Misia po sterylizacji- poradzcie..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 07, 2004 15:24 Misia po sterylizacji- poradzcie..

Czesc

Wczoraj byłam z Misią na sterylce- do tej pry to przezywam, a moja kicia biedna spi i spi, jak podchodze to tylko lebek podnosi:((( :(
Mam pytanie kiedy moge jej dac jedzenie??
Wode juz pije, nawet biedulka do kuwetki chodzi:(((
Mówie Wam straszny widok, wiem ze to dla jej dobra ale strasznie mi jej zal.
Prosilam wczoraj weta o cos przeciwbolowego ale powiedzial mi ze bedzie dobrze i lepiej jej juz nic nie aplikowac to sie szybciej zagoi.
Nie mam doswiadczen w tym temacie, doradzcie co robic???

Goga

goga

Od: Pon wrz 22, 2003 18:34

Post » Sob lut 07, 2004 15:29

Ja po jakichś 24 godzinach od zakończenia zabiegu dałam Myszce mocno rozwodnionego tuńczyka. Może być też coś innego co swoją konsystencją bardziej będzie przypominało papkę niż "stałe" jedzenie. Tak polecił mi wet. Chodzi o to by kocinka nie miała potrzeby chwilowo stawiać kupala coby nie nadwyrężać miejsca sterylizacji.
Będzie dobrze. Ważne że pije :)
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Sob lut 07, 2004 15:41

Kretka miała sterylke w środę. przez kolejne 2 doby wet radzil żeby dawać jej jeść malutkie ilości (łyżeczkę) mokrego co 3 godziny. Nic suchego . Chodzilo głównie o to żeby nie obciążać żołądka. Twoja kicia śpi bo jeszcze jest odurzona narkozą. Kretka miała narkozę odwracalną i rano po zabiegu (zabieg był o 19.30) biegała jak zwykle :twisted:
Nie martw się , wszystko będzie dobrze :lol:

Kretka

Od: Śro paź 15, 2003 14:48

Post » Sob lut 07, 2004 16:02 co po sterylizacji ...

Witam!
Kotce można dać jeść na następny dzień po zabiegu. Oczywiście powinno to być jedzenie mokre, ja daję mięso. Poprzedniego dnia (w dniu operacji) kotka powinna mieć wodę, dobrze by było, gdyby piła. Koniecznie musi się wysiusiać. Jeśli tego nie zrobi, zachodzi podejrzenie, że coś złego dzieje się z nerkami i trzeba szukać pomocy lekarza. Z moczem usuwa się narkoza.
Kotka może zrobić kupkę następnego dnia, ale może też kilka dni nie robić, ze względu na bolesność brzuszka. Kotki, które sterylizuję na następny dzień po operacji normalnie jedzą (nie ograniczam im), załatwiają się, biegają. Mam dobrych lekarzy.
Co do środków znieczulających, kotka powinna dostać coś w czasie zabiegu, też wtedy osłonowo antybiotyk i co najmniej drugi raz dwa dni po operacji. Nie podaje się zwykle dodatkowo środków znieczulających, ponieważ całkowite zniesienie bólu nie jest korzystne, kotka musi czuć, że jej możliwości są ograniczone.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10