Czy ktoś leczył u swojego kota zapalenie przyzębia?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 29, 2004 9:46 Czy ktoś leczył u swojego kota zapalenie przyzębia?

Jeśli tak to proszę o info na ten temat, jak to się leczy czym itp. Zojka w bukiecie chorób wyniesionych ze schroniska ma również tą przypadłość. Wet stwierdził że to musi poczekać bo teraz ważniejsza jest rekonwalescencja po sterylce, koci katar, szczepienia itp, ale ja widzę że kicia się z tym męczy, pociera pyszczkiem o wystające przedmioty jakby chciała się podrapać itp, stąd moje pytanie o leczenie, czy ma dużo skutków ubocznych itp Sterylkę zniosła dość dobrze, jest wesoła, przytulaśna, normalnie je więc może dało by się to już leczyć? Poradźcie coś, proszę!

Astana

Od: Wto sty 06, 2004 13:18

Post » Czw sty 29, 2004 10:00 Re: Czy ktoś leczył u swojego kota zapalenie przyzębia?

Astana pisze:ale ja widzę że kicia się z tym męczy, pociera pyszczkiem o wystające przedmioty jakby chciała się podrapać

Witaj...

A jesteś pewna, że to pocieranie to z powodu chorych dziąseł ???
Bo może to być również pocieranie w celu zostawienia swojego zapachu na przedmiotach - takie znaczenie miejsc- i sprawianie sobie przy okazji przyjemności, bo koty po brodzie lubią się drapać i być drapane. A jak mruży przy tym oczy ... :)
Magda
Obrazek
Obrazek

pococito

Od: Pon sie 12, 2002 20:02

Post » Czw sty 29, 2004 13:18

Owszem, leczyłam u Simbka.

Pytanie mam - jak wyglądają zęby i dziąsła? Jak z zapachem z ryjka?

Pocieranie pysiem to naturalne u koci - zaznacza, że ten dom jej JEJ i ona nie ma zamiaru go opuścić ;)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Czw sty 29, 2004 13:37

Ząbki wydają się czyste bez kamienia ale dziąsła z jednej strony wyraźnie zaczerwienione i zapach z ryjka... no cóż... różany to on nie jest... Boję się trochę tego leczenia bo jak mi perzyjdzie codziennie jej ząbki szczotkować to w końcu ja się będę nadawała do leczenia - ran szarpanych i gryzionych...

Astana

Post » Czw sty 29, 2004 13:47

Spokojnie, Astana, tak źle jeszcze nie jest ;) Przy Simbku rzucał smród na kolana - można było zejść śmiertelnie na bezdech ;)

W tej chwili kocia dostała antybiotyk przy sterylce. , zapalenie przyzębia to coś więcej jak tylko zaczerwienione dziąsła. U Zojki podejrzewałabym raczej infekcję dziąseł. Póki nie skończy tych antybiotyków, które teraz dostała, nie można podać kolejnych. Trochę za dużo byłoby jak na zmęczone kocie ciałko ;) Niech młoda trochę wydobrzeje, a potem ruszaj do szturmu na ryj :mrgreen:

A myciem zębów się nie przejmuj - Simbie też nie myję - życie mi jeszcze miłe :twisted:
Dostaje za to trochę żarcia "do gryzienia". Też ładnie czysczi klawiaturę.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Czw sty 29, 2004 14:07

Myszko bardzo dziękuję za słowa otuchy, może nie będzie tak źle... Na razie czekamy na zdjęcie szwów po sterylce (cięcie ze względu na ciążę jest dość duże) a potem bierzemy się po kolei za leczenie. Weci na razie przedstawiają tylko najbliższy etap leczenia pewnie w obawie że jak usłyszę od razu ile mnie to będzie kosztowało to im tam zemdleję, ale co tam! Najważniejsze że mam swoją kicię!

Astana

Post » Czw sty 29, 2004 14:18

Astano,
na lekki stan zapalny w ryjku koteczki dobrze działa żel stomatologiczny Sachol - nie jest drogi :) i możnma podawać przy antybiotyku
trzeba kociak unieruchomić (przy braku wprawy przyda się pomoc :D ) lekko nacisnąć palcmi jednej ręki na zawias szczęki, włożyć palec pod policzek, zamknąć szczęke kociowi, żeby nie gryzła :twisted: i małą ilością żelu delikatnie posmarować dziąsła oraz ząbki.

pozdrawiam
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10