Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 15, 2011 9:39 Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Witam

Kupiłem przez internet obrożę oraz szelki dla kota z regulacją obwodu. Problem w tym, że nawet na najszerszych ustawieniach, szelki wydają mi się małe. Nie mam jeszcze kota, więc nie mam jak sprawdzić czy będą pasować.
Bardzo proszę, żebyście napisali mi jakie wymiary mają wasze obroże i szelki, po dopasowaniu ich do gabarytów waszych kotów.
Obwód obroży = ? cm
Szelki obwód szyja = ? cm
Szelki obwód brzuch = ? cm

Pawwwle

Od: Nie cze 28, 2009 22:25

Post » Czw wrz 15, 2011 9:43 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

To zalezy od kota :)
Sama obroza to zly pomysl, koty latwo sie z niej wydostaja. A szelki - coz... to zalezy od kota ;)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw wrz 15, 2011 10:11 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

To będzie zgrabna i sexowna kotka, więc raczej nie będzie gruba. :D
Obrożę kupiłem tylko i wyłącznie po to, by przyczepić do niej identyfikator w razie jakby zdecydowała się uciec.
Szelki będą służyły do spacerów po działce, na którą planuję zabierać kotkę.
Jeszcze 9 dni mam na ewentualny zwrot towaru, więc bardzo proszę - piszcie obwody swoich obroży i szelek. :D

Pawwwle

Post » Czw wrz 15, 2011 10:15 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Pawwwle pisze:To będzie zgrabna i sexowna kotka, więc raczej nie będzie gruba. :D
Obrożę kupiłem tylko i wyłącznie po to, by przyczepić do niej identyfikator w razie jakby zdecydowała się uciec.
Szelki będą służyły do spacerów po działce, na którą planuję zabierać kotkę.
Jeszcze 9 dni mam na ewentualny zwrot towaru, więc bardzo proszę - piszcie obwody swoich obroży i szelek. :D

Ja jak kupiłam szelki dla kota to musiałam jeszcze sama dziury dorabiać, bo były za duże. Kotki mają bardzo wąskie szyje, wydaje się, że są grubsze, ale to pozór futra i jeśli założysz szelki lub obróżkę za luźno bardzo łatwo będzie się jej z nich wydostać, a nie chciałbyś aby podczas spaceru się to stało ;)
Są różne koty, najlepiej by było gdybyś mógł przymierzyć na kotce, którą będziesz mieć.
Obwodu ci nie podam bo niestety nie ma mnie w domu i nie mam jak zmierzyć :ok:
Obrazek
"Kocia twarz nie należy do najbardziej mimicznych. Nie wynika to z jego niechęci do okazywania uczuć, lecz z niemożności robienia zbyt wyrazistych min. Jednak kocie oczy rekompensują to w pełni. Po ich wyrazie możemy dokładnie poznać stan kociej duszy."

spookyaga

Od: Pt wrz 07, 2007 20:48

Post » Czw wrz 15, 2011 10:17 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Specjalnie zmierzyłam szelki mojego kota, obwód szyi 22cm, obwód pod łapkami 38cm. Mój kot jest taki trochę większy, a te "wymiary" obecnie i tak są za duże na niego ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Czw wrz 15, 2011 14:34 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Upst. Zmierzyłem szelki, które kupiłem i przy NAJWIĘKSZYCH ustawieniach mają tylko 24 cm pod szyją i 32 cm w pasie... Help. :(

Pawwwle

Post » Czw wrz 15, 2011 14:36 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

A nie możesz po prostu poprosić osobę od której bierzesz kota o zmierzenie tego konkretnego egzemplarza? :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw wrz 15, 2011 14:44 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

W tej chwili jestem zdany tylko na was, czyli na ludzi, którzy mają koty i mają rozeznanie w szelkach. :lol: Obecnie nie utrzymuję z nikim kontaktu, kto ma kota, więc nie mam możliwości wypróbowania moich zakupów. Adoptować zwierzaka będę mógł dopiero najwcześniej za kilka miesięcy - teraz po woli kompletuję akcesoria. Powiecie pewnie, że trochę pośpieszyłem się z tymi szelkami, ale skoro nigdzie nie podają ich rozmiarów, więc wydawało mi się, że wszystkie są w rozmiarach uniwersalnych i każde będą pasować...

