batman

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 16, 2004 18:57 batman

Pola spadla dzis z balkonu z polpietra. Mylam taras i ona weszla na balkon i szybko mi czmychnela za sztachetki. Potem nie umiala wejsc z powrotem wpadla w panieke i fru.
Kobieta, ktora szla droga az krzyknela przerazona. Na szczescie nic sie nie stalo. Najpierw ja okrzyczalam, pies zagonil kota do domu:) potem
wycalowalam i posprawdzalam, czy wszystko jest ok. Nie krwawila ani z nosa/ust, ani z odbytu, nie ma zadnych zgrubien w brzuszku, jak ja obmacalam po lapkach nie bolalo ja, kwiczala potem juz troche bo nie lubi takich dziwnych czulosci. Ma rozcieta warge troszke, ale juz wyglada jakby nic sie niestalo - tylko lekko zarozowione.
Je normalne - czyli malo, bawi sie jak dotychczas, wlazi gdzie nie wolno.
wiec mysle, ze nic sie nie stalo. Teraz juz nie pozwalam jej wchodzic nawetna ten balkon, gdzie normalnie siedzi.
Chryste z kotem gorzej niz z dzieckiem, trzeba miec oczy dookola glowy. Swoja droga taki kotek uczy cierpliwosci i wyrozumialosci...
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Wto mar 16, 2004 19:19

Polecam zabezpieczyć balkon :)

Evelyne

Od: Wto mar 09, 2004 21:06

Post » Śro mar 17, 2004 15:56

Dobrze, żw wszystko się dobrze skończyło :P
Mizianki!
ObrazekObrazek
Gruszka & Mrówka

Jazz

Od: Pt lis 28, 2003 21:12

Post » Śro mar 17, 2004 16:00

Zdecydowanie nie ryzykowalabym wypuszczaniem kota na niezabezpieczony balkon. Czytalismy tu o niejednej tragedii, ale kazdy jest madry po fakcie.
Mam niezabezpieczony balkon, ale zaden z moich kotow na nim lapy nie postawil. Za to mam osiatkowane okna.
Dobrze, ze u Ciebie tym razem skonczylo sie to dobrze :lol:
Ostatnio edytowano Śro mar 17, 2004 23:50 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro mar 17, 2004 16:10

moje koty tez nie wychodzą na balkon...mieszkam na trzecim pietrze i nie chce ryzykowac ...
pozdrawiam :)

justy

Od: Śro kwi 16, 2003 15:19

Post » Śro mar 17, 2004 16:18

Sorry, ale tytuł... :roll: Jakoś mało śmieszne :roll:
Ja bym zabezpieczyła balkon, będzie mogła ze spokojem sobie na niego wychodzic... :D
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Śro mar 17, 2004 16:40

Ja mieszkam na 10 piętrze i aż strach pomyśleć co mogłoby się zdarzyć, dlatego jak tylko zrobi się cieplej biorę się za montaż zabezpieczeń.
Na razie jestem na etapie planowania (co i jak i z czego) i podlizywania się bratowej, której to ojciec jest stolarzem ;)))))
Ale nigdy nie wybaczyłabym sobie, gdyby Zeusowi coś się stało, "bo ja czegoś nie dopilnowałam" ...

Bluex

Od: Pon mar 15, 2004 16:21

Post » Śro mar 17, 2004 23:46

wiem, ze tytul moze zabawny, a do smiechu mi nie bylo.
Dla mojej Poli odglos odsuwanych firanek i otwieranego okna dziala jak magnes. od razu chce wyjsc na balkon. jeden, na tym czasami siedzi jest o tyle bezpieczny, ze przerwy miedzy szczebelkami sa za waskie, by miedzy nie wlazla. taras zawsze jest zamkniety, bo tam nigdy nikt nie przebywa.
ostatnio przyuwazylam, ze pola spoglada na balustrade tego balkoniku i od tego czasu (co jakos tak sie zbieglo z lotem z tarasu) juz ma zakaz z wychodzeniem na balkon. okna otwieram tylko na zasadzie uchylenia od gory i zeby dobrze przewietrzyc musze robic przeciag.
Ostatnio edytowano Pt mar 19, 2004 20:58 przez carmella, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

carmella

Post » Czw mar 18, 2004 2:43

Wiesz- nawet, jeśli szczebelki są za wąskie- to zawsze istnieje duże prawdopodobienstwo, ze kot wskoczy na balustradę... :roll:
W życiu nie zaryzykowałabym wypuszczenia kota na niezabezpieczony balkon...

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Czw mar 18, 2004 7:54

Czy ogladalas strone z zabezpieczeniami? Czytalas o uchylnych oknach? Niestety - to takze strefa zagrozenia takie uchylone okno. Masz ograniczniki? Jesli tak - to lepiej je otwieraj i zakladaj ogranicznik, to bardziej bezpieczne.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw mar 18, 2004 10:19

zuza pisze:Czy ogladalas strone z zabezpieczeniami? Czytalas o uchylnych oknach? Niestety - to takze strefa zagrozenia takie uchylone okno. Masz ograniczniki? Jesli tak - to lepiej je otwieraj i zakladaj ogranicznik, to bardziej bezpieczne.

