Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Conchita pisze:Chcesz uśpić kota z powodu choroby skóry???
herzpl pisze:co mam robic moje kochane kocie ma gronkowca zlocistego a ja mam dziecko chore z choroba jelit.jestem w rozpaczy od dwuch lat lekarze nie dawali rady ranka na tym rudym futerku dopiero jakis nowy lekarz czytajac zreszta wynik badania powiedzial mi co mu jest inni w tym samym wyniku tego nie widzieli...rycze jak pomysle o tym ze przyjdzie mi uspic kotka a z drugiej strony co z nami bedzie od dwuch tygodni boli mnie gardlo,po swietach idziemy na badania . a co jesli juz jestesmy chorzy,wtedy to juz nie ma znaczenia,chyba ze chory kot moze poglebic chorobe...dodam ze chyba leczenie skutkuje nie znam sie ale krew przestala leciec i zrobil sie strupek tak ciemny,kot sie nie drapie zreszta ma kolnierz.patrzy na mnie taki smutny jakby czul.blagam niech mi ktos pomoze! juz nie mam sily nie jestem w stanie podjac dezyzji....
kasia_5000 pisze:A jakby ktoś z Twojej rodziny miał gronkowca złocistego, to też byś go uśpiła...? (oczywiście jakby to było dozwolone).
herzpl pisze:tak ma antybiogram tez i jest leczony gentamecyna.
Fredziolina pisze:herzpl bez paniki![]()
Twój kot nie pierwszy i nie ostatni załapał gronka
Gronkowca się leczy.
U nas trwało to dość długo.
Kajtuś dostawał antybiotyk podskórnie i maść do ucha.
Nikt z nas nie podłapał gronkowca.
Norku pisze:herzpl pisze:co mam robic moje kochane kocie ma gronkowca zlocistego a ja mam dziecko chore z choroba jelit.jestem w rozpaczy od dwuch lat lekarze nie dawali rady ranka na tym rudym futerku dopiero jakis nowy lekarz czytajac zreszta wynik badania powiedzial mi co mu jest inni w tym samym wyniku tego nie widzieli...rycze jak pomysle o tym ze przyjdzie mi uspic kotka a z drugiej strony co z nami bedzie od dwuch tygodni boli mnie gardlo,po swietach idziemy na badania . a co jesli juz jestesmy chorzy,wtedy to juz nie ma znaczenia,chyba ze chory kot moze poglebic chorobe...dodam ze chyba leczenie skutkuje nie znam sie ale krew przestala leciec i zrobil sie strupek tak ciemny,kot sie nie drapie zreszta ma kolnierz.patrzy na mnie taki smutny jakby czul.blagam niech mi ktos pomoze! juz nie mam sily nie jestem w stanie podjac dezyzji....
Po pierwsze- jakiego badania? Zeby wykryć gronkowca robi się wymaz. Zgadywanie, że kot może mieć gronkowca na podstawie innych badań to jakaś ściema.
Po drugie - pewnie nawet sobie sprawy z tego nie zdajesz, ale też mozesz być nosicielem gronkowca podobnie jak jakieś 40 % populacji ludzkiej i kot tu nic do rzeczy nie ma.
Po trzecie - koniecznie zrobić antybiogram i zobaczyć na jakie antybiotyki ten szczep gronkowca jest wrażliwy, dopasować antybiotyki i leczyć.
Mówie to ja - człowiek po gronkowcu złocistym - jak widać jeszcze żyje, nie ma co siać paniki na zaś
Norku pisze:herzpl pisze:tak ma antybiogram tez i jest leczony gentamecyna.
Od kiedy jest leczony? Nawet przy antybiotykach to troche trwa zanim zadziałają... Mi osobiście bardzo pomogło też mydełko antybakteryjne na bazie olejku z drzewa herbaciannego- ma dosyć szerokie spektrum bakteriobójcze.
herzpl pisze:Norku pisze:herzpl pisze:tak ma antybiogram tez i jest leczony gentamecyna.
Od kiedy jest leczony? Nawet przy antybiotykach to troche trwa zanim zadziałają... Mi osobiście bardzo pomogło też mydełko antybakteryjne na bazie olejku z drzewa herbaciannego- ma dosyć szerokie spektrum bakteriobójcze.
od wtorku tak wlasciwie bo wczesniej to bral sterydy na alergie pokarmowa i byl na diecie:(
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 67 gości