co zrobić z kotem...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 30, 2011 19:14 co zrobić z kotem...

Hej,
Mam straszny problem. Mój 2 letni kot kastrat zaczął sikać.... Sprawa zaczęła się tuż po przeprowadzce na nowy adres. W nowym domu w spadku dostałem po poprzednim właścicielu psa (owczarka 10- letniego), porostu zostawił go w mieszkaniu. Kot jest przyzwyczajony do innych zwierząt (od małego z psem był chowany). Ten owczarek nie zwraca na niego uwagi. Mój mały pies go polubił, tylko kot nie chce zaakceptować. Sprawdziłem wszystkie medyczne aspekty. nie ma zapalenia ani żadnych kamieni. Robi to perfidnie na złość temu starszemu psu. Zasikał już mu kilkakrotnie legowisko, raz obsikał nawet psa jak spał. Mam zniszczona kanapę i wszystkie inne miejsca gdzie pies lubi przebywać. Używam dobrych środków (urine off), wiec zapach unosi się tylko do momentu gdy nie znajdę jego źródła i zadziałam. Ostatnio nachodzą mnie myśli by kota oddać do schorniska. Wiem, że to najgorsze co można zrobić, ale nie mogę pozwolić by zniszczył mi mieszkanie. Nikt ze znajomych nie chce kota zabrać. Może macie jakieś pomysły?

windstruck

Od: Nie cze 29, 2008 20:16

Post » Sob kwi 30, 2011 19:18 Re: co zrobić z kotem...

kota oddasz do schroniska tylko dlatego, że sika? Zastanów się...

Jedna z naszych kotek leje ile wlezie, bo ma chore nerki. Sam mówisz, że po urine off nie śmierdzi (my używamy bio stalfris) więc w czym tak na prawdę tkwi problem?

Poza tym kot ma ewidentnie problem z nowym domownikiem... Poszukaj jakiegoś behawiorysty...

Realm

Od: Pon mar 07, 2011 23:18

Post » Sob kwi 30, 2011 19:34 Re: co zrobić z kotem...

Idź z nim do weterynarza zbadać krew i mocz (czy wszystko jest ok ze zdrowiem) a jak będzie dobrze to do behawiorysty . Musisz poświęcać kotkowi więcej czasu. Kot siusiając sygnaluzuje ,że coś jest nie tak. Schronisko to dla kota domwego najczęściej wyrok...
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Sob kwi 30, 2011 19:44 Re: co zrobić z kotem...

rozumiem że Ty byłbyś zachwycony gdybyś nagle zamieszkał z obcym 60- latkiem?

Ostatnio nachodzą mnie myśli by kota oddać do schorniska

8O
AnielkaG

Post » Sob kwi 30, 2011 19:47 Re: co zrobić z kotem...

Są różne środki, które mają pomóc kociej psychice, np.Feliway, albo krople Bacha - opinie na ich temat są podzielone, ale ja bym spróbowała. Poza tym zabezpiecz meble, na kanapę - gruba folia budowlana, na to, coś co łatwo wyprać, na psie legowisko - podobnie, albo podkłady higieniczne. Kurczę, to w końcu tylko mieszkanie i graty. Dla kota, to jest wielki stres - nowe mieszkanie i jeszcze potwór.
Moim zdaniem uspokoi się, gdy poczuje się bezpiecznie. Dawno się przeprowadziliście?
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Sob kwi 30, 2011 20:21 Re: co zrobić z kotem...

3 miesiące temu. problem jest od miesiąca. Behawiorysta? jeszcze raz naszczy to mu sam terapie zrobię.

windstruck

Od: Nie cze 29, 2008 20:16

Post » Sob kwi 30, 2011 20:29 Re: co zrobić z kotem...

windstruck pisze:3 miesiące temu. problem jest od miesiąca. Behawiorysta? jeszcze raz naszczy to mu sam terapie zrobię.

Z takim podejściem raczej nie rozwiążesz problemu... :?
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Sob kwi 30, 2011 20:32 Re: co zrobić z kotem...

windstruck pisze:3 miesiące temu. problem jest od miesiąca. Behawiorysta? jeszcze raz naszczy to mu sam terapie zrobię.

Bardzo mądre :twisted: Nie przyszlo Ci przypadkiem do glowy, że nowe mieszkanie i do tego obcy pies, to może trochę za dużo dla kota :?: I dlaczego chcesz oddawać kota, który mieszka z Tobą 2 lata, a nie psa, którego masz od 3 miesięcy :?: Może lepiej poszukaj domu dla psa!

