Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 26, 2011 8:26 Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

Hej,

mam może nieco głupie pytanie, ale czy to prawda, że czarne koty najbardziej uczulają tych, którzy mają alergię na białko zawarte w ich ślinie (czy też innych płynach) i wcierane w sierść przez koty przy myciu się? Czy to możliwe i prawdziwe, że akurat czarne bardziej niż inne?
Obrazek

sunicram

Od: Sob lut 26, 2011 17:35

Post » Wto kwi 26, 2011 9:03 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

Mam w domu dwóch alergików i czarnego kota. Nie zauważyłam żadnych związków między kolorem sierści, a alergizowaniem.
Przez lata kontaktów z kotami wyciągnęliśmy wniosek tylko, że koty płci męskiej bardziej uczulają.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto kwi 26, 2011 9:17 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

Jestem alergikiem i posiadam czarnego kota. Uczula mnie dokładnie tak samo, jak kotka mojej mamy, która jest tygryskiem, więc chyba kolor futra nie ma żadnego znaczenia.
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Wto kwi 26, 2011 9:26 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

Mnie z kolei powiedziano, że to białe koty bardziej uczulają. Chyba nie ma co się sugerować kolorem.
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Wto kwi 26, 2011 9:36 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

8O

Dobre - tego jeszcze nie słyszałam :wink: :piwa:

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Wto kwi 26, 2011 9:38 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

No, budujące odpowiedzi jak na razie, i to z własnych doświadczeń więc prawdziwe.
Dzięki i zobaczę, co jeszcze inni napiszą. Ale coś czuję, że to po prostu typowy mit.

Aha, oczywiście z pytania można się śmiać do woli, jest mi to bardzo na rękę :mrgreen:
Obrazek

sunicram

Od: Sob lut 26, 2011 17:35

Post » Wto kwi 26, 2011 9:44 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

Może nie mam osobistych doświadczeń, bo nie jestem alergiczką , ale 3 lata temu wyadoptowałam koteczkę do domu z dzieckiem alergikiem. Oczywiście , najpierw miałam obawy , żeby kotka oddać , ale pani mnie przekonała. Koteczka jest szaro- biała.Syn tej pani nie zareagował alergicznie. Po tygodniu pani przygarnęła jeszcze jedną koteczkę , tym razem czarną. Niestety syn zareagował . Czy to na czarnego kotka , czy na większą ilość alergenu , nie wiadomo. Koteczka czarna została oddana, objawy alergii minęły.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Wto kwi 26, 2011 10:24 Re: Uczulenie na sierść kota a czarny kot - mit czy nie

sunicram pisze:Aha, oczywiście z pytania można się śmiać do woli, jest mi to bardzo na rękę :mrgreen:

ok dzięki bo się właśnie zastanawiałam czy wypada...

a więc ROTL :ryk:

dopisuję do moich ulubionych mitów :ok:

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03