Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 01, 2011 18:46 Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Kochani, opadają nam ręce :( W miniony poniedziałek jechałam z G. po nocy by zabrać naszego Wiko z adopcji, lał i robił kupę do łóżek swoich dużych. No ale Wiko był dzikawy, złóżmy to na karb tego. W tej chwili przyszedł mail z domu naszego czarnego Miśka, też leje do łóżka :( Misiek, w przeciwieństwie do Wiko, oswoił się w kilka dni, dogadał się rezydentką, świetnie poczuł się w domu. Mniej więcej po tygodniu od zamieszkania zaczął lać na łóżka.

Oba koty normalnie załatwiają się do kuwety.

Miśkowi niestety grozi zwrot do schronu :(

Macie jakieś pomysły? Nigdy wcześniej nic takiego się nie działo, nie mieliśmy takich problemów z wyadoptowanymi kotami.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt kwi 01, 2011 19:00 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Ja miałam podobny problem z naszą kotką, której też zdarzało się siknąć do łóżka, a kupy cyklicznie lądowały poza kuwetą. Nam pomogła obroża antystresowa. Mamy zdiagnozowane zapalenie jelita grubego na podłożu stresowym. W nowym domu stres się nasila, więc może patent z taką obróżką też by się sprawdził....

mrkevka

Od: Czw paź 28, 2010 18:23

Post » Pt kwi 01, 2011 19:35 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Jeśli zdrowy,a leje,to tylko dla tego ze nie może inaczej zakomunikować ze coś jest nie tak:traktowanie przez człowieka,zbyt brudna kuweta,drugi/trzeci kot.

Niektóre wydają się być towarzyskie,a mimo to,nie życzą sobie aby ktoś im do kuwety lał.Problem może być choćby z takiego powodu ze ktoś nie pozwolił spać na łóżku,a kot by chciał,ktoś wziął na ręce a kot nie chciał,ktoś zamkną w innym pokoju a kot chciał być z ludziem.
Ja bym próbowała ludzi uprosić,aby zamknęli kota w kuchni(tam gdzie nie ma "miękkiego")ze swoja,własną,przez nikogo innego nie używaną kuwetą(jedzeniem oczywiście)dać dwa/trzy dni,jeśli będzie co trzeba w kuwecie,znaczy ze Panu Kotu cos nie pasi na pokojach lub w zachowaniu ludzi.

Lub kocim koledze/koleżance.
Legnica

Post » Pt kwi 01, 2011 19:40 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

bo nie potrafią mówić

spójrz na to z tego punktu widzenia,a będzie łatwiej
Legnica

Post » Pt kwi 01, 2011 19:58 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Legnica pisze:Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

bo nie potrafią mówić

Wiesiu, to nie ja mam problem ze zrozumieniem, nasz pierwszy Toffik leje-znaczy i mama z nim mieszka i próbuje to znieść. On leje bo leje, leje po pada śnieg, bo jest zimno, bo mama śpi a on by wolał żeby wstała itp itd.

Problem jest w tym, że domy nie rozumieją i nie potrafią pomóc, cokolwiek bym nie pisała, nie doradzała itp itd A ja nie wiem co robić jak mi w ciągu tygodnia wraca drugi kot z adopcji do schronu (no, prawie wraca). Nigdy nie mieliśmy z tym problemów, nigdy nie działy się takie rzeczy. :(
Obrazek

Boo

Post » Pt kwi 01, 2011 21:20 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Boo pisze:
Legnica pisze:Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

bo nie potrafią mówić

Wiesiu, to nie ja mam problem ze zrozumieniem, nasz pierwszy Toffik leje-znaczy i mama z nim mieszka i próbuje to znieść. On leje bo leje, leje po pada śnieg, bo jest zimno, bo mama śpi a on by wolał żeby wstała itp itd.