Doedukuj się z wiedzy o kocich zachowaniach. I zastanów się, czy sam bylbyś zachwycony, gdyby ktoś nagle kazal Ci zamieszkać z obcym sloniem i w obcym miejscu :!: Bo tak to wygląda mniej więcej z perspektywy kota.

Przy takim podejściu być może terapia przyda się Tobie :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob kwi 30, 2011 20:34 Re: co zrobić z kotem...

windstruck pisze:jeszcze raz naszczy to mu sam terapie zrobię.

Już nie wiem co gorsze - schronisko, czy Ty...

Fainche

Od: Sob kwi 30, 2011 9:49

Post » Sob kwi 30, 2011 20:34 Re: co zrobić z kotem...

Krzywdę mu zrobisz, tak? :evil:
Rozumiem, że wolisz obcego psa niż swojego kota?
Pies został potraktowany jak śmieć przez swojego pana - przykra sprawa. Zatrzymałeś, go, OK. Ale kot najwyraźniej cierpi, przypuszczalnie boi się obcego psa. W dodatku kot znalazł się na nowym, obcym dla siebie terenie, w dodatku przesiąkniętym zapachem tamtego psa. Myślę że dlatego sika, żeby zmienić zapach.
Jeśli nie chcesz nic sensownego zrobić żeby unormować sytuację w domu (poradzić się behawiorysty, zastosować Feliway czy krople Bacha), powinieneś znaleźć psu nowy dom.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Sob kwi 30, 2011 20:40 Re: co zrobić z kotem...

No, z takim twoim podejściem to nawet święty behawiorysta nie zadziała. Kot jest Twój, tak? Pies jest nowy dla Twojego kota- to Ty masz problem, bo kompletnie nie wiesz
jak się teraz czuje kot i nie potrafisz go zrozumieć. On nie sika na złość. On się boi i bardzo denerwuje.
Wiesz jak umieraja domowe koty w schronisku? Wyobraź sobie co będzie tam z Twoim kotem , skoro teraz pies go tak stresuje.
Skąd masz kota?
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Sob kwi 30, 2011 20:45 Re: co zrobić z kotem...

Przykre .... kot jest z Tobą 2 lata , zaufał Ci , oddał Ci całe swoje serduszko , a Ty w ten sposób piszesz ... Szczerze ?? dla mnie to jest brak odpowiedzialnośći z twojej strony , powinnaś mu zapewnic fachową opiekę wetrynaryjną oraz dużo miłości i bezpieczeństwa.
Szenila pisze:(...)Wiesz jak umieraja domowe koty w schronisku?

jeśli nie wiesz to spójrz na przykład kotki z tego forum ....
Vitka pisze:(...)Z pięknej kotki o ciekawym umaszczeniu:
Obrazek

... został cień:
Obrazek

Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Sob kwi 30, 2011 20:47 Re: co zrobić z kotem...

A co z Tofikiem, szukałeś go, odnalazł się i co się stało z Twoją poprzednią kotką ?
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Sob kwi 30, 2011 20:50 Re: co zrobić z kotem...

iwcia pisze:A co z Tofikiem, szukałeś go, odnalazł się i co się stało z Twoją poprzednią kotką ?

Właśnie chciałam o to samo zapytać.
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek

marikita

Od: Śro kwi 08, 2009 12:52

Post » Sob kwi 30, 2011 20:51 Re: co zrobić z kotem...

A co robisz jak kot nasika?Karcisz go?
Jesli tak to i tutaj moze tkwic dodatkowa przyczyna jego znaczenia.
Piszesz,ze badania am ok.A kiedy z nim byłeś? jak juz zaczął się problem.I jakie badania robiłeś?

Kot ma za dużo zmian. Dla niego to wielka trauma .
Jeśli tego nie rozumiesz to po co tu piszesz. Czekasz na cudownie podany sposób zmiany kota? :!:
Schron? Alez wygodne podejście. Myślisz,ze to hotel 5-gwiazdkowy? To umieralnia dla domowych kotów.
I ty podobno go kochajacy chcesz mu zaserwować choroby i śmierć.Zero wkładu własnego i starania.
Dziewczyny podały już sposoby wyjścia z kryzysu i ew przyczyny lania.

Edit: no prosze a teraz czytam o innym kocie 8O Co z nim?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

[następna]