Testy na Fiv i Felv - obowiązkowe ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 08, 2011 14:40 Testy na Fiv i Felv - obowiązkowe ?

Mam koty od jakiegoś czasu ( 4 sztuki ) -dotąd czerpałam tylko widzę od weterynarza, ale jak widzę, że tu na forum jest jeszcze więcej informacji.

Tydzień temu jeden z moich kotów miał robione testy na FelV i Fiv , bo bardzo długo trwa leczenie górnych dróg oddechowych i ropnego kataru. Wynik wyszedł ujemny.

Weterynarz na moje pytanie czy powinnam przebadać pozostałą trójkę, powiedział, że nie ma takiej konieczności skoro koty czują się dobrze, a teraz wyczytałam, że mogą być nosicielami i objawy mogą nie być widoczne.

Nie wiem co robić w tej sytuacji, testy nie są tanie, ale profilaktyka jest najważniejsza.

Jeśli weterynarz nie zaleca testów to znak, że to konował i powinnam go zmienić ? On wydaje mi się być sensowny, ma praktykę i doświadczenie, jednak jest dość trudny w kontakcie, jednocześnie na diagnozach jego nigdy się nie zawiodłam.

Nie wiem co robić, nie mam zbyt dużego doświadczenia, moje koty są oczywiście wykastrowane, odrobaczone i szczepione, ale np. o testach na FelV i Fiv wcześniej nie wiedziałam :( .

Testujecie swoje koty ?

deltamy

Od: Śro cze 08, 2011 13:12

Post » Śro cze 08, 2011 14:45 Re: Testy na Fiv i Felv - obowiązkowe ?

Testowaliśmy koty, kiedy wet zalecił. Jedną - gdy miała diagnozę chłoniaka. On często jest wynikiem białaczki wirusowej.
Drugą - gdy miała przewlekłą chorobę skóry, która okazała się alergią.
Trzecią - bo miała kontakt z kotami Felv+.
Czwartej nie, ale zamierzam.

W przyszłości zamierzam testować koty na wejściu, wtedy można ew. zareagować (np. zaszczepić pozostałe).
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro cze 08, 2011 14:53 Re: Testy na Fiv i Felv - obowiązkowe ?

Conchita pisze:Testowaliśmy koty, kiedy wet zalecił. Jedną - gdy miała diagnozę chłoniaka. On często jest wynikiem białaczki wirusowej.
Drugą - gdy miała przewlekłą chorobę skóry, która okazała się alergią.
Trzecią - bo miała kontakt z kotami Felv+.
Czwartej nie, ale zamierzam.

W przyszłości zamierzam testować koty na wejściu, wtedy można ew. zareagować (np. zaszczepić pozostałe).

Tę czwartą masz zamiar przebadać profilaktycznie czy coś Cię niepokoi?

deltamy

Post » Śro cze 08, 2011 14:57 Re: Testy na Fiv i Felv - obowiązkowe ?

Chuda jest jak sznurówka i nie przybiera na wadze. Odrobaczylismy, bo podejrzewalismy tasiemca, ale chuda nadal. A też jest piwniczakiem z urodzenia.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro cze 08, 2011 15:00 Re: Testy na Fiv i Felv - obowiązkowe ?

Rozumiem. Moje koty są zdrowe - choć są po przejściach.

Nie wiem czy słuchać weterynarza w tej sytuacji.

deltamy