kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 01, 2011 18:27 kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

Witam Was serdecznie. Moe komuś z Was uda mi się pomóc.

Mój czternastoletni kot przez ostatnie pół roku był leczony na niewydolność nerek. Na szczęście leczenie sprawiło, że wszystkie parametry wróciły do normy i teraz tylko profilaktycznie dostaje kroplówkę. Kot jest zdrowy (tak powiedział weterynarz). Wszystkie parametry w normie, a jednak wydaje mi się, że coś jest nie tak. Kot prawie nic nie je. Czasem tylko od niechcenia coś skubnie. Zakupiłam już chyba wszystkie dostępne karmy dla kotów z niewydolnością nerek (bo lekarz zaleca taką dietę - profilaktycznie) i nic. Jak pierwszy raz podam nową karmę, to je. Ale na trzeci dzień przestaje. Ten kot zawsze należał raczej do niejadków, ale nie był chudy. Miał odpowiednią wagę, ale jak pojawiła się u niego niewydolność nerek, to znacznie schudł. Chciałabym, by ciut przybrał na wadze, by czuł się silniejszy, by było w nim więcej energii, ale boję podać się mu jakiegoś nieznanego preparatu, gdyż nie wiem, czy dla starszych kotów i tych, które przeszły tak ciężką chorobę, można dany praparat stosować. Weterynarz powiedział, żeby zwracać uwagę na perystaltykę jelit kota, że najlepiej po prostu podawać mu doustnie parafinę. Ale kot za nic tego nie zje. Pieni mu się z pyska, jak staram mu się to podać i nie ma mocnych na niego. Miałam wsześniej taką pastę GIMPET Malt Soft likwidującą zatory przewodu pokarmowego, ale kot po niej od czasu do czasu wymiotował, więc przestałam ją stosować. Może ktoś z Was mi coś doradzi. Byłabym bardzo wdzęczna za wszelką pomoc.

elka.morelka

Od: Nie maja 01, 2011 18:25

Post » Nie maja 01, 2011 20:14 Re: kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

Zbyt często podawana parafina upośledza wchlanianie jelitowe. Oprócz pasty Gimpeta są jeszcze inne - Bezopet, Remover. Jest też sucha karma Royal Canin Fibre Response - do skonsultowania na zawartość bialka.
Poza tym kot raczej nie jest zdrowy - w tym wieku nerki nie zregenerują się calkowicie. Pomijając, że to najslabszy punkt u kotów. Po prostu po leczeniu parametry wrócily do normy, ale trzeba dbać, żeby znowu nie padly. Z pewnością powinien dużo pić. Co do diety, nie pomogę bo nie mam doświadczenia, ale kilka osób na forum na pewno coś Ci doradzi.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie maja 01, 2011 20:26 Re: kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Nie maja 01, 2011 20:32 Re: kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

Pasty odkłaczające dają poślizg i raczej upośledzają wchłanianie. Ja mojemu nerkowemu kotu dawałam pastę witaminowo-odżywczą Gimpeta, ale są też inne, które uzupełniają posiłki.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie maja 01, 2011 20:33 Re: kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

elka.morelka pisze:...Wszystkie parametry w normie, ....

Znaczy konkretnie jakie one są?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie maja 01, 2011 20:39 Re: kot po niewydolności nerek - nie chce jeść

Może woli mokrą karmę?
Mozna ją u nerkowców uzupełniac preparatem Ipakitine.
Ważne, żeby jadł.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41