Okienka w piwnicach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 12, 2011 20:11 Okienka w piwnicach

Witam

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie.

Mam pytanie o okienka w piwnicach. Gdzieś obiło mi się o uszy, że jedno z okienek musi być otwarte przez cały czas. Nie znam powodu dlaczego tak ma być. Przychodzi mi jednak jedna rzecz do głowy. W piwnicy jakby nie patrzeć lecą rury z gazem, a w tym przypadku wentylacja jest jak najbardziej zalecana.
Dlaczego w ogóle pytam o to. Otóż non-stop użeram się ze skretyniałymi sąsiadami, którzy nienawidzą kotów i cały czas muszę chodzić do piwnicy i sprawdzać czy przypadkiem znowu któryś z tego tłumu idiotów w którym przyszło mi mieszkać nie zamknął okienka.
Szukam po prostu jakiegoś prawnego potwierdzenia, że te okienko jednak ma być cały czas otwarte (ze względu na instalacje gazową) żeby mogły te kociaki wchodzić i się zagrzać.

Jeżeli wiecie drodzy forumowicze coś na ten temat to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

kangooszkin

Od: Pon gru 12, 2011 20:02

Post » Pon gru 12, 2011 20:24 Re: Okienka w piwnicach

Zaznaczę sobie bo jestem ciekawa odpowiedzi. Ja osobiście się z takim przepisem nie spotkałam, w mojej piwnicy jest jedno okno zamykane kluczykiem przez spółdzielnie na zimę.

moorland

Od: Pon cze 22, 2009 12:26

Post » Wto gru 13, 2011 9:33 Re: Okienka w piwnicach

Węzeł gazowy powinien być wentylowany, zwykle jednak wentylację zapewniają specjalne otwory. Niestety polski ciemnogród uszczelnia, zatyka te otwory zimą dzięki czemu potem połowa bloku wylatuje w powietrze.
Jeśli chodzi o uzasadnienie otwartego zima okna piwnicy to każdy lokator może je otworzyć bez tłumaczenia się dlaczego. płacisz za piwnicę chcesz mieć przewietrzoną możesz uchylić okno nic do tego innym :).

PanSwan

Od: Czw gru 08, 2011 10:28