kąpiel kota - można?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 15, 2012 13:37 kąpiel kota - można?

Witajcie!
Właśnie jestem w połowie remontu kuchni ( baardzo gruntownego ), nie dało się uniknąć mimo zamykania wszędzie drzwi mega syfu i pyłu. Koty jak to koty wiadomo, że nie da się ich upilnować czasme wejdą tam gdzie nie trzeba. Mam dwa kocury, białe!, które obecnie wyglądają jak szaraki, wg mnie nie mogą się domyć, opuszki łapek zamiast brązowych są białawe. Czy mogę kupić szmpon dla kotów i ich "wykąpać"? Pod prysznicem? Czy to im nie zaszkodzi? Najpierw jednego, a później drugiego? Jeśli tak to jak to zrobi bezpiecnzie i jak postępować? Tzn wycierać koty w ręcznik z grubsza, a resztę sami się wyliżą? Dziękuję za wszelkie rady!
Pozdrawiam!

kaktus87

Od: Nie gru 11, 2011 18:31

Post » Śro lut 15, 2012 18:24 Re: kąpiel kota - można?

Nawet musisz je wykąpać by nie lizały tego brudu. Mogą zachorować. Jeśli nigdy ich nie kąpałeś możesz mieć problem. Spróbuj ostrożnie i powoli by się nie zestresowały.
Pozdrawiam

PS. Uważaj tylko by do uszu nie nalać wody.

vividsilver*pl

Od: Śro lut 15, 2012 17:48

Post » Czw lut 16, 2012 7:29 Re: kąpiel kota - można?

Kąpanie kota grozi dotkliwym pogryzieniem, podrapaniem..itd. Koty zwykle tego nie znoszą.Ja robię inaczej.Po prostu przecieram je wilgotnym ręcznikiem, wycieram do sucha i czeszę.Potarzam kilka razy i już.Bez stresu, a skuteczne.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17