Zakłaczony kot

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 22, 2012 14:24 Zakłaczony kot

Pusia ciągle zwraca, ciągle sie zakłacza. Żal mi tego kota. Szczotkowanie, malta, parafina, mało co pomagaja, bo zaraz znowu jest zakłaczona. Kiedyś tak nie było.
Co robić?
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Śro lut 22, 2012 14:25 Re: Zakłaczony kot

Ja swoim futrom kupuję RC Intense Hairball.
Niektórzy stosują Fibre - podobno jeszcze lepiej się sprawdza.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lut 22, 2012 14:39 Re: Zakłaczony kot

Stosuję fibre od 3 lat. Jest lepiej. Jeśli wymiotuje , zrób jej badanie krwi - próbę wątrobową. Moja , gdy zbyt często wymiotuje dostaje przez 7 dni heparenol.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Śro lut 22, 2012 14:43 Re: Zakłaczony kot

tylko czy kotka na pewno się zakłacza? bo rozumiem, że w wymiocinach są kłaczki ? mam jednego takiego delikwenta u niego sprawdza sie karma RC fibre response i malt pasta
jeśli w wymiocinach nie ma kłaczków, lepiej kotkę jednak przebadać w kierunku chorób nerek i wątroby, leków na własną rękę bym nie odważyla się podawać

b4karol

Od: Wto lut 21, 2012 15:44

Post » Śro lut 22, 2012 14:44 Re: Zakłaczony kot

Moje kochają pastę odkłaczającą Miamor.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro lut 22, 2012 14:45 Re: Zakłaczony kot

Badania na pewno nie zaszkodzą, ale zakłaczony kot nie zawsze wymiotuje kłaczkami.
Czasami tylko pianą. Dopiero drugą stroną kłaki wyłażą.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lut 22, 2012 14:48 Re: Zakłaczony kot

Heparenol podaję po konsultacji z wetką. Kotka ma 13 lat i pewnego razu , gdy miała zaparcie i nie robiła 3 dni kupy, tylko wymiotowała podniosły się jej parametry wątrobowe. Była "kroplówkowana" i przeszła kurację heparenolem. Wyniki przy następnym badaniu wróciły do normy.

grajda

Post » Śro lut 22, 2012 14:50 Re: Zakłaczony kot

zapisze sobie wątek.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Śro lut 22, 2012 14:52 Re: Zakłaczony kot

zgoda, ale prócz piany są niewielkie kłaczki - mój delikwent ma podobny problem kot młody 2 letni, przytyka się kłakami w momencie gdy nie zadbam żeby Fibre byla w zapasie i jest zmuszony jeść karmę reszty futrzaków, lekarz weterynarii stawia na słaba perystaltyke jelit, dlatego ta karma i pasta
grajda doczytałam, jestem z tego typu ludzi, którzy nie lubią podawać dawek i nazw leków, po prostu uważam, że lepiej każdą przypadłośc konsultować z lekarzem i nie stosować nic na własną rękę, często rzucona nazwa leku skłania ku temu podawaniu na wlasne ryzyko, bo komuś pomogło ... a nie zawsze przyczyna jest ta sama i postępowanie rożni się diametralnie

b4karol

Post » Śro lut 22, 2012 14:57 Re: Zakłaczony kot

Ok. Rozumiem. Z moją kotką tak mam od zawsze. Rc fibre poprawił komfort jej wydalania. Niestety pawika lubi sobie puścić często.Nie lubi żadnej pasty!

grajda

Post » Śro lut 22, 2012 15:00 Re: Zakłaczony kot

mam to szczęście, że Karolek lubi pastę, a karma Fibre moim zdaniem mu służy kot wydala co ma wydalić

b4karol

Post » Śro lut 22, 2012 15:23 Re: Zakłaczony kot

Moja Pusiinia od zawsze miała problem z kłakami. Potrafi wyrzucić z siebie coś w rodzaju filcowego palca..

Najprostrze i najsuteczniejsze rozwiązanie do wg mnie owies wysiewany co dwa tygodnie w malych pojemniczkach. Metada naturalna, wszystkie koty chętne go wcinają, w przeciwieństwie do past odkłaczających, no i cena atrakcyjna :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro lut 22, 2012 15:40 Re: Zakłaczony kot

ja na odklaczanie od zawsze dawałam royalla Hairball ale mam jedna koteczke, ktora mimo tej karmy + pasta bezopet srednio raz w tygodniu pawik z klaczkami "dawała"
rozmawiałam ze znajomą hodowczynią persów i ona mi podpowioedziala zeby Hairball zamienic na Royalla dla persów bo sklad karmy ma najwieksza zawartosc "specyfików" na odklaczanie .... i od poczatku roku mam spokój z pawikami (zmieniłam karmę i udalo sie :D )
ale to nie jest jedyna karma jaka jedza, zawsze robię mieszanki - 3 smaki i kazdej taka sama ilosc - jedzą chetnie i odwieczny kłopt z pawikami zniknął

wiem ze o royallu mówi się roznie - ja jednak jestem zadowolona (w zasadzie koty sa zadowolone :))

paste oczywiscie 2 ray w tygodniu daję wszytskim (lubią na szczęscie choc czasem stroja fochy, to wtedy na łapke nakladam i muszą wylizać - na szczescie nie strzepują :)
7ksiezyc

Post » Śro lut 22, 2012 15:49 Re: Zakłaczony kot

annskr pisze:Najprostrze i najsuteczniejsze rozwiązanie do wg mnie owies wysiewany co dwa tygodnie w malych pojemniczkach.

Moje kocisko ma systematycznie wysiewaną trawę dla kotów, ale nie powiem by bardzo się nią zajadał.Najchętniej to na niej leży :mrgreen:

Przy okazji proszę o kliknięcie w link z podpisu.Z góry dziękuję :P

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

Post » Śro lut 22, 2012 15:58 Re: Zakłaczony kot

7ksiezyc pisze:ja na odklaczanie od zawsze dawałam royalla Hairball ale mam jedna koteczke, ktora mimo tej karmy + pasta bezopet srednio raz w tygodniu pawik z klaczkami "dawała"
rozmawiałam ze znajomą hodowczynią persów i ona mi podpowioedziala zeby Hairball zamienic na Royalla dla persów bo sklad karmy ma najwieksza zawartosc "specyfików" na odklaczanie .... i od poczatku roku mam spokój z pawikami (zmieniłam karmę i udalo sie :D )
ale to nie jest jedyna karma jaka jedza, zawsze robię mieszanki - 3 smaki i kazdej taka sama ilosc - jedzą chetnie i odwieczny kłopt z pawikami zniknął

wiem ze o royallu mówi się roznie - ja jednak jestem zadowolona (w zasadzie koty sa zadowolone :))

paste oczywiscie 2 ray w tygodniu daję wszytskim (lubią na szczęscie choc czasem stroja fochy, to wtedy na łapke nakladam i muszą wylizać - na szczescie nie strzepują :)

czy skład tych karm,które podajesz nie pokrywa się tak,że Twoje koty mogą mieć nadmiary danych minerałów/witamin?
nadmiar ciężej się leczy niż niedobory.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

[następna]