» Czw mar 17, 2011 17:54
Czego mój kot oczekuje? Pomóżcie!
Witam!
Jestem tu miau nowa, może niektórzy znają mnie z dogomanii.
Jako szczęśliwa służba trzech kotów, postanowiłam się wreszcie i tu zalogować, zwłaszcza że nie potrafię odgadnąć a tym samym spełnic oczekiwań mojej kotki.
Figa trafiła do nas jako dorosły kot trzy lata temu. Ma około 7 lat. Nigdy nie interesowała się zabawkami, jest cicha i raczej spokojna (choć zdarza jej się czasem jakaś galopada przez mieszkanie). Kilka miesięcy temu pojawiły się w naszym domu dwa małe kocurki (miały ok. miesiąca), no i tak wyszło, że zostały (a co za tym idzie, zostały wykastrowane).
Figa trochę się boczyła, ale umiarkowanie, szybko zaakceptowałą sytuację, w tej chwili zdarza się, że koty siedzą obok siebie, leżą, ganiają się. Ogólnie wielkiej miłości nie ma, ale pełna tolerancja i odnoszę wrażenie, że od kiedy pojawili się chłopcy, to Figa nabrała energii, więcej się rusza i bryka i w zasadzie całkiem jest z ich Obecności zadowolona, choć niekoniecznie chce im to okazywać.
No i ta właśnie Figa jakiś czas temu zaczęła przejawiać zainteresowanie włóczkowymi piłeczkami chłopaków. Wygląda to tak, że przynosi mi taką piłeczkę "na sygnale", drąc się wniebogłosy i jak na torturach, kładzie ją przede mną i patrzy wyczekująco.
Próbowałam zabawy: turlania, podrzucania, rzucania daleko - nic.
No i narasta we mnie frustracja i poczucie winy.
Bo nie rozumiem własnego kota, nie wiem, czego kot ode mnie oczekuje i jak zaspokoić jego oczekiwania.
Jakieś pomysły?
Dodam, że poświęcamy z TŻ Fidze dużo uwagi i wcale nie faworyzujemy gnojków...