Dzieci z Maine Coonem.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 30, 2011 22:44 Dzieci z Maine Coonem.

Witam,
Pisze tutaj poniewaz kiedys gdy zginal mi kot dostalam od was sporo dobrych rad. Moze teraz tez ktos bedzie cos wiedzial.
A sprawa przedstawia sie nastepujaco: Weterynarz odmowil sterylizacji mojej kotki przed pierwsza rujka poniewaz tu ( Berlin) tak sie nie robi.A poza tym uznal, ze ma za maly lepek wiec jeszcze rosnie. Na wiesc, ze mam kocura niekastrowanego zalecil separacje. No to separowalismy. Koty rwaly sie do siebie, spiewaly sobie serenady przez drzwi, staly sie mistrzami ucieczki i przeciskania sie do siebie przez dziurki od klucza ( Houdini to przy nich nikt) , ale dzielnie stalismy na strazy. Bylismy pewni ze nam sie udalo ale niestety nie. Sama nie wiem kiedy im starczylo na to czasu, ale moja kotunia ewidentnie jest w ciazy. Problem polega na tym, ze szczesliwy przyszly tatus to Maine Coon a rozmruczana przyszla mama to taka przygarnieta mieszanka chyba z Persem. W kazdym razie roznica w rozmiarach jest ogromna. I poteznie boje sie czy te kociaki nie beda zbyt duze juz w brzuszku i czy nie bedzie komplikacji przy porodzie. Wet mowi, ze Coony rodza sie niewiele wieksze od zwyklych kociat i ze kotunia da sobie rade, ale gdy patrze na wielki leb mojego Bredzia to i tak ciarki mi chodza po plecach. Mial ktos kiedys taka sytuacje?
Kochamy Morgane okropnie i niewybaczlibysmy sobie gdyby cos mialo sie jej stac.
Szczescie przynajmniej ze w okolicy panuje niedokocenie wiec z kociakami nie powinno byc problemu.
Pozdrawiamy.

pg39a

Od: Pt cze 11, 2010 13:19

Post » Sob kwi 30, 2011 22:52 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Antykoncepcji tez wet nie uznaje ?? :?

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Sob kwi 30, 2011 22:55 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Przeciez można było wysterylizować zaraz po rui :roll: Zmieńcie weta, bo ten co macie najwyraźniej jest z gatunku "niechcemisie"
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Sob kwi 30, 2011 22:59 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Jeśli ciąża nie jest mocno zaawansowana, weterynarz może zrobić sterylizację aborcyjną. W tym wypadku rozwiąże to dwa problemy za jednym zamachem.

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Sob kwi 30, 2011 23:01 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Sterylizacje aborcyjna mozna zrobic w kazdym momencie, o ile weterynarz potrafi taki zabieg wykonac.

Agor-ia

Post » Sob kwi 30, 2011 23:21 Re: Dzieci z Maine Coonem.

zgodnie ze zdaniem weterynarza antykoncepcja jest bardzo '' be''. Kotki dostaja po niej nowotwory i ogolnie jest malo skuteczna bo jak kotka zechce dosctac rui to i tak dostanie. tak mi powiedzial. Sterylizacji po rujce nie robilismy bo doradzil odczekac kilka tygodni a uznalismy ze skoro jest ''po'' to mamy jeszcze czas zeby to zrobic a bylismy pewni ze do niiczego nie doszlo. Teraz jest chyba za pozno bo to okolo 5-6 tygodnia.:(
Weterynarza na pewno zmienie.

pg39a

Post » Sob kwi 30, 2011 23:49 Re: Dzieci z Maine Coonem.

wet konowal :?
Antykoncepcja nie jest dobra na dluzsza mete, ale gdyby dal to byloby wiecej czasu, by zrobic ciachanie gdzies indziej.. Czemu nie poszliscie do innego weta po wysluchaniu takich bredni ??
Kazda ruja tez przybliza kotke do nowotworu.
Ciekawe ile widzial porodow malej kotki, ktora sie skumala z MC, skoro taki pewien, ze te niewiele wieksze maluchy nie stanowia zagrozenia. Skoro kotka potrafi miec problem nawet z urodzeniem "zwyklych" kociat. Zwlaszcza ze Twoja musi byc mlodziutka, skoro miala dopiero pierwsza ruje.

