Chore oczka .. :( Czy leki sa dobrze dobrane? Nie ma poprawy

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw gru 01, 2011 18:47 Chore oczka .. :( Czy leki sa dobrze dobrane? Nie ma poprawy

Witajcie
Moja 6-cio miesięczna kotka 3 tygodnie temu zaczęła mrużyć jedno oczko, zaraz na następny dzień pojechałam do weta, dostała gentamycyne w kroplach i difadol.
To było jakoś w czwartek, przez cały weekend nie było żadnej poprawy, a wręcz oczko było bardziej czerwone i mrużyła je non stop.
W poniedziałek pojechaliśmy skonsultować leki do innej Pani wet, która kiedyś z powodzeniem uratowała oczy psu znajomego. Powiedziała że difadol nic nie wnosi, kazała zakrapiać gentamycyna + atecortin i neomycyna raz na noc. Dostała tez zastrzyk amoxycycliny który powtarzaliśmy co drugi dzień jakoś 5 razy.
Była poprawa, już prawie oczka nie mrużyła, było jeszcze lekko zaczerwienione. Pojechałam na kontrole i wetka kazała odstawić antybiotyki i zakrapiać 1-2 razy dziennie atecortinem, potem odczekać 3-4 dni jeśli się nic nie będzie działo tzn że koniec leczenia. Atecortin pogorszył sprawe bo Lola zaczęła bardziej to oczko trzeć i co gorsze wczoraj stan zapalny zrobił się tez w drugim oku.
Teraz wróciłam od weterynarza, dostała takie leki: floxal + dicortineff krople 3x dziennie i raz dziennie neomycyna. Mamy się pokazać w sobotę, jeśli nie będzie żadnej poprawy to wetka powiedziała że trzeba będzie odstawić wszystko na min. 5 dni i zrobimy wymaz.

Proszę o jakieś sugestie, mam 4 zwierzaki ale nigdy żadne na oczka nie chorowało. Czy leki są odpowiednie? na pewno macie już jakieś doświadczenie, proszę o pomoc. Aha, Lola jest szczepiona więc nie jest to raczej KK. Żadnej wydzieliny z nosa nie było, po za oczkami kotek zachowuje się normalnie.

olalolaa1

Od: Sob maja 29, 2010 14:48

Post » Pt gru 02, 2011 14:50 Re: Chore oczka .. :( Czy leki sa dobrze dobrane? Nie ma poprawy

Podrzucam, nikt nie miał podobnego problemu?

olalolaa1

Post » Nie gru 04, 2011 22:33 Re: Chore oczka .. :( Czy leki sa dobrze dobrane? Nie ma poprawy

Wczoraj byliśmy na tej kontroli, dostała dodatkowo zastrzyk z penicyliny i dwa na zapas do domu, kolejna wizyta w piątek. na razie oczka sa w miarę, nie czerwone i nie mruży, ale ropieją.

olalolaa1