Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Myszka.xww pisze:Żaden. Aspiryna jest toksyczna dla kotów. Kot to nie dziecko, nie można ich porównywać.
Poproś weterynarza o przeciwzapalny dla kotów - tolfina lub tolfedyna wraz z dawkowaniem. Oraz o antybiotyk ogólny, jeśli kot jest nieobsługiwalny.
Myszka.xww pisze:Nie, nie kupisz w aptece. Antybiotyki są na receptę, Tolfina i tolfedyna to leki typowo weterynaryjne.
Lepiej poczekać do poniedziałku lub podjechac gdzieś dalej, niż zatruć kota, prawda?
Nie dziwię się weterynarzom, że wolą najpierw kota obejrzeć. Kota można złapać - w klatkę pułapkę lub transporter na sznurku, ale to nie łatwe. Niemniej, nawet jeśli złapiesz kota, to weterynarz i tak go nie obejrzy. Nie wiem, skąd jesteś - warto byłoby zapytać na forum o weterynarza w Twojej okolicy, który miał jakiekolwiek doświadczenie z dzikusami i leczeniem ich. Wtedy łatwiej będzie się dogadać.
Conchita pisze:Paracetamol jest na 100 proc. toksyczny dla kotów. Śmiertelnie.
Greta_2006 pisze:Pozostałe też są toksyczne.
Dobrze że spytałaś, zamiast podać.
lokki pisze:> edit: niestety nie widziałm kotka od tamtej pory....
mam nadzieje, że nic mu nie jestzostawiam mu jedzenie i wodę na noc i rano widze, że jest zjedzone... byc może chory pewniej czuje sie późno w nocy jak na ulicach nie ma juz ludzi)
jesli jednak ktos mógłby dać mi namiar na weta, który spzreda mi leki bardzo proszę... licze, że kotek sie zjawi (dziś byłam w moim mieście i odmówiono mi - pomoc uzyskam tylko jak przywioze kota do obejrzenia)
to jakas zgroza... kiedy leczyłam moje domowe kocury często zdarzało się, że dostawałam receptę na gębe, a nawet instrukcje jak zorbić kotu zastrzyk w domu i co moge mu podać... odnosze wrażenie, że kiedy zostawiałm w klinice ciezkie pieniądze przywożąc moje koty kilka razy w tygodniu i kupując jedzenie weterynajryjne Royala to wszytsko było możliwe teraz ponieważ karma Royal okazała się szkodliwa dla mojego kastra z sundromem urologicznym, a ja przestałam tak często bywać w lecznicy (co najlepsze paradoksalnie okazało sie ze odkąd odstawiłam Urinany Royala mój kot przestał miec problemy z układem moczwym) Ci sami lekarze pokazuja mi fige z makiemstrasznie to wszytsko przykre - naprawde jestem wsciekła tak, że popłakałam sie ze złości
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 89 gości