Bardzo prosiłabym o jaką kolwiek radę od bardziej doświadczonych kociarzy i zwłaszcza od tych, którzy mają doświadczenie z eozynofilowym zapaleniem dziąseł i alergią pokarmową.
Jestem właścicielką czteroletniego main coona i niestety od długiego czasu mam z kotem duże problemy.
Mój main coon nigdy nie należał do dużych kotów ponieważ jest niezwykle wybrednym niejadkiem jednak kilka miesięcy temu zauwazyłam, że ma niesamowicie przyspieszoną przemianę materii i strasznie śmierdzącą kupę. Baileys zaczął tracić na wadze wieć zabrałam go do weterynarza, któy stwierdził, że ma on eozynofilowe zapalenie dziąseł, które jest powiązane z jego problemami trawiennymi.
Baileys po uprzednim zbadaniu krwi, której wyniki były ok dostał swoją pierwszą dawkę sterydów i nastąpił cud. Przez trzy tygodnie nie miałam z nim najmniejszych problemów. Niestety kolejna dawka sterydów działała znacznie krócej (może z półtorej tygodnia) a kot zaczął tracić na wadze. Z 5,1 kg w ciągu trzech tygodni do 4,8 w ciągu kolejnych trzech tygodni do 4,6 kg.
Weterynarz powiedział, że jedyne co można zrobić to kontynuować podawanie sterydów i zmiana diety na karmę antyalergiczną Royal Canin hypoallergenic. Weterynarz powiedział mi również, że kategorycznie nie mogę podawać kotu żadnego innego jedzenia i tutaj pojawia się mój najwiekszy problem i czarna rozpacz

Od kilku dni Baileys dostaje wyłącznie RC Hypoallergenic i niestety nie chce go jeść. Tzn je, trochę i od czasu do czasu ale z pewnością nie tyle ile powinien natomiast obsesyjne próbuje sterroryzować wszystkich domowników i dostać swoje ulubione przysmaki.
Obawiam się, że zamiast pomagać kotu w przybraniu na wadze to jedynie go głodzę przez co pogarszam jego i tak kiepską kondycję ogólną.
Po drugie przeglądając internet nie spotkałam się z dosłowną informacją jako eozynofilowe zapelenie dziąseł albo zespół eozynofilowy mógł powodować przyspieszoną przemianę materii.
Jeśli ktoś z Was drodz forumowiczne spotkał się z podobnym przypadkiem bardzo proszę o jakąkolwiek informację i radę.
Nie wiem już jak mam pomóc mojemu wychudzonemu kotu