zapalny trzustki.

Poproś o zbadanie poziomu cukru - najlepiej fruktozaminy, bo glukoza może być podwyższona przez stres związany z badaniem. Do tego elektrolity - wapń, potas, fosfor, magnez, sód.

Ja mojej robiłam też test na czynnik reumatoidalny (wyszedł pozytywny), poprosiłam też o kontrolne RTG łap i płuc (pod kątem nowotworów).
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro kwi 25, 2012 21:55 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Witam,
Dziekuje za odpowiedzi.
Na wetke pisze wet ogolnie, to pani doktor ;p

Co do tematu, glukoza w normie, wynikow dzis nie wkleie, bo leza u wetki, telefonicznie sie dowiadywalem, jutro robie kotkowi tatczyce, to wezme wyniki od rau i wam wszystko wkleje! :) Cukrzycy na pewno nie ma, wetka to wlasnie tez podejrzewala, podejrzewa jeszcze tarczyce. Mialem juz jechac do warszawy do kliniki ortopedycznej z jego lapkami, ale wetka tylko doradza, ze to nie sprawa ortopedyczna, tylko ogolno-oslabieniowa organizmu, wirus, bakteria, w ostatecznosci moze nowotwor ;(;(

Jonogram, nie wiem co to, ale boajze nie robilem, nawet ie wiem czy tam gdzie bylem z kotkiem jest cos takiego bo ne wiem co to ;(?

poppe

Post » Czw kwi 26, 2012 6:39 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Nie wiem dlaczego wetka taki objaw tylko ze strony przednich łap traktuje jako objaw osłabienia przy infekcji?

Jonogram to badanie z krwi, oznacza poziom w surowicy pewnych pierwiastków, bardzo ważnych dla życia a których nieprawidłowy poziom może dawać najróżniejsze objawy - także to co opisujesz.
Wzmożone pragnienie tym bardziej może sugerować jakieś nieprawidłowości w tym temacie.
Koniecznie trzeba to badanie zrobić :!: .

Blue

Post » Pt kwi 27, 2012 9:25 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Witaj Blue,
Witam reszte uzytkownikow,
wklejam skan z wynikow krwi mojego kocurka, co o nich sadzicie?

1.
Obrazek
http://upload2.fototube.pl/pics/2012/04 ... f158c9.png

2.
Obrazek
http://upload2.fototube.pl/pics/2012/04 ... 152209.png

Zostala takze pobrana krew do zbadania tarczycy i jonogram z krwi, tarczyce, bede mial zapewne dzisiaj wyniki, wyniki z jonogramu po majowce.

poppe

Post » Pt kwi 27, 2012 9:30 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

A jak USG? Było robione w końcu?
Wetka oglądała wątrobę i nerki?
Obrazek

Avian

Post » Pt kwi 27, 2012 11:03 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

hejka
u mnie nie ma tak latwo z usg, jezeli bede chcial zrobic to wetka musi z warszawy sprowadzac kobietke ze sprzetem (ona ogolnie wlasnie tak jezdzi po mniejszych mistach i robi usg na "zamowienie"), tak wiec "tak od reki" nie mam nawet gdzie tego zrobic, po wynikach z jonogramu i tarczycy, zrobie usg, ale to bede musial "zamowic sobie" taka "atrakacje" ;/

a po tych wynikach cos WY mozecie sie z orientowac co wkleilem? podejrzenia :> pozdro.

poppe

Post » Pt kwi 27, 2012 11:29 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Na pewno coś dzieje się z wątrobą, być może z nerkami też.
Bez usg trudno powiedzieć co i na ile to jest poważne. Przy takich wynikach teoretycznie nie powinno być takich objawów jak opisujesz - więc albo dzieje się coś więcej, albo wątroba jest bardziej chora niż można by z wyników sądzić - bo te parametry bywają złudne, kompletnie zniszczona, marska wątroba potrafi mieć całkiem ładne wyniki enzymów.
Leukocyty są podwyższone, na pewno jest jakiś silny stan zapalny, ale to nic gwałtownego - takie są wyniki u kotów z silniejszą infekcją.

Jednak kot jest poważnie chory sądząc z objawów, w krwi jest kilka punktów zaczepienia.
Idealnie byłoby zrobić dodatkowe badania krwi (tarczyca, jonogram), usg i super byłoby też zrobić rtg - żeby zobaczyć jak wyglądają stawy, czy dodatkowo nie ma zmian zwyrodnieniowych w nich.

Blue

Post » Pt kwi 27, 2012 11:48 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Tarczyca i jonogram zrobiony, tak jak pisalem, dzis powinny byc wyniki z tarczycy, wyniki z jonogramu maja byc najprawdopodobniej po majowce, gdyby nie majowka to wczesniej by to bylo ;/

Mozliwosc przeswietlenia (rtg?) mam, wiec to moge zrobic, nawet w grudniu 2011 r robilem, miednica i stawy wtedy bylo wszystko okej, jedynie ostatni krag "blizej pupy" widac ze mial uszkodzenie jakies mechaniczne, i tak sie zrosl ze zlaczyl sie z drugim kregiem tak jak by...., i przez to jest juz lekko uszytywniony w "tyle" i nie taki "żwawy"

o USG bede sie staral. dzieki wam. aha kot dzisiaj normalnie zjadl, tylko od kilku dni on nic nie chce jesc TYLKO WĄTRÓBKE!! nie mam pojęcia jak go mam nauczyc czegos nowego do jedzenia?! kupowalem juz rolyale, sanabell, i nic, dawalem piers z kurczaka, dawalem gotowane zoladki serca, wolowine, jedynie troche lubi z wedlin "łososiową" a tak to ciągle wątrobka i watrobka, on bez niej nie moze byc, a przeciez musi cos mi jesc! Prosze doradzcie cos ;) moze ja go watróbką zatrułem albo doprowadziłem do takiego stanu matko!!??

poppe

Post » Pt kwi 27, 2012 12:25 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Patrząc na wyniki widać, ze coś moze sie dziać tak jak pisała Blue z nerkami i wątrobą.
Moze warto byłoby już karmić czymś nie obciążającym te dwa organy?
Nie zaraz jakąś weterynaryjną dietę, ale coś co jest mniej kaloryczne i tłuste?
Kreatynina nie jest powalająco wysoka, ale trzeba pamietać i za parę tygodni sprawdzić jeszcze raz.
O wątrobie bym pomyślała - może coś osłonowo podawać? Jakiś zentonil na przykład?
Zapytaj wetkę, czy nie byłoby warto.

Wędlin i wątróbki nie polecam ...

Blue, czy na RTG wyjdą zmiany zwyrodnieniowe stawów?
Obrazek

Avian

Post » Pt kwi 27, 2012 16:46 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

witam po raz drugi ;p

wklejam skan z wynikow z jonogramu

Obrazek
http://s4.ifotos.pl/img/1png_reexphn.png

coz mozna rzec w tej kwestii? do weta juz za pozno, ale jutro pokaze mu to, a wy macie jakies sugestie?

poppe

[następna]