Dziwne zachowanie dot. jedzenia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 22, 2012 19:47 Dziwne zachowanie dot. jedzenia.

Witajcie
Mam problem z moim 7 miesięcznym kotkiem. Tydzień temu, w sobotę zauważyłam że nie chcę jeść swojej karmy (za którą normalnie przepada). Podchodził do miski, wąchał i szedł dalej. Brak apetytu trwał przez 4 dni. Kupowałam mu wątróbkę, zmieniałam karmy- wszystko na nic. Zjadł jedynie dwa plasterki szynki i wypił troszkę mleczka. Poza tym był nadal bardzo żywy i załatwiał się normalnie do kuwety. We wtorek zwymiotował, na ciemny kolor. Od tego momentu zaczął jeść normalnie a nawet w nadmiarze. Ciągle chodził głodny, prosił o jedzenie, mruczał i pochłaniał karmę z miseczki. Jeszcze wczoraj w nocy było dobrze, a dzisiaj rano daje mu jedzonko i nic. Nie ruszył do tego czasu miski, ciągle śpi.
Zaczynam się niepokoić. Oczywiście odwiedzimy jutro weterynarza, ale chciałam się zapytać czy nie wiecie co może być przyczyną takiego zachowania? Zdarza mu się gdy nie widzę grzebać w śmieciach. Może wyjadł coś nieświeżego. Przed jego "niejedzeniem" dorwał się gdy wyszłam na chwile z kuchni do surowych kotletów. Trochę tego pochłonął. Ale czy mogło to się wziąśc z surowego mięsa? Tym bardziej że było już dobrze, czyli teoretyczne zatrucie powinno minąć.
Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam

anka99111

Od: Nie sty 22, 2012 19:44

Post » Wto sty 24, 2012 11:10 Re: Dziwne zachowanie dot. jedzenia.

Bardzo często naprzemienne objawy dobrego samopoczucia i apetytu z brakiem apetytu połączonym z wymiotami oznaczaja ciało obce w przewodzie pokarmowym.
Potrzebna jest szybka diagnostyka, być może usg albo rentgen zwykły lub z kontrastem - wet zadecyduje.
Ze śmieci mógł wygrzebać kawałek folii, papierek, sznureczek, cokolwiek.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Śro sty 25, 2012 19:23 Re: Dziwne zachowanie dot. jedzenia.

Przenoszę na właściwe podforum.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52