Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
salamina pisze:nic nie powiedział bo kot u weta nie był, gryzł się z kotami sąsiadów już nie raz więc nie martwiłam się, ale wydaje mi się, że już troche za długo mu się to goi, bo ciągle to drapie
aamms pisze:salamina pisze:nic nie powiedział bo kot u weta nie był, gryzł się z kotami sąsiadów już nie raz więc nie martwiłam się, ale wydaje mi się, że już troche za długo mu się to goi, bo ciągle to drapie
to może jednak w końcu warto pójść..
Myszka.xww pisze:To może na przyszłość zaszczep go na wściekliznę?
salamina pisze:zaszczepię, zwlekałam z tym bo miał nie być kotem wychodzącym, ale domownicy raz czy dwa go wypuścili na ogródek i potem już zaczął się domagać...
no to co z tą wścieklizną, ktoś się orientuje?
salamina pisze:(...)
w każdym razie czytałam, że u kotów wścieklizna objawia się szybko, i że przeprowadza się 15 dniową obserwację, więc czy jeśli kot został pogryziony 3 tyg temu i jest wszystko ok to mogę być już o niego spokojna? tyle róznych artykułów czytałam, ale w sumie stanowiska co do czasu inkubacji choroby są chyba różne...
Diagnoza
Nie ma możliwości szybkiego sprawdzenia, czy zwierzę zostało ugryzione przez chorego osobnika. Wskazana jest wówczas 15-dniowa obserwacja zwierzęcia. Kot jest wówczas obserwowany w 1, 5, 10 i 15 dniu od pogryzienia. Zwraca się uwagę na to czy zwierzę nie jest nadmiernie pobudzone, czy nie występują objawy poszczególnych stadiów. Jeśli w wyniku pogryzienia, kot został zarażony wirusem wścieklizny, zwierzę obserwowane padnie do 12 dnia obserwacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: aga66, nfd, Vafuria i 174 gości