Problem ze stolcem u młodego kotka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 14, 2012 0:24 Problem ze stolcem u młodego kotka

Witam,
Przygarnąłem niedawno młodą kotkę (ma jakieś 5 miesięcy) i zaobserwowałem dziwne problemy. Kotka ogólnie zdrowa, je, bawi się normalnie. Jednak od jakiegoś czasu znajdowałem w różnych miejscach domu kawałeczki stolca. Ogólnie jak wypróżnia się w kuwecie to stolec składa się z kilku jakby "segmentów", wygląda raczej w normie. Właśnie takie pojedyncze segmenty (ok 2 centymetrowe) znajduję czasem poza kuwetą. Na początku myślałem, że mały kot tak sypał kuwetą, że je rozrzucał, a potem rozniósł po domu. Jednak parę dni temu zaobserwowałem sytuację, w której kot latał po domu z takim kawałeczkiem w odbycie, jakby nie wypróżnił się do końca. Ostatecznie kupa wypadła gdy się bawiła. Dziś zaobserwowałem, że jej odbyt jest mocno wypukły i po zmacaniu sprawy wyczułem, że znajduje się tam tak samo kawałek stolca (jakby zatrzymał się u samego ujścia). Małej kotce nie sprawia to chyba dyskomfortu, ponieważ w takim stanie bawi się, biega, przytula itd. - nie daje oznak, że coś ją boli, szczypie.

Co to może być? Oznaka jakiejś choroby? Zaparcia? Bo szczerze mówiąc pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

Pozdrawiam,

alternative4

Od: Sob lis 12, 2011 20:33

Post » Sob kwi 14, 2012 0:27 Re: Problem ze stolcem u młodego kotka

Witaj
A jakie jedzonko kot je? suche czy mokre?
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Sob kwi 14, 2012 0:30 Re: Problem ze stolcem u młodego kotka

A czy kotka jest odklaczana? Bo ja zauważylam kiedyś , u któregoś z moich dawnych kotów , kawalki kupy wiszące na wlosie

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob kwi 14, 2012 1:10 Re: Problem ze stolcem u młodego kotka

Kotka nie ma problemów z kłakami, w kupie nie ma włosów. Zajada Almo Nature Holistic Kitten (sucha karma).

alternative4

Od: Sob lis 12, 2011 20:33

Post » Sob kwi 14, 2012 1:14 Re: Problem ze stolcem u młodego kotka

alternative4 pisze:Kotka nie ma problemów z kłakami, w kupie nie ma włosów. Zajada Almo Nature Holistic Kitten (sucha karma).

Czy ją dopajasz? żaden kot nie pije tyle ile powinien. Koty jedzące mokrą karmę dostają wodę w jedzeniu, niestety koty wsuwające tylko suche często mają problem z niedoborem wody w organizmie a to powoduje m.in. bardzo twarde kupy.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Sob kwi 14, 2012 6:05 Re: Problem ze stolcem u młodego kotka

Kłaczki powinny być w kupie, ale chyba młody kotek nie gubi jeszcze sierści? Spróbuj karmy RC Fibre, z błonnikiem, naprawdę działa.Możesz też podać kotu strzykawką trochę parafiny, a do karmy dodać masła, oleju, aby był "poślizg". Miałam kota z takimi problemami, to prawdopodobnie kamienie kałowe, RC Fibre podziałało znakomicie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob kwi 14, 2012 7:08 Re: Problem ze stolcem u młodego kotka

To kał kotki składa się z takich malutkich kawałeczków? 2 cm?
Może ona ma zaparcia? Bo prawidłowy powinien wyglądać inaczej a taki pokawałkowany sugeruje jakiś problem.
Zmieniłabym jej dietę, wprowadziła koniecznie także mokre karmy - to jej na pewno na zdrowie wyjdzie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26