Pawwwle

Post » Czw wrz 15, 2011 14:51 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Aha. No to mamy problem, bo koty bardzo się różnią wielkością. Szelki, które pasują na jednego, niekoniecznie muszą być dobre na innego. Może dobierz kota do rozmiaru szelek? :wink: A tak w ogóle, jakie są te szelki? Wrzuć linka.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw wrz 15, 2011 15:02 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Pawwwle

Post » Pt wrz 16, 2011 6:43 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Pawwwle pisze:Upst. Zmierzyłem szelki, które kupiłem i przy NAJWIĘKSZYCH ustawieniach mają tylko 24 cm pod szyją i 32 cm w pasie... Help. :(

Mój kot to duży kot. I dorosły ;) a Ty adoptując kociaka (chyba, że wolisz od razu adoptować dorosłego) i tak na początku będziesz potrzebować stosunkowo małe szelki ;)

Albo jak napisała Zofia&Sasza dobierz kota do szelek :mrgreen: albo zwróć i później szelki do kota ;)

poszperałam chwilkę, przy niektórych szelkach są podane wymiary, przy wybranych przez Ciebie 22cm/33cm, a np przy tych: http://www.krakvet.pl/trixie-szelki-kot ... -3745.html 35cm/45cm
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pt wrz 16, 2011 7:19 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Zmnierzyłam szelki liniką od początku paska do końca, oraz do dziury na którą zapinam i wyszło mi mniej więcej to tak: Przód Ob. całk. 26cm (a były przycinane bo za dużo wisiało). Zapinam na 19,5cm
Tył dł. 45cm, zapinam na 31,5cm :) Jeśli będziesz miał szczupłą kicię to się zmieści :D
Obrazek
"Kocia twarz nie należy do najbardziej mimicznych. Nie wynika to z jego niechęci do okazywania uczuć, lecz z niemożności robienia zbyt wyrazistych min. Jednak kocie oczy rekompensują to w pełni. Po ich wyrazie możemy dokładnie poznać stan kociej duszy."

spookyaga

Od: Pt wrz 07, 2007 20:48

Post » Pt wrz 16, 2011 7:42 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

jeśli chodzi o model to ja bym raczej polecała coś takiego: http://animalia.pl/produkt,21929,49,Zol ... _15mm.html są różne rozmiary
mnie w ogóle nie przekonują szalki dla kotów, które składają się z obroży na szyją i obroży na pierś. wydaje mi się, że znacznie lepsze są o konstrukcji takiej jak dla psów. łatwiej też je założyć, bo mają jedno zapięcie.

ja mam takie jak te na samym dole strony: http://pas.net.pl/index.php?do=oferta&i ... %20Ta%B6ma
rozmiar40, pasują na kocura o wymiarach szyja ok.23cm, pierś ok.38cm, trochę je zmniejszyłam, ale na pewno malutka kotka mojej mamy po prostu by z nich wyszła:) 1,5kg różnicy, a kocur wygląda na dwa razy większego.
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Pt wrz 16, 2011 7:48 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

I zawsze pamiętać trzeba - koty są niezwykle gibkie - niczym jogini. Potrafią się wypakować z każdych szelek.
Kompletując sprzęt warto zacząć od transportera:-)
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Pt wrz 16, 2011 9:49 Re: Jakie wymiary powinna mieć obroża i szelki dla kota?

Neigh dobrze radzi - transporter na początek będzie lepszy.
Testowałyśmy różne szelki i najbardziej sprawdziły się szelki tego typu:
http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_ob ... lki/191465

regulowane, bardzo dobrze leżą i są wygodne dla kota, nie było sytuacji, że kot z nich wylazł i co też ważne - wygodnie i szybko się zapinają.
Obrazek

Gochulec

Od: Pon maja 30, 2011 12:49

[następna]