2 letnia kotka nie chce jesc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 08, 2011 22:28 2 letnia kotka nie chce jesc!

witam.

To mój pierwszy post tutaj. Mam kastrowana kotkę ma nieco ponad 2 lata. Od 3 dni zachowuje się bardzo dziwnie, śpi mniej więcej 7-8 godzin po czym wstaje zrobi "obchód" po mieszkaniu zmieni miejsce leżenia i znowu układa się do spania. Zachowuje się dosyć normalnie tzn. chodzi i reaguje na domowników jednak zauważyłem ze jest bardziej spokojna wcześniej była rozbrykana i potrafiła dochodzić do miski bardzo często żeby coś przetracić. Obecnie zjada bardzo mało i mało pije. Kiedy je suchą karmę to po kilku kulkach jedzenia zaczyna robić coś łapą w okolicy pyska i macha językiem i ucieka od miski jakby wystraszona i rezygnuje z dalszego jedzenia. Zastanawiam się czy to może być od karmy? bo od 2 tygodni zjada Royal Canin 37? Co to może być? Jest regularnie odrobaczana co 6 miesięcy. Daje jej karmę kitekat z saszetki to coś tam zje jednak nie tak jak poprzednio potrafiła zjeść taka saszetkę za 1 razem teraz jej to idzie bardzo słabo.
Ostatnio edytowano Wto mar 08, 2011 23:16 przez jacek1982, łącznie edytowano 2 razy

jacek1982

Od: Wto mar 08, 2011 22:15

Post » Wto mar 08, 2011 22:28 Re: Moja 2 letnia kotka pomocy!

byc może cos z dziasłami :?
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto mar 08, 2011 22:31 Re: Moja 2 letnia kotka pomocy!

Jacku, trzeba zobaczyć, czy nie ma stanu zapalnego dziąseł.
Zobacz, czy nie są zaczerwienione.
Swoją drogą warto, żeby kotkę obejrzał wet i dobrze by było zrobić jej badanie krwi: morfologia i tzw. profil nerkowy i wątrobowy. Te parametry warto śledzić u zwierza raz w roku przez całe jego życie.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto mar 08, 2011 22:43 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

jeszcze do tego ma bardzo nieprzyjemny zapach z pyska :(

jacek1982

Post » Wto mar 08, 2011 22:45 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

Daj cos miekkiego do jedzenia, czego nie musi gryzc. Jedzenie suchego zapewne powoduje bol. Moja kotka przy zapaleniu jamy ustnej tez tak reagowala. Idz jutro do weterynarza, bo kot sie meczy.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Post » Wto mar 08, 2011 22:49 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

No to masz odpowiedz.
Moja kotka (13 lat) bardzo złe sie czuła, jak chuchnela, to padlam. Strasznie cierpiała - trzeba jej było najpierw antybiotykami wyleczyć infekcje, potem usunąć chore zeb y. Przy okazji zdjęto kamień.
Idź do weta.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto mar 08, 2011 22:51 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

jacek1982 pisze:jeszcze do tego ma bardzo nieprzyjemny zapach z pyska :(

a więc dziąsła,koniecznie do veta :ok:

kotx2

Post » Śro mar 09, 2011 19:47 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

no wiec bylem u weterynarza i wpisał mi w książeczkę rozpoznanie "Gingivitis" i dal jakiś antybiotyk na E.. nie wiem bo tak napisał ze trudno odczytać. Kazał mi jej wstrzykiwać ten antybiotyk i mam obserwować czy jej się poprawia. Jak jej się poprawi to mam się z nim umówić na zabieg usunięcia kamienia a jak nie to mam dzwonić do niego. Powiedział ze jak wrócę to ok 19 już powinna coś zjeść bo dal jej jakieś przeciwbólowe zastrzyki. ale ona po powrocie zajęła swój fotel i już bardzo długo "myje się". Na razie nic nie jadła.

