Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 30, 2011 22:13 Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Witam,

W związku z tym, że pierwszy raz w życiu posiadam kota, a jest to dla mnie inteligencja czasem nie do ogarnięcia, mam kilka pytań:
1. Kotek ma 3 miesiące. Czy jest jakaś lista szczepień, którą muszę z nim odbyć? Jak często robi się odrobaczanie?
2. Jak nauczyć kotka, że drapak jest do drapania a kanapa do leżenia? Kupiłem koci miętkę, posypałem drapak, śmierdziało w całym domu, a kotek nadal leniwie próbuje tępić (?) sobie pazurki o kanapę/fotel. Może na tego ruska ;) (syberiana) koci miętka nie robi wrażenia?
3. Mam 2 letnią córkę i kiedyś kot spał obok niej na poduszce. Mam wątpliwości natury higienicznej (niby kot jest czysty, ale ani nie myje sobie łapek mydłem a i kupę w kuwecie też tą łapką dotyka, kiedy ją zakopuje). Czy kot może sobie mościć posłanie obok córki. Czy kota można nauczyć, by nie wchodził do jej łóżeczka?
4. Czasem widzę, jak daję kotu karmę z puszki, że powącha i przednią łapką wykonuje ruchy, jakby zakopywał siki w kuwecie - czy to znaczy, że wg niego jedzenie jest gówniane i należy je zmienić?
5. Jak stymulować rozwój kota? On sam sobie da radę? Kupować mu jakieś zabawki, puszczać programy telewizyjne, czytać książki? ;)
6. Ostatnio wyleciał nam kilka razy na klatkę schodową i chyba mu się spodobało, bo często siedzi pod drzwiami i miauczy jakby z tęsknoty? O co mu chodzi? Chce jak Cejrowski zwiedzać boso świat?

A tak poza tym, to jego charakter jest dokładnie taki, jaki w opisie jego rasy: bardzo przyjacielski, wita nas po wejściu do domu, chce być jak najbliżej człowieka, strasznie ciekawski i dynamiczny :)

kordian

Od: Pt gru 30, 2011 21:45

Post » Pt gru 30, 2011 22:20 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:1. Kotek ma 3 miesiące. Czy jest jakaś lista szczepień, którą muszę z nim odbyć? Jak często robi się odrobaczanie?

W książeczce zdrowia kota jaką otrzymałeś po zakupie są wszelkie informacje o szczepieniach jakie miał kot. Oraz terminy następnego szczepienia. Tam też jest termin ostatniego odrobaczania. Przy dziecku co 3 miesięce. Raz na pół roku odrobaczasz dziecko (ale to powinieneś robić nawet nie mając zwierząt)
kordian pisze:2. Jak nauczyć kotka, że drapak jest do drapania a kanapa do leżenia? Kupiłem koci miętkę, posypałem drapak, śmierdziało w całym domu, a kotek nadal leniwie próbuje tępić (?) sobie pazurki o kanapę/fotel. Może na tego ruska ;) (syberiana) koci miętka nie robi wrażenia?

Waleriana? Moje koty maja drapak gdzieś, wolą kanapę, po ponad 2 latach taka z pseudoalkantary ma się idealnie.
kordian pisze:3. Mam 2 letnią córkę i kiedyś kot spał obok niej na poduszce. Mam wątpliwości natury higienicznej (niby kot jest czysty, ale ani nie myje sobie łapek mydłem a i kupę w kuwecie też tą łapką dotyka, kiedy ją zakopuje). Czy kot może sobie mościć posłanie obok córki. Czy kota można nauczyć, by nie wchodził do jej łóżeczka?

Kot jest czystszy od Twojej córki, sama mam 4 letniego syna. jak miał około 2,5 roku to kot uratował mu życie. Koty wychowują wraz z nami nasze dziecko :)
kordian pisze:4. Czasem widzę, jak daję kotu karmę z puszki, że powącha i przednią łapką wykonuje ruchy, jakby zakopywał siki w kuwecie - czy to znaczy, że wg niego jedzenie jest gówniane i należy je zmienić?

Nie wiem, a co to za puszka? Bo jak Whiskas to dokładnie zrozumiałeś przekaz :D
kordian pisze:5. Jak stymulować rozwój kota? On sam sobie da radę? Kupować mu jakieś zabawki, puszczać programy telewizyjne, czytać książki? ;)

Dbać by córeczka nie piszczała i krzyczała za bardzo, zapewnić zabawki w tym jakąś wędkę i niech Mała się z nim bawi :)
kordian pisze:6. Ostatnio wyleciał nam kilka razy na klatkę schodową i chyba mu się spodobało, bo często siedzi pod drzwiami i miauczy jakby z tęsknoty? O co mu chodzi? Chce jak Cejrowski zwiedzać boso świat?

