Powiększone gruczoły mleczne+guzek skończyło się na strachu!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 07, 2011 19:37 Powiększone gruczoły mleczne+guzek skończyło się na strachu!

Kropelka ma 8 miesięcy.
Ostatnio przy głaskaniu wyczułam dookoła jej suteczków takie jak by obwódki, oponki.
Nie wiem, jak to opisać.
Obmacałam wszystkie znajome kocice i nie stwierdziwszy u żadnej niczego takiego, za radą forumowiczek udałam się do weterynarza.

P. wet stwierdziła iż suteczki są opuchnięte a przy jednym wyczuła twardy guzek wielkości groszku.
Na razie Kropelka dostała lek przeciwzapalny, za dwa dni powtórka i zobaczymy czy guzek zmięknął.
Jeśli tak się nie stanie, aby uniknąć wycięcia listew mlecznych P. doktor proponuje podawanie leku o nazwie Alizin.
Ponoć lek jest sterydem, lecz nie testowanym na kotach, podobno koty źle go znoszą, źle się po nim czują, wypada im sierść. Wklepalam w net , jest to środek poronny :roll:

Na chwilę obecną panikuję, (do tej pory miałam to szczęście że moje koty nigdy poważnie nie chorowały).

Wiem jedno. POTRZEBNA MI WIEDZA o postępowaniu w takich przypadkach, o leku, o tym co nas czeka.
Więc jeśli ktoś miał do czynienia z czymś podobnym proszę o podzielenie się doświadczeniem.

Edit: Dodam że Kicia nie jest jeszcze wysterylizowana, czekamy na rujkę
Ostatnio edytowano Czw mar 10, 2011 21:44 przez phantasmagori, łącznie edytowano 2 razy
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Pon mar 07, 2011 19:52 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

phantasmagorii-leku nie znam
i wiedzę medyczną mam małą, ale już kilka razy miałam do czynienia z kotkami z guzkami
Jeśli dojdzie to wycięcia to poślij guzka do badania, żeby mieć pewność z jaką zmiana masz do czynienia
Kciuki trzymam
mam nadzieje ,że ktoś bardziej doświadczony się tu szybciutko wypowie

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Pon mar 07, 2011 19:53 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

Przede wszystkim żadnych hormonów! Moja Porcelanka po podaniu zastrzyku hormonalnego na uspokojenie rujki najpierw dostała groszka, potem pojawiły się groszki na innych suteczkach.... mimo leczenia zrobiły się wielkości śliwek. Teraz wiem powinnam dawać leki przeciwzapalne i ciachać listwy....niestety było za późno. Porcelanka zmarła. Skonsultuj się z innym wetem i błagam nie podawaj sterydów!
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pon mar 07, 2011 20:11 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

biamila pisze:Przede wszystkim żadnych hormonów! Moja Porcelanka po podaniu zastrzyku hormonalnego na uspokojenie rujki najpierw dostała groszka, potem pojawiły się groszki na innych suteczkach.... mimo leczenia zrobiły się wielkości śliwek. Teraz wiem powinnam dawać leki przeciwzapalne i ciachać listwy....niestety było za późno. Porcelanka zmarła. Skonsultuj się z innym wetem i błagam nie podawaj sterydów!

Dzięki za odzew, na razie dostała przeciwzapalne :)
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Wto mar 08, 2011 8:17 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

To może się wiązać ze zbliżającą się rują. Nie czekajcie na ruję, sterylka jak najszybciej! Każda ruja zwiększa ryzyko zachorowania na raka sutka.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto mar 08, 2011 9:40 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

Na temat leczenia guzów antygestagenami:
http://medycynawet.edu.pl/pdf2006/stycz ... 620063.pdf
Krótko i na temat. 8)

Jednak najpierw bym zrobiła sterylkę. I odczekała aż opadnie poziom progesteronu. W tekście jest napisane, że jeśli to nie są zmiany złośliwe, a kotka nie była blokowana gestagenami, to jest spora szansa na uniknięcie chirurgicznego usuwania guzków.

