kot nie chce jeść po wyrwaniu zębów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 15, 2012 10:16 kot nie chce jeść po wyrwaniu zębów

Witam!

Mam problem z 10-letnim Rudziem. 5 tygodni temu miał wyrwane 4 zęby. Przez 3 tygodnie intensywnie się ślinił i niewiele jadł (wszystko wskazuje na to, że nadal odczuwa ból), a przed tygodniem jadł jeszcze mniej, tylko podpijał mleko psu, aż dopadła go biegunka i przestał jeść.Wychudł, był wyraźnie osłabiony. Weterynarz zalecił kroplówkę 2 razy dziennie w domu (dzisiaj mija 6 dzień stosowania) i twierdził, że kot musi nabrać ochoty na jedzenie. W żadnym wypadku nie można go do tego zmuszać. Pierwszego dnia wręcz rzucił się na jedzenie, drugiego mniej (widać, że nie jest w stanie gryźć), trzeciego znowu próbował jeść więcej, a od wczoraj tylko liże jedzenie albo nakłuwa na łapkę i zostawia. Jedynie zachowanie trochę wróciło do normy. Zaczął lepiej chodzić, miauczeć, siły ma trochę więcej, wyrywa się przy podawaniu kroplówki, ale jak długo może wytrzymać bez regularnego odżywiania.
Karma dla rekonwalescentów smakowała mu tylko na 2. dzień po kroplówce.
Co robić? :(

Weterynarz mówił, że był bardzo odwodniony. Może jakieś leki przeciwbólowe albo przeciwzapalne by pomogły? Wet. uważa, że to nie jest problem wyrwanych zębów. Nam wydaje się, że tak. Zmienić lekarza? Dzisiaj, za godzinę kolejna wizyta. Karmić go na siłę strzykawką?

Będę wdzięczna za podpowiedzi. :)

ANIA NMC

Od: Śro lut 15, 2012 8:43

Post » Śro lut 15, 2012 11:09 Re: kot nie chce jeść po wyrwaniu zębów

Kot nie powinien nie jeść dłużej niż dwa dni, ponieważ grozi to uszkodzeniem wątroby. Spróbuj podać mięsnego gerberka przez strzykawkę. Może mu zasmakuje. Lub Hill's Prescription Diet a/d dla rekonwalescentów w postaci wysokoodżywczego paszteciku.
Czy kot miał robione badania?

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Śro lut 15, 2012 11:21 Re: kot nie chce jeść po wyrwaniu zębów

Biegunka pewnie go dopadła po mleku...idż do innego weta i sprawdźcie, czy z paszczą wszystko OK. Mój rudy nie ma niestety już żadnego zęba z powodu plazmocytarno-limfocytarnego zapalenia dziąseł. Po ekstrakcji zębów tez było OK, a potem znów przestał jeść. Odnowiło się zapalenie i musieliśmy mu wyrwać również kły niestety, ale poszłam do innego veta i okazało się, że po poprzedniej ekstrakcji został korzeń i się paprze :evil: Dopiszę jeszcze: skoro wg weta to nie od zębów to od czego? Bo to nie jest normalne, że kot nie je... ja bym zdecydowanie poszła do kogoś innego...
Moi kochani:
Silvuś
Rudolf *
Stefanek*

Miśka74

Od: Śro paź 19, 2011 11:51