Ja osobiście czytałam o zabezpieczeniach i jak najbardziej rozumiem niebezpieczeństwo jakim jest balkon, ale powiem szczerze, że trudno jest mi sobie wyobrazić okna uchylne jako "niedoceniane ryzyko". Może to kwestia moich okien, ale ta szparka jest na tyle wąska (nawet na górze) że nie ma szans żeby mój kocurek doskoczył wysoko i tam się wepchnął czy wsadził głowę (drastyczne).
Obrazek
ZEUS

Bluex

Od: Pon mar 15, 2004 16:21

Post » Pt mar 19, 2004 21:05

Bluex pisze:ja osobiście czytałam o zabezpieczeniach i jak najbardziej rozumiem niebezpieczeństwo jakim jest balkon, ale powiem szczerze, że trudno jest mi sobie wyobrazić okna uchylne jako "niedoceniane ryzyko". Może to kwestia moich okien, ale ta szparka jest na tyle wąska (nawet na górze) że nie ma szans żeby mój kocurek doskoczył wysoko i tam się wepchnął czy wsadził głowę (drastyczne).

u mnie jak okno jest uchylone to nie ma szans, zeby kot przez nie wyszedl.
Troche na mnie naskoczyliscie, ze puszczam kotka na balkon. zima puszczalam, bo nawet sie nie balam, ze spadnie. Bylo tyle sniegu, ze nie staloby mu sie nic. Moze napisze inaczej - nie sadzilam, zeby Pola miala ochote na skoki, ale nawet jakby wyskoczyla to by jej sie nic nie stalo.
Traz ma nowe szelki i smyczke i tylko w tym ja na balkon wypuszczam.
Bardzo chcialaby isc na dwor, bardzo jest ciekawska, ale ja sie boje ja puscic. byla na obchodze naszego podworka, ale na smyczy.
Obrazek

carmella

Post » Pt mar 19, 2004 21:09

carmella pisze:Traz ma nowe szelki i smyczke i tylko w tym ja na balkon wypuszczam.
Bardzo chcialaby isc na dwor, bardzo jest ciekawska, ale ja sie boje ja puscic. byla na obchodze naszego podworka, ale na smyczy.

I tak trzymać :ok:
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Pt mar 19, 2004 21:10

Bluex pisze:
zuza pisze:Czy ogladalas strone z zabezpieczeniami? Czytalas o uchylnych oknach? Niestety - to takze strefa zagrozenia takie uchylone okno. Masz ograniczniki? Jesli tak - to lepiej je otwieraj i zakladaj ogranicznik, to bardziej bezpieczne.

Ja osobiście czytałam o zabezpieczeniach i jak najbardziej rozumiem niebezpieczeństwo jakim jest balkon, ale powiem szczerze, że trudno jest mi sobie wyobrazić okna uchylne jako "niedoceniane ryzyko". Może to kwestia moich okien, ale ta szparka jest na tyle wąska (nawet na górze) że nie ma szans żeby mój kocurek doskoczył wysoko i tam się wepchnął czy wsadził głowę (drastyczne).

Jesli rowniez kocia lapa sie nie zmiesci to ok, jesli sie zmiesci to ok nie jest, bardzo przykre jest patrzenie na kota ze zwichnieta lapa, ktory sie miota uwieziony w oknie :evil:
O tych co sie udusily tez czytalam, jak waska ta szpara byla nie wiem, natomiast wiem, ze nie chcialabym zadnego z tych widokow.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt mar 19, 2004 21:26

Bluex pisze:

I tu się baaardzo mylisz :( W ten właśnie sposób trzy miesiące temu zginęła nasza najukochańsza kotka. Może trudno było to przewidzieć ale i tak wyrzucaliśmy sobie bardzo że to nasza wina. Jako że mieszkamy na parterze okno zaopatrzone jest w rolety zewnątrzne. Wychodząc do pracy zostawiliśmy okno uchylone, wtorzące włąśnie taką maleńką szparkę. Po kilku godzinach wróciwszy do domu zastaliśmy kotkę zawieszoną w tej "wąskiej" szczelinie. Utknęła i ciężar ciała wbijał ją coraz głębiej. Musiała bardzo cierpieć ale czekała na nas zeby sie pozegnać. Zmarła zaraz po przewiezieniu do weta.
Przekonaliśmy sie ze niestety nie da sie przewidzieć co kotek wymyśli i co sie może zle skończyć.
"Czas spędzony z kotem nigdy nie jest stracony"

Obrazek Gaia i Antałek

Kliodna

Od: Pon mar 15, 2004 22:43

[następna]