Nie wypuszczaj go na klatkę! Podobać to mu się mogło, ale to niebezpieczne.
najszczesliwsza

Post » Pt gru 30, 2011 22:22 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Ja przyzwyczajałam moje koty ( miały 8 miesięcy, kiedy do mnie trafiły ) do drapaka świecąc przykładem :mrgreen: .
Serio. Serio.
Drapałam przy nich drapak, a kiedy zaciekawione przybiegały, opierałam ich przednie łapki o drapak i delikatnie pokazywałam, jak się tego używa.
Poskutkowało.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pt gru 30, 2011 22:30 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

To my mieliśmy dużo szczęścia jeśli chodzi o drapak. Koty przestały drapać meble w momencie wyjęcia drapaka z pudełka, jeszcze nie zdążyliśmy go skręcić i już drapały :D
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pt gru 30, 2011 22:42 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

W sumie już chyba wszystko napisano, więc nie będę powtarzać.

W wieku 3 miesięcy kociak powinien być dwukrotnie odrobaczony i dwukrotnie zaszczepiony. Powinno to być zapisane w książeczce.

A ponieważ to kot syberyjski, więc tylko dodam, żeby przyzwyczajać go delikatnie do czesania. Przy regularnym szczotkowaniu nie powinno z tym być kłopotów, bo kotu będzie to sprawiać przyjemność. Korzyści - kot się nie będzie kołtunił, połknie mniej sierści przy myciu i będzie mniej "pawi", oraz wzmocni to waszą więź :) (dziecko lepiej niech nie czesze, bo jest małe i może niechcący za mocno szarpnąć)
Moja półdługowłosa kotka w typie syberyjczyka sama przybiega powiewając futrem na hasło: "chodź się czesać". I nigdy nie ma dosyć :lol:
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pt gru 30, 2011 22:45 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

1.drapak MUSI stać w miejscu obok którego często przechodzicie.jest to pierwszy warunek jaki musi spełnić drapak-to może być mata dokręcana do ściany,może być zwykły pień,albo ekskluzywne drzewko-ale jak będzie w pokoju do którego mało kto zagląda w ciągu dnia,będzie ignorowane.
najbardziej rozwalony drapak mam zrobiony z jednej gałęzi i wykładziny.
2.Mulesia ma rację-jak drapak dopiero co wchodzi do użycia,drapcie go wszyscy,kilka razy dziennie,przechodząc.
nie musi to być kilkuminutowe sterczenie przy drapaku-kilka machnięć ręką starczy,byle żeby kot widział/słyszał,że drapiecie.

dla bezpieczeństwa kota-przyzwyczajcie go do zapachu waleriany i kocimiętki,skoro wam ucieka.na jedno z dwóch na pewno zareaguje-dzięki ziołowemu zapachowi wasz kot może po prostu się kiedyś odnaleźć jeśli się zgubi.
możecie nimi pokropić drapak.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pt gru 30, 2011 22:52 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

O, to mi przypomniało o czymś - dla bezpieczeństwa kota zabezpieczcie siatką okna, które otwieracie.
I nie zostawiajcie otwartych uchylnie okien, bo to śmiertelna pułapka.

Może ktoś z bardziej oblatanych znajdzie linki do zabezpieczeń? Ja nigdy tego nie umiem znaleźć, siatki wykonał mi Damork :)
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pt gru 30, 2011 22:54 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Kicorek pisze:O, to mi przypomniało o czymś - dla bezpieczeństwa kota zabezpieczcie siatką okna, które otwieracie.
I nie zostawiajcie otwartych uchylnie okien, bo to śmiertelna pułapka.

Może ktoś z bardziej oblatanych znajdzie linki do zabezpieczeń? Ja nigdy tego nie umiem znaleźć, siatki wykonał mi Damork :)

filmik mam jedynie http://www.youtube.com/watch?v=aYrR6Luk ... r_embedded
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt gru 30, 2011 23:11 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

http://miau.pl/zabezpieczenia/

Uprzejmie proszę. Po lewej zakładki do stron o zabezpieczeniach okien i balkonów.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pt gru 30, 2011 23:50 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Weźcie drugiego kota.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob gru 31, 2011 15:02 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Dziękuję wszystkim za szybką i rzeczową pomoc!

najszczesliwsza pisze:W książeczce zdrowia kota jaką otrzymałeś po zakupie są wszelkie informacje o szczepieniach jakie miał kot. Oraz terminy następnego szczepienia. Tam też jest termin ostatniego odrobaczania. Przy dziecku co 3 miesięce. Raz na pół roku odrobaczasz dziecko (ale to powinieneś robić nawet nie mając zwierząt)

Książeczkę ma czystą, w zasadzie ma wpisaną tylko datę urodzenia (17.09), płeć i odrobaczania (17.10 i 20.11). Czy te odrobaczania nie miał za często? Kupiłem go jak miał 2 miesiące więc chyba jest przed szczepieniami. Czy dziecko też mam odrobaczać???

najszczesliwsza pisze:Waleriana? Moje koty maja drapak gdzieś, wolą kanapę, po ponad 2 latach taka z pseudoalkantary ma się idealnie.

