"Wyjątkowy osobnik"

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 21, 2011 9:13 "Wyjątkowy osobnik"

Jakiś czas temu mój kot zaczął obsikiwać wszystko co się tylko dało (jest to kot wykastrowany). Po wizycie u weta dowiedziałam się, że trafił nam się "wyjątkowy osobnik", kot jest strasznie nadbobudliwy i wg pani weterynarz problemy z sikaniem mają podłoże psychiczne. Nie wiem jaka może być przyczyna tych kłopotów... kot ani nie jest bity, ani narażany na stres... Ale do sedna - pani doktor zaleciła podawanie karmy Royal Canin Calm i dostawienie drugiej kuwety. Chodziło o to, żeby w każdym pomieszczeniu, w ktorym sika miał kuwetę. Tak też zrobiłam. Jedną ustawiłam w sypialni, drugą w pokoju dziennym, a że mamy tylko dwa pokoje, nie było potrzeby ustawienia ich więcej. Po wizycie u weta miałam wrażenie, że wrócilam z innym kotem. Sikał tylko do kuwet. Na kanapie, łożku, ubraniach ani śladu. Wszystko wróciło do normy. Co prawda kot nadal szalał jak opętany, ale pomyślałam, że taki jegeo natura. Cieszyłam się, że nie muszę dwa razy dziennie włączać pralki. Niestety kilka dni temu znowu się zaczęło. Leje na kanapę, na łóżko... W kuwetach ma czysto, traktowanie kota też nie uległo zmianie, nadal wcina Calm...
Nie wiemy już co z nim zrobić. Szczerze mówiąc nie mam już na niego siły.

Jaka jest kolejna rzecz ktorą mogę zrobić, skoro te środki zawiodły?

kropkawkropki

Od: Czw sty 13, 2011 12:40

Post » Pon mar 21, 2011 9:17 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Kropka, a czy kot był badany, w sensie mocz i krew, pod kątem chorób nerek i pęcherza? Bo to są częste przyczyny siusiania poza kuwetą - kot czuje ból, kojarzy go z kuweta i szuka innego miejsca ...

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon mar 21, 2011 9:22 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Pani weterynarz nie zleciła żadnych badań. Stwierdziła, że ma problemy psychiczne. Zaleciła podawanie Calm i powiedziała, że jak to nie pomoże, to trzeba będzie pomyśleć o mocniejszych środkach. Ja jednak nie chciałabym faszerować go jakimiś mocnymi lekami, bo nie nie chodzi mi o to, żeby mój kot był ciągle naćpany.
No i dziwne jest dla mnie to, że ponad miesiąc nie było żadnego problemu z sikaniem.

kropkawkropki

Post » Pon mar 21, 2011 9:28 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Może zmienić weta?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon mar 21, 2011 9:30 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Z tego co się orientowałam - to jest bardzo dobra lecznica.

kropkawkropki

Post » Pon mar 21, 2011 9:36 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Problemy psychiczne podejrzewa się raczej po wykluczeniu wszystkich innych przyczyn.
Zdecydowanie zrobiłabym badania moczu. Nawet jeśli wet nie zlecił, możesz sama zanieść mocz do labu.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon mar 21, 2011 9:38 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Nadpobudliwość też może się wiązać, np. z nadczynnością tarczycy...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon mar 21, 2011 9:44 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Zrobie w takim razie tez badania. Jakie choroby mogą objawiać się w ten sposób i jakie są ich jeszcze inne ewentualne objawy?

kropkawkropki

Post » Pon mar 21, 2011 10:37 Re: "Wyjątkowy osobnik"

A był/była kastrowany/sterylizowany? U mnie był podobny kłopot - jak koteczka zaczynała rujkować - sikała, gdzi popadnie. "Po" wszystko się skończyło.
"Kubusiu? Tak Prosiaczku? Przepraszam...Ale za co? Za to, że miłość do ciebie w moim serduszku jest tak mała jak ja."
Edisiu, przepraszam...jesteś w moim serduszku...

Mruśkowo

Od: Pt gru 04, 2009 18:36

Post » Pon mar 21, 2011 10:40 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Mruśkowo pisze:A był/była kastrowany/sterylizowany? U mnie był podobny kłopot - jak koteczka zaczynała rujkować - sikała, gdzi popadnie. "Po" wszystko się skończyło.

kropkawkropki pisze:(jest to kot wykastrowany).

behemotkot

Od: Wto maja 04, 2010 9:14

Post » Pon mar 21, 2011 10:53 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Znałam kota, który sikał gdy brakowało mu bodźców. Pomagało wypuszczanie go z domu, pomogło też dokocenie. Kot skończył pod autem, więc wypuszczania nie polecam, ale o większej ilości zabawy/drugim kocie/ wyprowadzaniu w szelkach można pomyśleć.

Ogólnie większość znanych mi niewychodzących kotów w pojedynkę chowała się źle, z tym ze tylko jeden sygnalizował to sikaniem (pozostałe były właśnie "nadpobudliwe", hałaśliwe, nie dawały spać itd). We dwójkę koty funkcjonują całkiem inaczej. W pierwszej kolejności, jeśli kot jest zdrowy poleciłabym dokocenie jakimś aktywnym maluchem. Fajnie też gdy kot ma dostęp do osiatkowanego balkonu czy choćby okien.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon mar 21, 2011 11:17 Re: "Wyjątkowy osobnik"

kropkawkropki pisze:Zrobie w takim razie tez badania. Jakie choroby mogą objawiać się w ten sposób i jakie są ich jeszcze inne ewentualne objawy?

Na pewno stany zapalne dróg moczowych i kryształy, pewnie jeszcze wiele innych. Jak zrobisz badanie moczu to może coś się wyjaśni, to nie jest drogie z tego co pamiętam.
Wiesz, jak się łapie mocz do badania?

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon mar 21, 2011 11:25 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Nie mam pojęcia jak ro zrobić :)

kropkawkropki

Post » Pon mar 21, 2011 11:43 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Spróbuj tak:
Kiedy kot wybierze się do kuwety na sikanie, podstaw mu np. wyparzoną chochelkę albo zakrętkę od sterylnego pojemnika na mocz (ja używam wyparzonej metalowej miseczki, oczywiści po ostygnięciu). Jest szansa, że nasika.
Jeśli ta najprostsza metoda zawiedzie, trzeba będzie szukać innych sposobów. :wink:
Złapany mocz przelej do pojemnika na mocz i jak najszybciej dostarcz do labu.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon mar 21, 2011 11:56 Re: "Wyjątkowy osobnik"

Pamiętaj tylko, żeby to było coś płaskiego, ja chciałam łapać do pojemniczka :oops: i oczywiście mi się nie udało, bo kot bardzo nisko przykucnął do siusiania...

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[następna]