W związku z tym, że jestem kompletnym laikiem w temacie i niestety nie mam zbyt wiele czasu, żeby przeczesywać internet w poszukiwaniu informacji, zadaje to pytanie Wam, bo jesteście wiarygodnym żródłem i szybko odpowiadacie
Pytanie jak w temacie: czy królik może się zarazić od kota, a jesli tak to czym? Mam u siebie kotkę, która nie ma zdiagnozowanej żadnej choroby, a jedynym pasożytem jest świerzbowiec w uszach, z którym walczę. Kotka została zgarnięta z ulicy, więc nie znam dokładnie jej historii. Ma ok. 2 lata. Jest szansa, że Święta spędzi u rodziny, która posiada królika, niestety bardzo chorowitego. Jego opiekunowie są bardzo przewrazliwieni na jego punkcie i nie chcą, by miał kontakt z jakimikolwiek potencjalnymi zarazkodawcami... Chciałabym więc wiedzieć, czy istnieje jakaś choroba lub pasozyt, które moga przenosić się z kota na królika lub z odwrotnie? Mogłabym wtedy konkretnie przebadać kotkę w kierunku danej choroby. Potrzebuję merytorycznej wiedzy, by uspokoić właścicieli królika, aby kotka nie musiała na czas Świąt trafić do schroniska

Czesio 6.04.2015 [*]