Problem jest w tym, że domy nie rozumieją i nie potrafią pomóc, cokolwiek bym nie pisała, nie doradzała itp itd A ja nie wiem co robić jak mi w ciągu tygodnia wraca drugi kot z adopcji do schronu (no, prawie wraca). Nigdy nie mieliśmy z tym problemów, nigdy nie działy się takie rzeczy. :(

To prawda.
Ale na problemy z ludźmi,to ja nie potrafię nic mądrego doradzić.Też mnie często przerastają.
Legnica

Post » Pt kwi 01, 2011 21:26 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Z kotami, mimo, że potrafią lać, jest jakoś łatwiej...
Obrazek

Boo

Post » Pt kwi 01, 2011 21:28 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

To prawda.
Ale na problemy z ludźmi,to ja nie potrafię nic mądrego doradzić.Też mnie często przerastają.

mnie też,niestety :(
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt kwi 01, 2011 22:16 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Jedyne co można zrobić,to namówić właścicieli na to,żeby dali kotom więcej czasu. Nie wiem ile dni/tygodni właściciele wytrzymali z tym laniem do łóżka,ani jak często to się działo.
Ale u mnie był identyczny problem z tymczasią Wiki - też dała się poznać z tej strony,choć świetnie wiedziała gdzie jest kuweta.
W mieszkaniu była rezydentka,która ją tolerowala,ale zawsze to konkurencja. Wiki siusiała tylko co jakiś czas,powiedzmy raz/dwa razy w tygodniu. Czasem potrafiła nic takiego nie zrobić przez dobre dwa tygodnie,by znów sobie przypomnieć,że tak też można. Generalnie jednak po jakichś 5-6 tygodniach dała sobie definitywnie spokój. Oczywiście problemy zaczęły się od nowa w nowym DT,co było do przewidzenia.Nowe miejsce,stres,drugi kot w domu,po prostu zaczynanie wszystkiego od nowa. Ale u niej chodziło głównie o ustawianie sobie swojego miejsca domu, zaznaczanie swojej obecności. Lała zdecydowanie częściej na łóżko w pomieszczeniu,w którym czuła się mniej akceptowana i mniej pewna siebie,w pomieszczeniu,w którym częściej przebywała druga kotka.
Nawet izolując kota na jakiś czas, kiedyś trzeba będzie go z powrotem wpuścić na salony. I też obdarzyć go jakimś zaufaniem. Kot to czuje ;)
Ja Wiki zdecydowanie bardziej ufałam i u mnie nalała tylko raz ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Pt kwi 01, 2011 22:42 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Wstępne ograniczenie powierzchni,nie ma nic wspólnego,z zaufaniem.
Myśle ze najważniejszym jest,chcieć dojść do tego dla czego kot sika poza kuwetą,a już samo chcenie,a nie skreślanie go z tego powodu,jest zaufaniem.
I nie ważne kto i w jaki sposób próbuje zrozumieć kocie problemy,wazne ze chce je poznać,zrozumieć i ze sie to udaje :wink:
Legnica

Post » Sob kwi 02, 2011 12:08 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

Nie ma wtedy,gdy właściciel kompletnie nie domyśla się przyczyn i faktycznie musi krok po kroku,metodą izolacji czynników,dochodzić do odpowiedzi na swoje pytanie. Inaczej jest gdy zna powody,a izolacja służy zapobieganiu sikania na łóżko. O takiej mówiłam. Jeśli zna się przyczynę,a jest nią między innymi obecność innych zwierząt w domu,to nie ma potrzeby robić śledztwa - nie bardzo też można wyeliminować przyczynę. Można jedynie mieć nadzieję,że z czasem przejdzie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Sob kwi 02, 2011 12:16 Re: Dlaczego sikają do łóżek???? ;(;(

mi kocur robił wszystko do łozka jak nas nie było, gdy wzielismy drugiego kota(drugi byl zamykany osobno jak nas nie było) . Jak sie zapoznali przestal , jak reka odjał :roll:
ZAGŁOSUJ NA POMORSKI KOCI DOM TYMCZASOWY W ANKIECIE KRAKVETU!

Agonis

Od: Pt lut 05, 2010 12:50