Uczulenie na karmę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 13, 2011 14:27 Uczulenie na karmę

Cześć,

Mam pytanie, u mojego kociaka stwierdzono uczulenie na karmę. Prawdopodobne, bo zmienialismy jakis czas temu. Kociak był u lekarza, dostał leki etc. Załozyliśmy mu nawet kosmiczny koci kask ;) zeby się nie drapał po główce.
Niestety za każdym razem jak tylko ściągniemy, to znowu zaczyna się drapać.

Macie jakieś domowe sposoby?
Próbowałam Waleriany.
Leczenie jest stosowane, ale nie chce w kota pakować leków uspokających tak jak to zaproponowała Pani doktor..

myszkowska

Od: Śro kwi 13, 2011 14:18

Post » Śro kwi 13, 2011 14:34 Re: Uczulenie na karmę

z tego co mi weterynarz radził to najlepiej przy zmianie karmy jest mieszać nową ze starą i płynnie zmieniac proporcje - wtedy nie ma szoku
Ostatnio edytowano Czw kwi 14, 2011 12:21 przez sansa, łącznie edytowano 2 razy

sansa

Od: Śro kwi 13, 2011 14:32

Post » Śro kwi 13, 2011 15:03 Re: Uczulenie na karmę

uczulenie na karmę można jedynie drogą eliminacji.niestety tylko tak się da sprawdzić alergię na dany składnik pokarmowy.skupcie się najpierw na karmach jednej firmy.
a tak swoją drogą-nie badaliście zeskrobin pod kątem świerzbu,grzybicy?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro kwi 13, 2011 15:13 Re: Uczulenie na karmę

Z moją Zuzką problem był identyczny problem,ale już od "kocięctwa".Nie dostawała żadnych leków,a przerzuciliśmy ją jako małego kociaka na RC Hypoalergenic.Była malutka,więc dostawała dodatkowo witaminy,bo karm dla kociąt nie tolerowała.
W jej przypadku było chyba za dużo białka,więc konieczne było uzupełnianie witaminami.

U nas na szczęście po niecałym roku zdecydowałam się spróbować podać inną karmę i się przyjęła.Problem minął i młoda wsuwa teraz różne karmy,obecnie Brita i bardzo sobie go chwalimy.
Przeważnie koty są uczulone na dany składnik karmy i to właśnie ten składnik trzeba by było wyeliminować.
Najczęściej uczulają ryby.Druga kwestia to karmy bez konserwantów i sztucznych barwników,bo one również mogą uczulać.
Żadnych karm typu Whiskas czi KK,bo one mają ogrom barwników i sztuczności.

A co do zmiany karmy to potwierdzam powyższe.Mieszać karmę nową ze starą zwiększając co dzień proporcję nowej.Zmiana powinna trwać przynajmniej 7-10 dni.

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Czw kwi 14, 2011 7:39 Re: Uczulenie na karmę

Mój kocur był alergikiem pokarmowym, i miał uczulenie na większość typowych składników karm: czyli np. drób (główny składnik karm dietetycznych!), ryby, nabiał...
Nie był uczulony na wołowinę (tę zawsze chętnie jadł), wieprzowinę (odpada!), jagnięcinę i królika (niechętnie jadł).

Sprowadzałam mu z Holandii (ale pewnie jest teraz do kupienia w Polsce) specjalną karmę firmy Trovet: np. R&R (rice & rabbit)- jedynym źródłem białka było mięso królika, jedyną domieszką roślinną -ryż. Żadnych mączek drobiowych, wytłoków buraczanych, mączek zbożowych...
Niestety -jak ze wszystkimi karmami weterynaryjnymi- nie jest to jakaś przesadnie smaczna karma. Były też inne dwuskładnikowe karmy- np.jagnięcina z ryżem, itp.

Polecam, bo ściśle określony skład ułatwia eliminację alergenów.

Potem okazało się, że może też przyjmować RC Hypoallergenic (z hydrolizowanym białkiem drobiowym).

annafreesprit

Od: Wto lut 08, 2011 8:26

Post » Czw kwi 14, 2011 8:44 Re: Uczulenie na karmę

Ja mogę polecić Acanę Grasslands i Orijen 6 Fish. Karmy bezzbożowe i bez drobiu na który mój kot ma bardzo silną alergię. Po tych karmach nie ma żadnych objawów ;) I wygląda jak foka :D
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pt kwi 15, 2011 10:09 Re: Uczulenie na karmę

Sejtan i Lusesita maja biegunki po RC Hypo, ale może to być też kwestia leków, które przyjmują dokładnie od momentu, kiedy wprowadziłam RC

wetka twierdzi, że to mało prawdopodobne,aby sam RC tak działał

szatan_lucyferia

Od: Śro gru 08, 2010 13:40

Post » Pt kwi 15, 2011 10:33 Re: Uczulenie na karmę

:!:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Czw maja 12, 2011 12:41 Re: Uczulenie na karmę

Serdecznie Wam dziękuję. Okazało się, że kotka dostała uczulenia na felixa w saszetkach...
Trovet pasuje jej teraz bardzo bardzo. Mam nadzieję, że nie będzie już problemów.

Wspaniałe rozwiązanie ze zmiana karmy po troszkę. Będę korzystać. Dziękuję Wam drodzy Miaukowicze :)

myszkowska

Od: Śro kwi 13, 2011 14:18

Post » Czw maja 12, 2011 13:31 Re: Uczulenie na karmę

Miss pisze:Ja mogę polecić Acanę Grasslands i Orijen 6 Fish. Karmy bezzbożowe i bez drobiu na który mój kot ma bardzo silną alergię. Po tych karmach nie ma żadnych objawów ;) I wygląda jak foka :D

Acana Grasslands ma kurczaka - mączkę i tłuszcz.
Moja najstarsza kotka ma podejrzenie alergii na kurczaka i właśnie przechodzimy z Acany na Trovet.
Trzeba bardzo dokładnie czytać, bo powinno być w karmie tylko JEDNO źródło białka, żeby zdiagnozować, na co jest alergia. Ja wybrałam ten Trovet, bo tam tak jest.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44