Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 07, 2011 16:39 Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

Chodzi mi o to, że mój Pimpek często tak się rzuca na jedzenie i zjada naraz tak dużo i szybko, że jakieś 5 minut potem wymiotuje. Nie zdarza się to bardzo często, ale czasami. Moja mama mówi, że to chyba przez to, że dzieciństwo spędził na podwórku, a tam wiadomo - jak raz na jakiś czas trafi się pełna miska to trzeba najeść się na zapas, bo potem inni wyjedzą i tak już mu zostało.

Kizia_Mizia87

Od: Sob mar 05, 2011 11:27

Post » Pon mar 07, 2011 18:10 Re: Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

mój Szprotek tak ma,i jak się naje dużo,to wymiotuje niestrawionym żarełkiem
dobrym posunięciem było kupienie kociatym suchej karmy o dużych granulkach,które musi starannie pogryźć zanim połknie.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon mar 07, 2011 19:50 Re: Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

Jednej z moich kotek też się to niestety zdarza. Choć z wiekiem coraz rzadziej.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Wto mar 08, 2011 10:00 Re: Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

Moja Henrysia robiła tak samo kiedy sie u nas znalazła. Przestała, kiedy się przekonała, że jedzenia starczy dla wszystkich kotów :wink:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Wto mar 08, 2011 17:56 Re: Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

Kizia_Mizia87 pisze:Chodzi mi o to, że mój Pimpek często tak się rzuca na jedzenie i zjada naraz tak dużo i szybko, że jakieś 5 minut potem wymiotuje. Nie zdarza się to bardzo często, ale czasami. Moja mama mówi, że to chyba przez to, że dzieciństwo spędził na podwórku, a tam wiadomo - jak raz na jakiś czas trafi się pełna miska to trzeba najeść się na zapas, bo potem inni wyjedzą i tak już mu zostało.

A w jakim wieku jest Pimpek i czy od zawsze ma tak z wymiotami?

Rozwiązaniem jest podawanie takiemu kotu tylko mokrej karmy (nie pęcznieje tak w brzuchu jak sucha), najlepiej małej porcji na początek a reszty - po kilku minutach.
Kot który ma trochę już jedzenia w brzuchu nie rzuca się zazwyczaj tak na michę jak głodny.
Super jest też na pierwszy rzut dać spory kawał wołowiny - gryząc go kot czyści pięknie zęby, ma frajdę - i traci zapędy do nałykania się jedzenia.

Patent z karmą o dużych granulkach jest dobry - pod warunkiem że kot dążąc do jak najszybszego napchania brzucha nie będzie jej łykał - mam takiego cudaka w domu, prawie życiem przypłacił(a) swój zwyczaj.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto mar 08, 2011 18:12 Re: Czy któryś z Waszych kotów też tak ma ?

Ja mam takiego delikwenta :?
Zresztą nie pierwszego.
Ponieważ kotek jest dosyć specyficzny (nie ma pojęcia, że surowe mięso sluzy do jedzenia, a nie do rozdyźdania po podłodze :evil: ), kupuję karmy suche typu sensitive albo weterynaryjne RC - gastro intestinal - wtedy pawiuje jakby rzadziej.
Robiłam mu badania ale nic nie się nie wykryło, na szczęście... Z mojego doswiadczenia wynika, że rodzaj karmy ma znaczenie i dla kota, i dla mnie (mniej sprzątania ale ciężej dla kieszeni :mrgreen: )
Obrazek Obrazek

Chatte

Od: Śro kwi 02, 2003 8:46