A ja wolę, by miały drapak jednak tam :) Dlatego skorzystam z rady:
Mulesia pisze:Ja przyzwyczajałam moje koty ( miały 8 miesięcy, kiedy do mnie trafiły ) do drapaka świecąc przykładem :mrgreen: .
Serio. Serio.
Drapałam przy nich drapak, a kiedy zaciekawione przybiegały, opierałam ich przednie łapki o drapak i delikatnie pokazywałam, jak się tego używa.
Poskutkowało.

najszczesliwsza pisze:Kot jest czystszy od Twojej córki, sama mam 4 letniego syna. jak miał około 2,5 roku to kot uratował mu życie. Koty wychowują wraz z nami nasze dziecko :)

Moja córka myje rączki, jest codziennie kąpana, ma wycierany tyłeczek po kupie i nie siada gołą pupą na poduszce, na której śpi, w przeciwieńśtwie do kota. Stąd moje wątpliwości co do higieny w przypadku spania kota na poduszce córki.

najszczesliwsza pisze:Nie wiem, a co to za puszka? Bo jak Whiskas to dokładnie zrozumiałeś przekaz :D

;) Czytałem, że whiskas i inne popularne karmy, to straszne siano. Dlatego dostaje suchą Royal Canin babycat, bo podobno sucha jest najważniejsza, a z niesuchych to czasem Felix, częściej Gourmet gold. Ciężko kupić coś sensownego dla kociaka (kitten) z puszki. Dostaje też pierś z kurczaka i kawałki wędliny.

najszczesliwsza pisze:Dbać by córeczka nie piszczała i krzyczała za bardzo, zapewnić zabawki w tym jakąś wędkę i niech Mała się z nim bawi :)

Zapewnione :)

najszczesliwsza pisze:Nie wypuszczaj go na klatkę! Podobać to mu się mogło, ale to niebezpieczne.

Napisałem, że wyleciał, a nie, że go wypuszczam. Strasznie go ciągnie na dwór, wcześniej tak nie miał. To chyba ta jego kociosyberyjska ciekawość pcha go w świat. Nie wiecie, czy jak go wypuszczę do ogrodu, to ucieknie w siną dal, czasem tylko przesyłając kartkę z Dominikany? Kiedyś słyszałem od "hodowcy", że syberyjki potrafi wziąć nogi za pas i nie wrócić więcej :/

Kicorek pisze:W wieku 3 miesięcy kociak powinien być dwukrotnie odrobaczony i dwukrotnie zaszczepiony. Powinno to być zapisane w książeczce.

A ponieważ to kot syberyjski, więc tylko dodam, żeby przyzwyczajać go delikatnie do czesania. Przy regularnym szczotkowaniu nie powinno z tym być kłopotów, bo kotu będzie to sprawiać przyjemność. Korzyści - kot się nie będzie kołtunił, połknie mniej sierści przy myciu i będzie mniej "pawi", oraz wzmocni to waszą więź :) (dziecko lepiej niech nie czesze, bo jest małe i może niechcący za mocno szarpnąć)
Moja półdługowłosa kotka w typie syberyjczyka sama przybiega powiewając futrem na hasło: "chodź się czesać". I nigdy nie ma dosyć :lol:

Dzięki za radę! Będę musiał mu kupić jakaś szczotkę (może być dla ludzi?) i miziać sierścia ;)

Koszmaria pisze:1.drapak MUSI stać w miejscu obok którego często przechodzicie.jest to pierwszy warunek jaki musi spełnić drapak-to może być mata dokręcana do ściany,może być zwykły pień,albo ekskluzywne drzewko-ale jak będzie w pokoju do którego mało kto zagląda w ciągu dnia,będzie ignorowane.
najbardziej rozwalony drapak mam zrobiony z jednej gałęzi i wykładziny.

Tk też stoi, co chwila go trącam kolanem idąc do kuchni ;)
Koszmaria pisze:2.Mulesia ma rację-jak drapak dopiero co wchodzi do użycia,drapcie go wszyscy,kilka razy dziennie,przechodząc.
nie musi to być kilkuminutowe sterczenie przy drapaku-kilka machnięć ręką starczy,byle żeby kot widział/słyszał,że drapiecie.

Śmiesznie. Całą rodzina drapie w drapak ;) To nas na pewno scali ;) Ale rozumiem, że tak jak córci, tak kotkowi, muszę pokazać co i jak, bo z kosmosu tej wiedzy nie czerpie.

sisay pisze:Weźcie drugiego kota.

