koty a rośliny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 15, 2004 15:48 koty a rośliny

Czesc
Zbilża się wiosna i zaczynam myśleć o tegorocznym urządzaniu balkonu.
Sporo popularnych roślin jest trujących: bluszcze, clematis, etc. Moja 7- miesięczna kicia nie poprzestaje na kociej trawce i zzera wszystko co zielone. Gustuje w bazylii i rukoli. Wiecie co mogę ze spokojnym sumieniem posadzić na balkonie, zakładając że Morfina przynajmniej spróbuje? :?

manzanilla

Od: Pt mar 05, 2004 14:40

Post » Pon mar 15, 2004 16:22

Witaj :D

Było już trochę o roślinach, na pczątek zajrzyj może tutaj:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1982

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon mar 15, 2004 16:28

trzykrotka, zielistka, papirus
nie wiem jak rosnąć będą na balkonie, to dosyć wytzymałe rośliny. ja mam w mieszkaniu takie (koty na balkon nie mają wstępu, w końcu to 4piętro!), koty je podgryzają z dużą przyjemnością, papirusa właściwie całego zżarły.
poza tym to rośliny na tyle wytrzymałe, że uszkodzenia liści nie wiele im zaszkodzą (chociaż zapewne nie dodadzą uroku )
próbują też zębów na juce. jak na razie nie zaszkodziła im.
w żadnym wypadku diffenbachia, fikusy podobno też kotom nie służą ani filodendrony (chociaż myślę że pnące wersje tych roślin można hodować, tylko w takich miejscach, by były poza kocim zasięgiem - w doniczkach wiszących itp.)

siostrzyc

Od: Nie lut 08, 2004 12:27

Post » Pon mar 15, 2004 16:57

Generalnie do nietrujacych należą rośliny z rodziny
Lamiaceae - Wargowe (większość ziół, np Lawenda)

podaję spis tych ładniejszych:
byliny kwitnące latem
- Dąbrówka rozłogowa - Ajuga reptans
- Lawenda wąskolistna - Lavendula angustifolia
- Pysznogłówka ogrodowa - Monarda × hybrida
- Macierzanka piaskowa -Thymus serpyllum
- Czyściec wełnisty - Stachys lanata
jednoroczne
- Szałwia błyszcząca - Salvia splendens

Nietrujące sa jeszcze:
z rodziny Amaranthaceae
- Szarłat zwisły - Amaranthus caudathus
- Szarłat wzniesiony - Amaranthus paniculatus
z rodziny Asteraceae
- Nagietek lekarski - Calendula officinalis
- Słonecznik zwyczajny - Helianthus annus
z rodziny Brassicaceae
- Maciejka dwurożna Matthiola bicornis
z rodziny Rosaceae
- Tawułka arendsa- Astilabe arendsi
- Parzydło leśne - Arcunus dioicus

UWAGA NA RODZINĘ Ranunculaceae (JASKROWATE) większość jest trująca!

Więcej nie pamiętam, ale służę radą :)
pozdrawiamy - mała i czarne

larissa

Od: Pt lut 27, 2004 23:56

Post » Pon mar 15, 2004 17:16

To chyba jakas telepatia, bo ja wlasnie dzis o moim balkonie tez myslalem. Larisso, dzieki przeogromne za nazwy lacinskie. Ja nazw kwiatow nie znam w zadnym jezyku :oops: , no, niektore znam.

Przy okazji chcialbym zapytac, moze ktos wie. Bede zabezpieczal balkon jakas siatka ogrodnicza. Chcialbym puscic na nia jakies pnace rosliny, myslalem o clematite, ale sa szkodliwe. Bluszcz tez :( , moze ktos zna cos co by nie szkodzilo?
Poza tym chcialem wyhodowac troche "kociej trawki". Jaka jest jej nazwa lacinska? Czy to jest jedyny gatunek, czy pod nazwa kociej trawki jest kilka?
Obrazek

Kubusiowy

Od: Sob lut 07, 2004 13:09

Post » Pon mar 15, 2004 17:25

Jak pnące to:

Groszek pachnący - Lathyrus odoratus
jest to roślina silnie pnąca dorastająca do 2 metrów, kwiaty o przyjemnym zapachu w barwach pastelowych, ułożone w gronach i osadzone na długich szypułkach, do uprawy w gruncie najlepsze są odmiany z grupy Spencer (Burbees White - kwiaty białe, Monty - kwiaty różowe, Reflection - kwiaty jasnoniebieskie), wys. do 250 cm,
zastosowanie : pnącze, polecamy na kwiat cięty do bukiecików,
wysiew nasion : marzec do maj do gruntu
okres kwitnienia : czerwiec do wrzesień
stanowisko : słoneczne, podłoże wapienne, zasobne w składniki pokarmowe i wilgotne
pozdrawiamy - mała i czarne

larissa

Od: Pt lut 27, 2004 23:56

Post » Pon mar 15, 2004 22:15

moja mam dzis przyniosla jakis bluszcz w dniczce od ciotki.... oczywiscie nagadalam jej co i jak..... a ona , ze tego kwiatka koty nie beda gryzly- rece mi opadaja.....

Bluszcze tez sa trujace mocno?
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Pon mar 15, 2004 22:30

A orientujecie się gdzie można dostać nasiona kociej trawki?:)

Evelyne

Od: Wto mar 09, 2004 21:06

Post » Pon mar 15, 2004 22:38

Kubusiowy pisze: chcialem wyhodowac troche "kociej trawki". Jaka jest jej nazwa lacinska? Czy to jest jedyny gatunek, czy pod nazwa kociej trawki jest kilka?

Jeżeli chodzi Ci o "kocimiętkę", to jej łacińska nazwa: nepeta mussinii. Niestety nie wiem na pewno, czy to to samo co "kocia trawka", ale pewnie tak :wink: :)

ina

Od: Śro paź 08, 2003 21:27

Post » Wto mar 16, 2004 8:19

ina pisze:Niestety nie wiem na pewno, czy to to samo co "kocia trawka", ale pewnie tak :wink: :)

nie, nie to samo -> http://wiem.onet.pl/wiem/0086e1.html
w niektorych ksiazkach o ziolach wspomina sie o narkotycznych/toksycznych wlasciwosciach kocimietki. fakt ze koty do niej lgna, ale nie wiem czy dobrze zeby ja jadly (to troche tak jak z karmieniem ich waleriana)

jezeli dobrze pamietam, "kocia trawka" to jakas odmiana cibory

siostrzyc

Od: Nie lut 08, 2004 12:27

Post » Wto mar 16, 2004 8:46

A groszek moze byc? nie jest tez trujacy?

Nasiona mozna dostac teraz juz w kazdym hipermarkecie, ja kupuje w nasiennym albo na ryneczku :)
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Wto mar 16, 2004 9:27

Mój kot najpier zjadł kwiatki z doniczek a następnie do nich wchodził i załatwiał własne potrzeby. Na początku nie wiedziałam co mam z tym zrobić ale zostawiłam mu doniczke pustą. Na kwiatkach się nie znam więc Ci nie napisze kture są trujące. I mam małe pytanie. Czy peralgonie są trujące dla kotów?
Obrazek

Paula

Od: Nie sty 18, 2004 19:56

Post » Wto mar 16, 2004 15:27

Cześć! Podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. Mam siedem kotów i nie każdy przejawia chęć zżerania moich kwiatów. Kwiaty lubię bardzo... ale chyba bardziej lubię koty więc nic im nie grozi za pożarcie nowej roślinki... Uwielbiają zielistkę, jak również wszystko co ma długie liście... Paprotka jest bezpieczna, scindapsus również ( ale uwaga- jest trujący). Fikusów też nie ruszają , może
podświadomie wiedzą co im szkodzi? Natomiast wszystkie bardzo lubią gryźć, podjadać i kraść kwiaty z wazonu, tulipany w szczególności! :wink:

Gandzia

Od: Czw lut 05, 2004 1:06

Post » Wto mar 16, 2004 19:41

siostrzyc pisze:jezeli dobrze pamietam, "kocia trawka" to jakas odmiana cibory

Tak, chyba masz rację. Właśnie sobie przypomniałam, że ostatnio w Ikei widziałam roślinkę z podpisem "kocia trawka" i rysunkiem kotka na metce.Wyglądała jak papirus, tylko bez tych długich łodyg :)

ina

Od: Śro paź 08, 2003 21:27

Post » Wto mar 16, 2004 19:45

Coz w koncu to kot ma mnie a nie ja kota... w ogromnym kwietniku ktory idzie przez cala dlugosc balkonu zasadzilam trawe :D
7 życzeń, 7 kotów, 7 dni tygodnia

Nigra

Od: Pt sty 16, 2004 13:37

[następna]