Agor-ia

Post » Nie maja 01, 2011 0:17 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Do tej pory radzil sobie calkiem dobrze z leczeniem. Dal nawet rade wyleczyc lub zaleczyc Bredziowa alergie ( zobaczymy za jakis czas). Zazwyczaj sterylizowalam wszystkie moje znajdy bez zadnych problemow wiec gdy ten zaczal mi opowiadac o tym ze Morgany nie mozna bo cos uwierzylam mu. Antykoncepcji nigdy nie stosowalam u kotow. Zreszta moj wet w Polsce tez byl temu przeciwny.:( Jak na razie znalazlam wszelkie mozliwe kliniki z dyzurami calodobowymi i sprawdzam ich reputacje bo kici pewnie bedzie potrzebne cesarskie ciecie. :( Pojutrze pojde tez do innego weterynarza choc sama nie wiem do kogo bo znajomi polecali mi tylko tego a ja stosunkowo niedlugo trzymam tu zwierzeta.
A kotunia faktycznie jest mlodziutka. Podrzucili mi ja w czerwcu zeszlego roku gdy zaginal mi inny kot, z karteczka ze maja nadzieje ze zastapi mi zaginionego kota. Nie wiem ile wtedy miala. Kot sie znalazl a mala zostala.

pg39a

Post » Nie maja 01, 2011 0:25 Re: Dzieci z Maine Coonem.

A nie mozna bylo zamiast kotki wykastrowac kocura ?
Oby z kotka bylo ok.
Jesli mozna przy cesarsce kastrowac, to zrobcie to i bedzie z glowy...

Agor-ia

Post » Nie maja 01, 2011 0:40 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Bredzi ma juz prawie 7 lat. Troche za stary na kastrowanie.

pg39a

Post » Nie maja 01, 2011 0:42 Re: Dzieci z Maine Coonem.

pg39a pisze:Bredzi ma juz prawie 7 lat. Troche za stary na kastrowanie.

Ależ skąd!
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Nie maja 01, 2011 9:37 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Na Twoim miejscu zmieniłabym weta i wysterylizowała (aborcyjnie) kotkę jak najszybciej.
Kocura też bym ciachnęła, niejednego w taki wieku ciachałam...
Ostatnio edytowano Nie maja 01, 2011 9:44 przez CoToMa, łącznie edytowano 1 raz
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Nie maja 01, 2011 9:42 Re: Dzieci z Maine Coonem.

pg39a pisze:Bredzi ma juz prawie 7 lat. Troche za stary na kastrowanie.

ten sam wet Ci to powiedzial?
Gośc dba o swoją kieszeń-w końcu cesarki za darmo nie zrobi, a do tego dojdzie opieka nad karmiącą matką, sprzedaz preparatów róznistych, odrobaczenie maluchów, podwójne szczepienie
Zniwa dla pana niedasiezrobicsterylizacjiprzedrujką i nalezyodczekacporui, no zniwa
pogratulowac
niektórzy potrafią się ustawic
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pon maja 02, 2011 2:08 Re: Dzieci z Maine Coonem.

To Profesor Ratajczak z Wroclawia mnie przestrzegal przed zbyt poznym kastrowanie kocurow. Poza tym moj MCO bardzo zle znosi narkoze. Kilka lat temu omalo nie zszedl podczas bardzo prostego zabiegu. Dwa lata temu to samo. :( Boje sie go ciachac.:(
Jutro jade do innego lekarza. Zobacze co mi powie.... Oni tu maja zdziebko inne podejscie do zwierzakow niz w Polsce. Przede wszystkim nie maja bezdomnych zwierzat wiec dla nich kazda ciaza jest '' chciana'' i tak cenna jak ludzka. Tak mnie przynajmniej oswiecili znajomi.

pg39a

Post » Pon maja 02, 2011 6:36 Re: Dzieci z Maine Coonem.

Skoro nie mają bezdomnych zwierząt to dla kogo te kosze w każdym markecie z napisem "Spendung fur Tierheim in...."?
W Niemczech są bezdomne zwierzaki, znajomi źle Cię poinformowali. Nie jest ich tyle, ile w Polsce, ale są. Przejedź się do berlińskiego schroniska i sama sprawdź.
W Niemczech kastruje się koty przed pierwszą rują.
Ten Twój wet to biznesmen nie lekarz- zmień natychmiast.
Kotkę wysterylizuj aborcyjnie.
Kocura wykastruj. Zbadaj mu uprzednio krew i zrób badanie serca. Nie uwierzysz, ile trudnych przypadków znieczula się do zabiegów. Mam kota z kardiomiopatią, dało się znieczulić. Wszystko można, wystarczy poszukać kogos, kto sie zna i robi to dobrze.
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

[następna]