----------
Własnie poszła spać

jacek1982

Post » Sob mar 12, 2011 22:58 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

niestety te zastrzyki pomogły w minimalnym stopniu i kotka coś tam zje suchej karmy i wypije ale malutko niż kiedy robiła to dawniej :/ Jest apatyczna i taka osowiała tylko by spała.:(:( Może po usunięciu tego kamienia coś się poprawi :(.. Odnośnie zabiegu usuwaniu kamienia to ile to może kosztować tak mniej więcej ??

jacek1982

Post » Sob mar 12, 2011 23:01 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

jacek1982 pisze:niestety te zastrzyki pomogły w minimalnym stopniu i kotka coś tam zje suchej karmy i wypije ale malutko niż kiedy robiła to dawniej :/ Jest apatyczna i taka osowiała tylko by spała.:(:( Może po usunięciu tego kamienia coś się poprawi :(.. Odnośnie zabiegu usuwaniu kamienia to ile to może kosztować tak mniej więcej ??

byc moze to reakcja na antybiotyk,w dodatku mało je,wiec moze byc osłabiona,jesli chodzi o ceny zabiegu,sa rózne u mnie np.u jednego weta kosztuje 60 zł a u innego w tym samym miescie od 120 wzwyz i powiem szczerze ,ze nie wiem czym to jest uwarunkowane :?

kotx2

Post » Nie mar 13, 2011 0:19 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

Gingivitis to zapalenie dziąsel. Kup Baikadent i smaruj jej te dziąsla; powinno się trochę poprawić.

A przed zdejmowaniem kamienia radzę przez parę dni smarować sokiem z cytryny - wtedy latwiej kamień usunąć.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie mar 13, 2011 7:22 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

A ja przed usuwaniem kamienia radzę zrobić podstawowe badania krwi z profilem biochemicznym. Tak na wszelki wypadek ;)
Bo takie niejedzenie i przedłużająca się infekcja mogły się odbić na stanie wątroby i nerek a zabieg będzie wykonywany pod narkozą (która też obciąży wątrobę i nerki)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie mar 13, 2011 7:59 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

Myszka.xww pisze:A ja przed usuwaniem kamienia radzę zrobić podstawowe badania krwi z profilem biochemicznym. Tak na wszelki wypadek ;)
Bo takie niejedzenie i przedłużająca się infekcja mogły się odbić na stanie wątroby i nerek a zabieg będzie wykonywany pod narkozą (która też obciąży wątrobę i nerki)

dokładnie. Moja Emma miała taki zabieg (i usunięcie dwóch zębów), zrobili jej wcześniej morfologie i biochemie.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Nie mar 13, 2011 8:28 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

To jest dwuletnia kotka - absolutnie nie jest normalne żeby miała już duży kamień nazębny.
Prawdopodobnie ma czymś wywołany przewlekły stan zapalny dziąseł - to przyspiesza odkładanie kamienia, ale nie sam kamień jest największym problemem, tylko to co ten stan zapalny powoduje.

Kotka powinna mieć jak najszybciej zrobione badania krwi (morfologia, rozmaz ręczny, parametry nerkowe i wątrobowe), idealnie byłoby też zrobić od razu testy na wirusówki (FeLV i FIV).
Poza antybiotykiem powinna też dostawać coś przeciwzapalnego/przeciwbólowego - żeby szybko zmniejszyć jej dolegliwości i ułatwić jedzenie.
Mam nadzieję że wet dokładnie obejrzał zęby i nie ma tam żadnego ułamanego ani jakiegoś ciała obcego wbitego?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie mar 13, 2011 11:18 Re: 2 letnia kotka nie chce jesc!

Obejrzal ja dokladnie i dal leki przeciwbolowe i zastrzyk z antybiotykiem pozniej przepisal mi jakis antybiotyk i dal mi gotowe zastrzyki zebym jej robil przez 5 dni. Po przyjezdzie kotka zaczela jesc sucha karme. Zauwazylem ze to
chyba po tym antybiotyku robi sie tak senna i osowiala i unika miski. Umowilem sie z doktorem ze w srode rano ja przywioze na ten zabieg usuniecia kamienia kazal przed zabiegiem jek nic nie dawac do jedzenia i do picia wiec mam nadzieje ze przed zabiegiem zrobi jej komple badan.

jacek1982

[następna]