Witam,
nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na mój problem, dlatego mam nadzieję, że powtarzam tematu.
Chciałabym się dowiedzieć czym można dokładnie posprzątać po kocie, który załatwił się poza kuwetą.
W piątek wysterylizowałam roczną kotkę. Dopiero od wczorajszego wieczora normalnie chodzi, a poza tym najwyraźniej ma depresję związaną z noszeniem kubraczka, dlatego też nie przejęłam się bardzo kiedy zsikała się kilka razy na podłogę - pomyślałam po prostu, że nie ma siły żeby się doczłapać do kuwety. Niestety druga kotka zasikała dziś jedno z miejsc, które wcześniej oznaczyła nasza rekonwalescentka. Zaznaczam, ze nie zmieniłam ani żwirku, ani jedzenia, koty nie są zestresowane żadnym nowym zjawiskiem, szczególnie, że godzinę później widziałam ją normalnie w kuwecie.
Zastanawiam się czy ich zachowanie nie jest po prostu spowodowane zapachem moczu, którego my już nie czujemy - może po prostu wzięły sobie inny kąt za alternatywną kuwetę - mimo, że już posprzątałam, jedna z kotek próbuje ciągle coś w owym kącie "zasypać".
Czy można usunąć skutecznie zapach którego my już nie czujemy, ale dla kotów najwyraźniej jeszcze nie zniknął?