sprzątanie po kocie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 21, 2012 22:35 sprzątanie po kocie

Witam,

nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na mój problem, dlatego mam nadzieję, że powtarzam tematu.

Chciałabym się dowiedzieć czym można dokładnie posprzątać po kocie, który załatwił się poza kuwetą.

W piątek wysterylizowałam roczną kotkę. Dopiero od wczorajszego wieczora normalnie chodzi, a poza tym najwyraźniej ma depresję związaną z noszeniem kubraczka, dlatego też nie przejęłam się bardzo kiedy zsikała się kilka razy na podłogę - pomyślałam po prostu, że nie ma siły żeby się doczłapać do kuwety. Niestety druga kotka zasikała dziś jedno z miejsc, które wcześniej oznaczyła nasza rekonwalescentka. Zaznaczam, ze nie zmieniłam ani żwirku, ani jedzenia, koty nie są zestresowane żadnym nowym zjawiskiem, szczególnie, że godzinę później widziałam ją normalnie w kuwecie.

Zastanawiam się czy ich zachowanie nie jest po prostu spowodowane zapachem moczu, którego my już nie czujemy - może po prostu wzięły sobie inny kąt za alternatywną kuwetę - mimo, że już posprzątałam, jedna z kotek próbuje ciągle coś w owym kącie "zasypać".

Czy można usunąć skutecznie zapach którego my już nie czujemy, ale dla kotów najwyraźniej jeszcze nie zniknął?

ewa_t

Od: Wto lut 21, 2012 22:22

Post » Wto lut 21, 2012 22:43 Re: sprzątanie po kocie

Możesz spróbować zniwelować zapach octem

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Wto lut 21, 2012 22:43 Re: sprzątanie po kocie

Z domowych środków to ocet alb płyn do szyb - tylko dobrze spłucz :wink: .

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto lut 21, 2012 22:46 Re: sprzątanie po kocie

Dziękuje, płyn do szyb próbowałam, to pierwsze co mi w ogóle przyszło do głowy, ale nie zadziałało najwyraźniej.... A ocet spróbuję jutro:)

ewa_t

Od: Wto lut 21, 2012 22:22

Post » Wto lut 21, 2012 22:57 Re: sprzątanie po kocie

Na podobnym wątku znalazłam radę żeby zakupić ecodor. Nie znam, przed chwilą przeczytałam to Ci donoszę uprzejmie
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spinca

Od: Pon paź 19, 2009 12:49

Post » Śro lut 22, 2012 7:54 Re: sprzątanie po kocie

Bardzo dobra do pozbycia się kociego zapachu jest soda oczyszczona.
Posyp to miejsce sodą,przykryj jakąś szmatką żeby koty nie zjadły i zostaw na jakąś godzinkę,bardzo ładnie wchłonie koci smrodek :)Potem wysprzątaj i gotowe.

anikaa

Od: Śro paź 12, 2011 1:51