mam może nieco głupie pytanie, ale czy to prawda, że czarne koty najbardziej uczulają tych, którzy mają alergię na białko zawarte w ich ślinie (czy też innych płynach) i wcierane w sierść przez koty przy myciu się? Czy to możliwe i prawdziwe, że akurat czarne bardziej niż inne?
Mam w domu dwóch alergików i czarnego kota. Nie zauważyłam żadnych związków między kolorem sierści, a alergizowaniem. Przez lata kontaktów z kotami wyciągnęliśmy wniosek tylko, że koty płci męskiej bardziej uczulają.
Jestem alergikiem i posiadam czarnego kota. Uczula mnie dokładnie tak samo, jak kotka mojej mamy, która jest tygryskiem, więc chyba kolor futra nie ma żadnego znaczenia.
No, budujące odpowiedzi jak na razie, i to z własnych doświadczeń więc prawdziwe. Dzięki i zobaczę, co jeszcze inni napiszą. Ale coś czuję, że to po prostu typowy mit.
Aha, oczywiście z pytania można się śmiać do woli, jest mi to bardzo na rękę
Może nie mam osobistych doświadczeń, bo nie jestem alergiczką , ale 3 lata temu wyadoptowałam koteczkę do domu z dzieckiem alergikiem. Oczywiście , najpierw miałam obawy , żeby kotka oddać , ale pani mnie przekonała. Koteczka jest szaro- biała.Syn tej pani nie zareagował alergicznie. Po tygodniu pani przygarnęła jeszcze jedną koteczkę , tym razem czarną. Niestety syn zareagował . Czy to na czarnego kotka , czy na większą ilość alergenu , nie wiadomo. Koteczka czarna została oddana, objawy alergii minęły.