przygarnięty kot

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 18, 2011 8:01 przygarnięty kot

Przygarnełam bezpańskiego kota (mam już kundelka 10-letniego) u weterynarza zakropliłam go przeciwko świerzbowi, pchłom i innemu robactwu. Kot dalej się drapie i potrząsa głową. Spi w osobnym pokoju, żeby nie zaraził psa oraz go nie zapchlił. Ponieważ nie wie do czego jest kuweta, to go wypuszczam na dwór, a pomimo tego załatwił się w pokoju w którym śpi.Strasznie mi go żal, bo wiem że chce do towarzystwa ale nie wiem co zrobić ,tym bardziej że mowy nie ma o kąpaniu ani o popryskaniu Frontline.I jesze jedno, jak go nauczyć załatwiania się do kuwety żeby nie robił w domu.

boss36

Od: Wto paź 18, 2011 7:48

Post » Wto paź 18, 2011 8:03 Re: przygarnięty kot

Wet powiedział Ci w jakim wieku jest kot?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Wto paź 18, 2011 8:05 Re: przygarnięty kot

A na świerzb dostał tylko raz te krople? I dlaczego nie możesz użyć Frontline?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 18, 2011 8:08 Re: przygarnięty kot

Mimo podania kropli na pchły i świerzb kot jeszcze bedzie sie przez pewien czas drapał. Czasem odpchlanie trzeba powtórzyć. Jaki preparat kot dostał?
Uszy trzeba mu tez przeczyścić, bo złogi go swedza i dlatego moze trzepać głowa.
Co do kuwety: jakiego zwirku uzywasz? Moze kotu sie nie kojarzyć z ziemia, czasem pomaga wsypanie troche wyparzonego piasku lub piaskopodobnego zwirku. Mozna tez włozyć do kuwety kocia kupe, jezeli zrobi ja gdzieś indziej. Koty zwykle załapuja dość szybko.
W jakim wieku jest kot?
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Wto paź 18, 2011 9:01 Re: przygarnięty kot

Wet powinien był wyczyścić uszy tuż przed podaniem kropli..Poza tym ja swoje koty leczyłam Crotamitonem i jeszcze nie słyszałam o jednorazowym zakrapianiu uszu czy to na świerzb czy grzybicę :| A do kuwet używam zwykłego,jednorazowego papieru toaletowego
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 18, 2011 9:43 Re: przygarnięty kot

Lilianna J-wie pisze:Wet powinien był wyczyścić uszy tuż przed podaniem kropli..Poza tym ja swoje koty leczyłam Crotamitonem i jeszcze nie słyszałam o jednorazowym zakrapianiu uszu czy to na świerzb czy grzybicę :| A do kuwet używam zwykłego,jednorazowego papieru toaletowego

No chyba, ze kot dostał stronghold na kark (na robale, pchły i świerzb), ale mimo to uszy przeczyścić trzeba.
Papier toaletowy tez dobry pomysł. :ok:
Obrazek

miszelina

Post » Wto paź 18, 2011 9:59 Re: przygarnięty kot

Na świerzba to działa też? Moje psy dostają Fiprex na kark, jak i te koty pod blokiem, które dadzą mi się dotknąć
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 18, 2011 10:30 Re: przygarnięty kot

Lilianna J-wie pisze:Na świerzba to działa też? Moje psy dostają Fiprex na kark, jak i te koty pod blokiem, które dadzą mi się dotknąć

Według informacji producenta działa tez na świerzbowca usznego.
Obrazek

miszelina

Post » Wto paź 18, 2011 14:00 Re: przygarnięty kot

Dobrze wiedzieć :) Mogłabym z łatwością wyleczyć uszy tym spod bloku, gdyby znów miały nawrót choroby
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie