PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 23, 2011 21:49 PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Moja kotka wróciła dziś po południu do domu po sterylizacji.
Dostałyśmy w lecznicy kubraczek pooperacyjny - niestety kicia jest ogromnym dzikusem.
Po założeniu kubraczka skacze, przewraca się, wpada na ściany, meble - przewróciła np. półkę z płytami dvd, dość wysoką. Po założeniu opaski w okół brzuszka to samo - plus warczenie.

Bez kubraczka chodzi spokojnie, liże w okół rany - ale czy w nocy nie wyliże szwów? Nie wiem co robić, bo kołnierza nie mam, zresztą pewnie by nie przeszedł - ale boję się, że w nocy coś sobie zrobi.

Ktoś ma jakiś pomysł, jakikolwiek, biorąc pod uwagę późną godzinę?

per_manum

Od: Sob mar 05, 2011 17:57

Post » Śro mar 23, 2011 21:55 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Musisz w takim razie po prostu pilnować kotki, może domownicy mogliby przy niej podyżurować na zmianę? Jeśli była sterylizowana małym cięciem i jest zszyta tak, że niteczki nie wystają, to raczej nie powinna interesować się ranką.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro mar 23, 2011 22:03 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Cięcie większe niż przy standardowej sterylce - bo i przepuklinę miała wycinaną.
Szwy rozpuszczalne, nie wystają, ale boję się, że coś pęknie jeśli pozostanie tak samopas na noc.

Komuś się zdarzyło, że kot sobie szwy rozerwał? :(

per_manum

Post » Śro mar 23, 2011 22:07 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

niestety,zdarza sie kotkom rozlizać szwy,albo wyskubać nitki
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro mar 23, 2011 22:15 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Kotka jest jeszcze pobudzona po narkozie. Jutro powinno być lepiej. Ja bym włożyła jej kubraczek - tylko dobrze trzeba zaplątać na grzbiecie sznurówki, najlepiej powiązać ze sobą, żeby go nie zdjęła. To jednak lepsze niż rozlizanie i zapaskudzenie rany.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro mar 23, 2011 22:17 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

mziel52 pisze:Kotka jest jeszcze pobudzona po narkozie. Jutro powinno być lepiej. Ja bym włożyła jej kubraczek - tylko dobrze trzeba zaplątać na grzbiecie sznurówki, najlepiej powiązać ze sobą, żeby go nie zdjęła. To jednak lepsze niż rozlizanie i zapaskudzenie rany.

ja też bym załozyła,być moze kotka zmeczy się i przespi całą noc spokojnie,tak jak było w przypadku mojej koty,a być może trzeba będzie pilnować ,żeby nie wskakiwała na meble,bo może spaśc i zrobic sobie krzywdę
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro mar 23, 2011 22:25 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Ja też bym założyła jej kubrak. Nie masz możliwości ulokowania jej w jakimś mniejszym pomieszczeniu ? Moja kota pierwszą noc po sterylce spędziła w łazience, bo było tam najbezpieczniej, a dwa - najcieplej, narkoza obniża temperaturę ciała.

Lepiej niech się pomęczy w ubraniu niż rozliże ranę, bo będzie to się goiło jeszcze dłużej.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro mar 23, 2011 22:29 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Możesz, albo zostawić tak jak jest i mieć "powtórkę z rozrywki" czyli ponowne szycie i leczenie zakażonej rany, albo wtłoczyć ja w kaftanik i to bardzo dobrze zawiązany. Niestety tercium non datur.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 23, 2011 22:42 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Założyć kaftanik i zamknąć w kontenerku. Na dno dać podkład higieniczny lub grubszy ręcznik.
Jak kotka się nie uspokoi w kontenerku, to pozostaje to, co radzi Ryśka - dyżurować na zmianę.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 15:44 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro mar 23, 2011 23:20 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Agn pisze:Założyć kaftanik i zamknąć w kontenerku. Na dno dać podkład higieniczny lub grubszy ręcznik.
Jak kotka się nie uspokoi w kontenerku, to pozostaje to, co radzi Ryśka - dyżurować na zmianę.

Tylko trzeba dobrze zawiązać kaftanik i dobrze zamknąć kontenerek.
Zacytuję sama siebie o mojej kotce pare godzin po zabiegu:

Psoteczka zasnęła rozkosznie w transporterku kołami do góry a ja spokojnie zabrałam się za kuchenne zajęcia. Po jakichś 40 minutach wchodzę do pokoju i szok: kratka transporterka wciągnięta do środka, a pod kratką porzucony zielony kaftanik :strach: . Zamarłam z wrażenia, bo przecież zamknęłam dobrze kota. Ruszyłam na poszukiwania - Psota leżała rozwalona w moim łóżku i oczywiście wylizywała sobie brzunio :mrgreen:
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw mar 24, 2011 21:02 Re: PILNE - pomoc z kotką po sterylizacji

Kaftanik nie wchodził w grę - tak jak napisałam, mała ma dużo złych wspomnień z dzieciństwa, zanim ją wzięłam - jest okropnym dzikusem, nawet weterynarz mówiła, że nie widziała nigdy kota, który tak by się bał.

Tak więc poobserwowałam ją kilka godzin przed snem - nie wydawała się zainteresowana szwami. Co próbowała polizać, rezygnowała. Z braku laku zaryzykowałam i zostawiłam ją tak na zasadzie zaufania. W nocy budziłam się sprawdzić czy wszystko ok, spała grzecznie i tak jest do teraz - żadnych problemów, radzimy sobie bez kaftanika, bo jakoś ją te szwy nie interesują :)

per_manum