Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 08, 2011 11:52 Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Witam serdecznie wszystkich :) .

Zacznę od tego, że mam trzy koty - jeden znaleziony na ulicy w wieku około 5 tygodni ( teraz ma 9 miesięcy ) i drugi znaleziony na śmietniku w wieku około 6 miesięcy ( teraz ma 10 miesięcy ) i trzeci również znajda - ma teraz około 2 miesięcy ( znaleziony tydzień temu ).
Koty pojawiły się u mnie niejako przypadkiem i nie wiedziałam o nich zbyt wiele. Nawet nie planowałam, że kiedykolwiek będę miała kota, a tu zupełnie niespodziewanie stałam się posiadaczką trzech ogonów :) .
Oczywiście kocham je i nie wiem jak ja mogłam tyle lat żyć bez kotów.

Chodzi mi o test na białaczkę. Moje starsze koty czasami łapały infekcje ( nie gorączkowały nigdy ) bardzo dobrze i szybko reagują na leki, a teraz po kuracji beta-glukanem i zylexisem od jakiegoś czasu mamy spokój z katarem czy ropiejącymi oczami ( 2 starsze są zaszczepione, najmłodsze jeszcze nie ) . Czują się dobrze,mają apetyt, bawią się ( szczególnie nad ranem :twisted: - pozdrawiam sąsiadów :lol: ) .
Do czego zmierzam, czy powinnam je profilaktycznie przebadać na białaczkę ? Wiem, że to niby nie zaszkodzi, ale doczytałam się, że u kotów poniżej roku test może wyjść niewiarygodny. Test Elisa to niemały koszt, szczególnie gdy do przebadania poszłaby cała trójka, a trzeba też się liczyć z tym, że może tak się stać, że test trzeba będzie powtórzyć.

Czy istnieje jakieś inne badanie pod kątem białaczki i może od razu kociego HIV które jest bardziej wiarygodne niż test Elisa ?

Czy może lepiej zaczekać, aż kociaki skończą rok i wtedy zrobić im badanie ? Czy jeśli nic niepokojącego się nie dzieje ( oprócz niewielkich infekcji dróg oddechowych ) to wykonywanie tych badań jest konieczne ?

brendda

Od: Nie maja 08, 2011 11:30

Post » Nie maja 08, 2011 12:08 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Test Elisa to ok. 50 zł, wiarygodniejszy test PCR to 110 zł. Test Elisa daje 25 % wyników falszywie dodatnich, wiek kota nie ma żadnego znaczenia, aczkolwiek u kociąt do 3 miesiąca zdarzają się testy Elisa fałszywie ujemne.
AnielkaG

Post » Nie maja 08, 2011 12:17 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Aż 25% ? Kurcze to dużo. Czyli jeśli robić to tylko test PCR. :roll: Czy taki test PCR też trzeba powtarzać "w razie czego" czy wynik jest na tyle wiarygodny, że nie trzeba tego robić ?

brendda

Post » Nie maja 08, 2011 12:27 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

To jedyny w stu procentach pewny test na obecność białaczki.Polega on na tym że pobiera się szpik pod narkozą.
Tak sobie pomyślałam ze skoro koty są już ze sobą jakiś czas a któryś z nich ma białaczkę to pozostałe pewnie są już zarażone.
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Nie maja 08, 2011 17:28 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

A czy robiąc zwykłą morfologię kotu można po wynikach wnioskować, że dany kot ma białaczkę czy jest to niemożliwe ?

brendda

Post » Nie maja 08, 2011 18:02 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Nie można wywnioskować z morfologii czy kot ma białaczkę.
Zwykły test PCR robi się z krwi, pobranej z żyły. Pobieranie szpiku to zupełnie inna historia.
Brendda, jeśli chcesz zrobić kotom testy na białaczkę - zrób dwóm starszym kotom test ELISA, jeśli wyjdzie dodatni będziesz myśleć co dalej. Młodego bym przetestowała za jakiś miesiąc.
AnielkaG

Post » Nie maja 08, 2011 18:10 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

AnielkaG pisze:Brendda, jeśli chcesz zrobić kotom testy na białaczkę - zrób dwóm starszym kotom test ELISA, jeśli wyjdzie dodatni będziesz myśleć co dalej.

