Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 11, 2011 18:38 Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

Witam, od roku jestem szczesliwa posiadaczka dwoch kotkow - rodzenstwo. Jeden z nich jest super grzeczny i juz od pierwszego momentu, gdy pojawil sie u nas drapak kot z niego korzystal. Drugi natomiast, raz z niego korzystal a raz nie... teraz pastwi sie TYLKO i wylacznie na nowej materialowej kanapie lub fotelu. Nieglugo czeka nas generalny remont domu i baaardzo bym chciala nauczyc drugiego urwisa korzystania z drapaka. Dodam ze drapak jest super wypas do samego sufitu i obu kotom sie on mega podoba tzn bawia sie tam, skacza, leja, spia itp, z tym, ze tylko ten jeden nie chce tam ostrzyc pazurków. Probowalam juz tak : odstraszaczem Trixie psikac kanape, smarowalam mebel cebula, cytryna, oblepialam tasma dwustronna. NIC nie dziala. Jedynie gdy posmaruje jeden pal szizalowy waleriana to leci wowczas ten drapacz kanapy do drapaka i sie nad ni pastwi i przy okazji fkatycznie ostrzy tam pazury. Przez 2 dni smarowalam waleriana i skutkowalao, ale po 3 dniu jakos tak juz mniej, z reszta sama jakos tak sie boje zeby nie zaszkodzic kotu tymi "narkotycznymi" dla nich zapachami. Co robic? Czy rocznego kotka da sie nauczyc korzystania z drapaka?
Pozdrawiam

kaktus87

Od: Nie gru 11, 2011 18:31

Post » Nie gru 11, 2011 18:40 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

witaj na forum
masz w domu kocimietke :?: u mnie sie sprawdza,walerianka tez,kiedy widze ,ze zainteresowanie drapakiem jest małe,to kropie i jest ok,na ok.dwa trzy tygodnie :wink:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie gru 11, 2011 18:48 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

a witam witam :). Wlasnie nie mam. Zawsze myslalam ze kocimietka to to samo co waleriana, ale chyba sie myle. Mam jakies dziwne wrazenie ze naduzywanie waleriany i kocimietki u kotwo moze je uzaleznic lub w jakis sposob im zaszkodzic? Czy to bezpieczne? Rozumiem ze kocimietke nabywa sie w sklepie zoologicznym?
Edit
2-3 tygodnie to bardzo dlugo u mnie po 2 dniach juz zainteresowanie jednego z kotow jest zerowe. Dobrze ze chociaz jeden jest grzeczny :)

kaktus87

Post » Nie gru 11, 2011 18:51 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

kaktus87 pisze:a witam witam :). Wlasnie nie mam. Zawsze myslalam ze kocimietka to to samo co waleriana, ale chyba sie myle. Mam jakies dziwne wrazenie ze naduzywanie waleriany i kocimietki u kotwo moze je uzaleznic lub w jakis sposob im zaszkodzic? Czy to bezpieczne? Rozumiem ze kocimietke nabywa sie w sklepie zoologicznym?

prawie w kazdym jest do kupienia,nie jest szkodliwa
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=11

kotx2

Post » Nie gru 11, 2011 18:58 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

Hmm jutro z rana lece do zoologicznego - jak dlugo mozna stosowac taka kocimietke?

kaktus87

Post » Nie gru 11, 2011 19:00 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

kaktus87 pisze:Hmm jutro z rana lece do zoologicznego - jak dlugo mozna stosowac taka kocimietke?

przycinasz pazury kotom :?:

kotx2

Post » Nie gru 11, 2011 19:07 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

tak przycinam - raz na dwa tygodnie lub 3

kaktus87

Post » Nie gru 11, 2011 19:08 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

no to może jakies fotki 8) :mrgreen: :?:

kotx2

Post » Nie gru 11, 2011 19:19 Re: Dwa koty- dwa swiaty - jak nauczyc korzystania z drapaka?

ok dodam tylko musze je zrzucic na jaks stronke bo widze ze inaczje sie tutuaj nie da? :P

kaktus87