Dziękuję, ale na razie jeszcze nei jesteśmy na to gotowi ;) Wiesz, najpierw kariera, stabilizacja, pewność jutra itd ;-)))

A tak w ogóle, to Szczęśliwego, Cudownego, Namiętnego i Bogatego Nowego Roku!!!!
Obrazek

kordian

Od: Pt gru 30, 2011 21:45

Post » Sob gru 31, 2011 15:16 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:Dziękuję wszystkim za szybką i rzeczową pomoc!

najszczesliwsza pisze:W książeczce zdrowia kota jaką otrzymałeś po zakupie są wszelkie informacje o szczepieniach jakie miał kot. Oraz terminy następnego szczepienia. Tam też jest termin ostatniego odrobaczania. Przy dziecku co 3 miesięce. Raz na pół roku odrobaczasz dziecko (ale to powinieneś robić nawet nie mając zwierząt)

Książeczkę ma czystą, w zasadzie ma wpisaną tylko datę urodzenia (17.09), płeć i odrobaczania (17.10 i 20.11). Czy te odrobaczania nie miał za często? Kupiłem go jak miał 2 miesiące więc chyba jest przed szczepieniami. Czy dziecko też mam odrobaczać???

Dziecko i wszystkich w domu :)

najszczesliwsza pisze:Kot jest czystszy od Twojej córki, sama mam 4 letniego syna. jak miał około 2,5 roku to kot uratował mu życie. Koty wychowują wraz z nami nasze dziecko :)

Moja córka myje rączki, jest codziennie kąpana, ma wycierany tyłeczek po kupie i nie siada gołą pupą na poduszce, na której śpi, w przeciwieńśtwie do kota. Stąd moje wątpliwości co do higieny w przypadku spania kota na poduszce córki.[/quote]
Kotek sobie sam umyje łapki, pupkę, plus siebie, nic jej nie będzie jak będzie kotek spał na jej poduszce.
Gorzej z psem by było :twisted:

najszczesliwsza pisze:Nie wiem, a co to za puszka? Bo jak Whiskas to dokładnie zrozumiałeś przekaz :D

;) Czytałem, że whiskas i inne popularne karmy, to straszne siano. Dlatego dostaje suchą Royal Canin babycat, bo podobno sucha jest najważniejsza, a z niesuchych to czasem Felix, częściej Gourmet gold. Ciężko kupić coś sensownego dla kociaka (kitten) z puszki. Dostaje też pierś z kurczaka i kawałki wędliny.[/quote]
Nie dawaj wędlin! Mają za dużo chemii i soli.

sisay pisze:Weźcie drugiego kota.

Dziękuję, ale na razie jeszcze nei jesteśmy na to gotowi ;) Wiesz, najpierw kariera, stabilizacja, pewność jutra itd ;-)))[/quote]

Zmienisz zdanie :mrgreen:

A tak w ogóle, to Szczęśliwego, Cudownego, Namiętnego i Bogatego Nowego Roku!!!!
Obrazek[/quote]

Dzięki, zdycham na zapalenie wysiękowe ucha prawego i zapalenie ucha lewego...
Więc wsio rawno, byleby przestało boleć!
najszczesliwsza

Post » Sob gru 31, 2011 15:53 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:Książeczkę ma czystą, w zasadzie ma wpisaną tylko datę urodzenia (17.09), płeć i odrobaczania (17.10 i 20.11). Czy te odrobaczania nie miał za często? Kupiłem go jak miał 2 miesiące więc chyba jest przed szczepieniami. Czy dziecko też mam odrobaczać???

biedny kociak,tak wcześnie odłączony od mamy :(
co za hodowca tak wcześnie wydał kociaka?jaki ma przydomek hodowlany?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob gru 31, 2011 16:02 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Do czesania polecam furminator do kupienia na allegro za marne 3 dychy a jest rewelacyjny w czesaniu kotów długowłosych jak i tych z krótkim włosem :kotek: :D

Polecam :D :kotek:

A o spacerach w ogrodzie zapomnij, chyba że koteczek będzie w szelkach a drugi koniec smyczy w Twoich rękach :ok: :D
Szkoda byłoby, gdyby sobie poszedł i nie wrócił, a na kartkę z pozdrowieniami też nie masz co liczyć :cry:

Głaski dla koteczka :kotek: :D
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Sob gru 31, 2011 16:09 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Jeśli nie był zaszczepiony to nie ma rodowodu,a hodowcy zawsze szczepią kociaki.Nie oddają tak wcześnie.Kociak już jest i najważniejsze zabrać go na przegląd "techniczny" do weta i jeśli wszystko ok.zaszczepić :)
SZczęśliwego Nowego Roku z nowym członkiem rodziny :kotek: :D
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

[następna]