Tylko tak jak ktoś wcześniej napisał,test Elisa nie jest miarodajny.Z reguły zaleca się powtórzenie testu za jakiś czas.Jeśli obydwa wyją tak samo masz wtedy wynik.

Małgocha Pe

Post » Nie maja 08, 2011 18:13 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Nie do końca. Według profesora Frymusa jeśli kot jest bezobjawowy i ma ujemny test i nie jest kociakiem- nie ma białaczki; jeśli jest bezobajwowy i ma dodatni test - test trzeba powtórzyć (albo ELISA, albo PCR); jeśli kot ma objawy i dodatni test - ma białaczkę
Objawy to : powiększone węzły, nie lecząca się infekcja, stan zapalny dziąseł u młodego kota itd.
AnielkaG

Post » Nie maja 08, 2011 18:16 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

AnielkaG tylko co jeśli najmłodsze ma białaczkę, a starsze nie ? Małe jest na razie w izolacji, walczę z potwornym zarobaczeniem zarówno wewnętrznym jak i zewnętrznym ( pchły, świerzbowiec). Jest coraz lepiej i myślałam żeby niedługo malucha wypuścić
( oczywiście jak robale znikną ) on bardzo płacze jak za długo siedzi sam, a ja fizycznie nie mogę się rozerwać. Nie wyobrażam sobie żeby jeszcze miesiąc siedział sam , rozchoruje się ze stresu :( . Bardzo lgnie do człowieka.

Przyznaję, że jeśli chodzi o te moje koty wszystko działo się szybko, bezpośrednio po zabraniu ich z ulicy były zasmarkane, zarobaczone itd, mnóstwo funduszy i energii poszło na walkę, żeby wyprowadzić je na prostą. O testach i chorobach typu ( FelV i Fiv ) nie wiedziałam zbyt wiele. Niestety weci do których chodzimy też mi nie powiedzieli, że należałoby takie testy przeprowadzić - to jedyne co mogę im zarzucić, bo tak to naprawdę z pełnym oddaniem leczą te moje futra i są bardzo zainteresowani i troskliwi.

Jeśli u starszych kotów test wyjdzie minusowy ( mam nadzieję, że tak właśnie będzie...) to mam normalnie najmłodsze ( po wyleczeniu rzecz jasna ) wypuścić ?

Ja nigdy nie miałam kotów, pojawiły się nagle i to w ciągu kilku miesięcy aż trzy, nie mogłam ich zostawić w tych miejscach w których były, same, zapłakane, głodne i chore.

brendda

Post » Nie maja 08, 2011 18:22 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Koty nie zarażają się łatwo białaczką, wirus jest nietrwały w środowisku. Przenosi się głównie przez kontakt matki z kociętami, a dorosłe koty zakażają się przez lizanie, możliwe że przez jedzenie z wspólnej miski, ale do zarażenia potrzeba: długotrwałego kontaktu albo b. dużej ilości wirusa. Nawet jeśli zrobiłabyś małemu teraz test to jest jeszcze w takim wieku że może zwalczyć wirusa i nie zachorować. Poczytaj sobie wątek białaczkowców.viewtopic.php?f=1&t=116724&hilit=nasze+bia%C5%82aczkowce i w ABC
I nie panikuj, większość ludzi nie testuje kotów.
AnielkaG

Post » Nie maja 08, 2011 18:30 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

Dziękuję, zaraz się zabiorę za czytanie. :)
Staram się nie panikować, ale martwię się o ich zdrowie. Wiem, że ludzie nie robią testów, mam znajomych posiadających koty i nawet nie wiedzieli o istnieniu takich testów. Jednak gdy w domu jest więcej niż jeden kot chyba warto wiedzieć by nie narażać reszty - szkoda, że też długo byłam nieświadoma.

brendda

Post » Nie maja 08, 2011 18:31 Re: Test na białaczkę - koty poniżej roku.

AnielkaG pisze:Objawy to : powiększone węzły, nie lecząca się infekcja, stan zapalny dziąseł u młodego kota itd.

I jeszcze w przypadku mojej kotki jak nazwał weterynarz to porcelanowe dolne powieki od wewnątrz,czyli blade.

Małgocha Pe