Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 25, 2011 14:43 Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Mam kotkę, która ma 10 miesięcy. Jest po długim leczeniu, wiec nie chce jej od razu sterylizować. Stąd moje pytanie: ma 1 ruję, czy jest mozlwe , ze moze nawet sikac? (czego nigdy wcześniej nie robiła, np na łóżko). Juz sama nie wiem co robic. Proszę o wskazówki co kotka muże robić w czasie rui...

sabina1977

Od: Sob paź 02, 2010 21:56

Post » Pt lut 25, 2011 14:58 Re: Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Znaczy teren zapachem moczu - jeden ze sposobów "przywoływania" kocura - takie instynktowne. Może też, w ramach znaczenia terenu, robić kupę poza kuwetą. Może wyć, gruchać i ryczeć basem. Może odmawiać jedzenia. Może zainfekować sobie macicę.

Czemu chcesz czekać po leczeniu? Jakieś wskazania medyczne?
Jeśli tak, to jakie macie wykonać badania, żeby się zorientować, czy to koniec leczenia?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt lut 25, 2011 15:08 Re: Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Leczona na gronkowca, wszystkie badania jakie były mozliwe w Polsce zostały przeprowadzone. Potem badanie krwi w Berlinie-stwierdzona alergia pokarmowa. Wet pow, ze mam odczekac miesiąc na sterylizację, ale nie wytrzymam, bo to co ona robi przechodzi wszelkie pojęcie:)Blokady w zastrzyku nie chce podac - zbyt ryzykowne. Czyli tylko czekac?

sabina1977

Post » Pt lut 25, 2011 15:13 Re: Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Są jeszcze pigułki oraz kuracja na wyciszenie rujki delikatniejsza od pigułek. Moja kotka coś takiego dostała przed sterylizacją - wyglądało jak cukier w kostkach.

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Pt lut 25, 2011 15:17 Re: Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Ja przy gronkowcu cięłam jak tylko wyszedł czysty posiew. Kastracja była w osłonie antybiotykowej w/g antybiogramu, bo gronkowiec lubi wracać.
Na szczęście kota z gronkowcem miałam tylko raz i więcej już nie chcę.
Kocicę z rują ciągłą też, i też już więcej nie chcę.

Blokada w zastrzyku to olbrzymia dawka hormonów utrzymujących bałagan hormonalny w kocie minimum pół roku - po co? 8O
Jeśli już wyciszać ruję przed kastracją, to znacznie mniejszymi dawkami hormonów - np. w tabletkach. I wyciszać wtedy, kiedy dojdzie do rui ciągłej i jest problem z wstrzeleniem się z kastracją.
Albo delikatnymi środkami uspokajającymi - dobranymi przez wet.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt lut 25, 2011 17:48 Re: Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

Dziekuję, czekam na sterylizację, która będzie w czwartek:)jakos muszę to przezyc:)

sabina1977

Post » Pt lut 25, 2011 19:56 Re: Kotka w okresie rui, pytania-proszę o odp

sabina1977 pisze: Stąd moje pytanie: ma 1 ruję, czy jest mozlwe , ze moze nawet sikac? (czego nigdy wcześniej nie robiła, np na łóżko).

Moja sikała :twisted: Właśnie na łóżko.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30