kotka stała się agresywna

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 13, 2011 20:25 kotka stała się agresywna

od ponad roku mam dwie kotki - siostry, szarą i czarną, już są wysterylizowane.

Jedna z nich, szara, gdy miała jakieś 3 miesiące, została mocno ugryziona przez psa, przeszła operację, zagoiła się i wróciła do formy. Obie cały czas żyły w zgodzie, razem biegały po podwórku, jedzą z jednej dużej miski.

Jednak od jakiegoś czasu, szara przegania czarną, zarówno z miejsc do spania, jak i na zewnątrz. Doprowadziła do tego, że czarnula śpi schowana pod łóżkiem, albo idzie spać do sąsiadów i pojawia się tylko na jedzenie. Boję się, że mogę ją stracić, bo przestanie mieć ochotę przebywać w domu gdzie wykazuje się w stosunku do niej agresję. Sama się nie broni.

Czy znacie jakieś sposoby na pogodzenie ich? Czy to może być wpływ traumy z przeszłości? Jestem strasznie zaniepokojona, bo idzie zima, będą więcej czasu spędzać razem w domu i nie chce żeby było to stresogenne dla kogokolwiek. Proszę o wskazówki!

mojkubekherbaty

Od: Czw paź 13, 2011 20:12

Post » Czw paź 13, 2011 20:37 Re: kotka stała się agresywna

Czy kocice są wysterylizowane? Z tego co piszesz wynika, że są wychodzące. Może lepiej nie wypuszczaj?
Czy nic się nie zmieniło w normalnych, nawykowych sytuacjach? Czy nie faworyzujesz jednej?
Powodem takiego zachowania może być również jakaś choroba. Może inny zapach?
Są środki typu Faliway lub krople Dra Bacha, które są komponowane w zależności od kłopotu jaki chcemy rozwiązać.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Czw paź 13, 2011 20:42 Re: kotka stała się agresywna

mojkubekherbaty pisze:od ponad roku mam dwie kotki - siostry, szarą i czarną, już są wysterylizowane.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Czw paź 13, 2011 20:45 Re: kotka stała się agresywna

andorka pisze:
mojkubekherbaty pisze:od ponad roku mam dwie kotki - siostry, szarą i czarną, już są wysterylizowane.

:oops: przegapiłam.

Może "szara" jednak przeżywa traumę związaną z pogryzieniem. Może ją coś boli?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10