Agresywna kotka- atakuje małe kociaki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 23, 2011 15:07 Agresywna kotka- atakuje małe kociaki

Cześć

Na święta musiałam zabrać moją kotkę (11 miesięcy) do domu rodzinnego. W domu mam drugą kotkę i trzy małe kociaczki w wieku 4 tygodni.

Moja kotka zrobiła się agresywna, atakuje kociaki, czasami nawet mnie. Nie wiem co mam z tym zrobić, boję się, że skrzywdzi maluchy. Kotka jest tutaj drugi dzień ale jest gorzej niż pierwszego dnia. Na razie zamknęłam ją w pokoju.

Proszę napiszcie czy jest to normalne, czy kotka się przyzwyczai (będę tutaj 2 tygodnie) i jak mam z tym walczyć.
Czekam również na drugiego kota (Maine Coon) i boję się, że jak kot pojawi się w domu znów pojawi się problem.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/199795_1887476437752_1566672152_31976251_8314973_n.jpg
Ostatnio edytowano Sob kwi 23, 2011 15:41 przez Aleba, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zbyt duże zdjęcie zamieniłam na link

charlotta

Od: Sob sty 15, 2011 16:40

Post » Sob kwi 23, 2011 16:24 Re: Agresywna kotka- atakuje małe kociaki

Spokojnie :wink:, Twoja kotka jest przestraszona i zdenerwowana nowym otoczeniem. Reaguje agresją, bo po prostu sie boi. Nie sądze,ze mogłaby skrzywdzic maleństwa. Na początku trzymaj ja z dala od innych kotów, pozwól stopniowo oswoić ja z nimi. Okazuj jej zainteresowanie i miłosc.
Pozwól obwąchiwać się z kotami np przez szparę w dzwiach, nie dopuszczając początkowo do bezposredniego kontaktu.
Po nieobecnośc domowników trzymaj ją w innym pomieszczeniu.
Mam nadzieje,ze ładnie sie zaaklimatyzuje w nowym otoczeniu :wink: .

Ach te koty, niezależne...

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47