Generalnie - terapia wydaje się być dobra, pod warunkiem wykonania najpierw sterylki.
Jak najszybciej.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto mar 08, 2011 10:41 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

jeśli guzy są wokół większości lub wszystkich sutków to jest to rodzaj łagodnego nowotworu zwiazany z burzą hormonalną u kotki, nie ma co czekać do rujki (bo po co?), w tym przypadku leczniem z wyboru jest sterylizacja, dopiero jeśli po zmiany utrzymują się po sterylce wkracza się z lekami
leki przeciwzapalne nie działają na tego typu zmiany (bo niby jak?)
moja Berta miała takie guzy, dwóch różnych wetów to widziało i obaj powiedzieli to samo
po steryce guzy znikneły w ciągu 2 tygodni
uniknąć wycięcia listew mlecznych P. doktor proponuje podawanie leku o nazwie Alizin.
Ponoć lek jest sterydem, lecz nie testowanym

8O broń Boże nie należy takich zmian wycinać, ta kotka ma 8 miesięcy!!! jaki guz listwy mlecznej?? jakie sterydy? 8O
jesteś pewna kompetencji wetki?
Ostatnio edytowano Wto mar 08, 2011 11:02 przez AnielkaG, łącznie edytowano 1 raz
AnielkaG

Post » Wto mar 08, 2011 10:55 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

Jana pisze:To może się wiązać ze zbliżającą się rują. Nie czekajcie na ruję, sterylka jak najszybciej! Każda ruja zwiększa ryzyko zachorowania na raka sutka.

Też tak uważam.
Ja wszystkie małe kocice kastruje przed pierwszą rują.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Wto mar 08, 2011 20:30 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

Dzięki dziewczyny za rady, są one dla mnie bardzo cenne :1luvu:
Wczoraj byłam z tego ciemna kompletnie dziś już mam trochę przejaśnione.
Jutro idziemy na kontrolę, porozmawiam z wetką, dzięki wam będę już partnerem do rozmowy :wink:
Oczywiście skonsultuję jeszcze z innym wetem i będę dążyła do jak najszybszej sterylizacji kici.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Czw mar 10, 2011 21:12 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

Elu i jak Kropeleczka???
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw mar 10, 2011 21:40 Re: Powiększone gruczoły mleczne + guzek POTRZEBUJĘ WIEDZY!!!

Byliśmy na kontroli, "guzek" po lekach przeciwzapalnych zmniejszył się znacznie.
Zmiany u Kropelki związane są ze zblizającą się rujką, a ów guzek to na 99,9% powiększony pakiet gruczołu mlekowego :D
Zapytałam też Dr Jarka na forum Krakvetu, odpowiedział mi dokładnie tak samo.
Gdyby P doktor, u której byłam za pierwszym razem raczyła odpowiedzieć konkretnie na moje pytania, zaoszczędziła by mi wielu nerwów i 2 nieprzespane noce, o pudełku chusteczek higienicznych nie wspomnę :twisted:
No ale cóż, najważniejsze że jest dobrze, a wiedza którą nabyłam przez ten czas też jest cenna.
Oby mi się nigdy nie przydała :wink: :D
Jutro kolejna kontrola i myślę że na tym zakończymy naszą przygodę :ok:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Pt mar 11, 2011 10:39 Re: Powiększone gruczoły mleczne+guzek skończyło się na strachu!

bardzo się cieszę :D

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Pt mar 11, 2011 20:13 Re: Powiększone gruczoły mleczne+guzek skończyło się na strachu!

Fantastyczne wiadomości!
Elu-nawet nie wiesz jak bardzo mnie to cieszy!-kto jak kto,ale ja Cie doskonale rozumiem,znam ten strach,tylko,że u mnie diagnoza jest gorsza :( -ale na razie cieszymy sie ,że jest cisza,kicia sobie żyje ,nowych guzków nie ma i tego sie trzymam!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz

kropkaXL

Post » Pt mar 11, 2011 22:39 Re: Powiększone gruczoły mleczne+guzek skończyło się na strachu!

kropkaXL pisze:Fantastyczne wiadomości!
Elu-nawet nie wiesz jak bardzo mnie to cieszy!-kto jak kto,ale ja Cie doskonale rozumiem,znam ten strach,tylko,że u mnie diagnoza jest gorsza :( -ale na razie cieszymy sie ,że jest cisza,kicia sobie żyje ,nowych guzków nie ma i tego sie trzymam!
I za to trzymam nieustające kciuki :ok: :ok: :ok: wiesz o tym :)
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Sob mar 12, 2011 7:49 Re: Powiększone gruczoły mleczne+guzek skończyło się na strachu!

Wiem kochanie-wiem!
A może jakieś zdjęcie Kropeleńki wstawisz?????
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

[następna]