Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 16, 2011 12:27 Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Dzień Dobry!
Od wczoraj mieszka z nami kotka w typie kota perskiego, poznaję to tylko po pyszczku, bo w rzeczywistości to jest koci szkielet, z kępami futra.
Znaleziona w bloku na klatce schodowej, nie wiem, czy waży kilogram, ma ok 2 lat, jest już odrobaczona i odpchlona i chyba zaczyna porastać nowym futrem.
Będę wdzięczny za wszelkie porady, jak doprowadzić to coś do stanu, jaki powinna prezentować.
Czeka ją następna wizyta u lekarza, ale zależy mi na poradach doświadczonych kociarzyObrazek
Ostatnio edytowano Śro lut 16, 2011 14:42 przez Agador, łącznie edytowano 3 razy

Agador

Od: Śro lut 16, 2011 12:16

Post » Śro lut 16, 2011 12:40 Re: Mańka Wypłosz prosi o pomoc

Może napisz w tytule że zaniedbana kotka w typie persa (czy coś w tym stylu), są na forum ludzie, którzy maja doświadczenie z takimi kotami, na pewno zajrzą.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Śro lut 16, 2011 12:43 Re: Mańka Wypłosz prosi o pomoc

i wklej zdjęcie

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro lut 16, 2011 12:45 Re: Mańka Wypłosz prosi o pomoc

dzięki już poprawiam

Agador

Post » Śro lut 16, 2011 13:13 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Przede wszystkim pielęgnacja futra i oczu . Trzeba ja przyzwyczajać do czesania. Zakupić odpowiednie szczotki i grzebienie. Ja do czesania moich persków używam : kocura czeszę grzebieniem, kotkę szczotką . Kupiłam to w zoologicznym. Ponadto na kołtuny pod pachami używam specjalnego nożyka ( też w zoologicznym kupiłam ). Moje koty mają zawsze portki krótko przycięte dla higieny. Oczy przemywam wacikami z letnią wodą , raz dwa razy dziennie , kiedyś przemywałam rumiankiem.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Śro lut 16, 2011 13:20 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Już akcesoria kupione, tylko tu nie ma co czesać, dopiero porasta nowym futerkiem, na razie tylko puszkiem, ogon jeszcze jak u szczura, ale też się poprawia. Mam tylko jeden kłopot, jest bardzo chuda i nie wiem jak ją karmić, ona ciągle domaga się jedzenia. zostawiam jej w miseczce suchą karmę, ale ta cwaniara wie, że w lodówce jest puszka z jedzeniem i tam prowadzi. Nie wiem, czy powinna jeść tak dużo i ile razy dziennie mamy ją karmić. Myślę, że taki apetyt świadczy o zdrowiu, jest tylko wychudzona i łysa i to główny problem.

Agador

Post » Śro lut 16, 2011 13:25 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Moje koty mają zawsze suchą karmę w miseczkach. Mięso albo puszkowe raz dziennie. Jak ona taka chudziutka to może niech je .

FeminaLaboriosa

Post » Śro lut 16, 2011 13:30 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

A to może tutaj przydałby się convalescent. To jest taki proszek w saszetkach, który rozrabia się z wodą i jest to bardzo energetyczny pokarm, a jak ona taka chuda to akurat dla niej pewnie.
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro lut 16, 2011 13:34 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Zapytaj weta o ten rekonwalescent . Moje od początku są na Royal Canin (teraz to już każde na innej diecie ) lubią, nie grymaszą i zdrowo się chowają.

FeminaLaboriosa

Post » Śro lut 16, 2011 13:42 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Myślę że spokojnie dojdzie do siebie na normalnej karmie, tylko niech je ile chce. Czym karmisz? Mimo że nie ma czego czesać, szczotkuj "łysola", przyzwyczajaj do czesania nim zacznie się kluszczyć odrośnięte już futro. Teraz dotyk szczotki (o ile miękka), bedzie masował skórę, będzie dla kotki miły i powinna skojarzyć czesanie z przyjemnością. Moja Miyuki pozwala się czesać do pierwszego napotkanego "klucha" - pierwsze szarpnięcie i zaczyna polować z pazurami na rękę ze szczotką co jest średnio przyjemne. Kiedy była ogolona, "czesałam" ją szczotką z włosia - normalnie to się do jej futra nie nadaje, ale wtedy sprawiało przyjemność, podczas kiedy grzebień drażniłby tylko nagą skórę. Zwłaszcza że też była dość szczupła. W tej chwili używam głównie grzebienia o rzadko rozstawionych, długich zębach i drugiego o nieco krótszych, ale też dość rzadkich. Do kluchów filcak (trymer), a jeśli kluchy są już dorodne - nożyczki lub wręcz maszynka do golenia. Aktualnie Miyuki zrzuca masę podszerstka i koszmarnie się filcuje, zwłaszcza pod pachami.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro lut 16, 2011 13:55 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Niektórzy tez do pielęgnacji futra używają pudru. Są różne specyfiki do rozkołtuniania sierści ale są drogie i ja ich nie używam. Należy nie dopuścić do powstania kołtunów i tak jak mówi kinga w. przyzwyczajać do czesania . Najlepiej czesać o stałej porze, w stałym miejscu. Moje kotuchy na widok szykowania miejsca do czesania i wyciagania z szuflady szczotek i grzebieni już się meldują do czesania . Wytresowałam je :D Choć czasem w trakcie czesania potrafią wbić pazury tak, że chirurg by miał co robić.

FeminaLaboriosa

Post » Śro lut 16, 2011 13:57 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Jak ma brudne zacieki pod oczami (prawie norma u persów) - do czyszczenia najlepiej nadaje się Borasol (do kupienia w aptece za grosze), czyść namoczonym patyczkiem do czyszczenia uszu, tylko uważaj, żeby płyn nie dostal się do oka. I w miejscach narażonych na kołtunienie się (brzuch, pachy, za uszami) możesz uzywać pudru dla dzieci Johnsona - posywać, wmasować i rozczesać ...

edit - literówki
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Śro lut 16, 2011 14:01 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

FeminaLaboriosa, szczerze zazdraszczam wytresowania ogonów. U mnie na widok grzebieni dostaje szczęśliwej głupawki kota której w zasadzie czesać nie trzeba bo zupełnie się nie kluszczy, za to delikwentka która filcuje się na akord, potrafi takiego liścia sprzedać na rękę że mam blizny już chyba na zawsze. Ot, czułość koteckowa...
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro lut 16, 2011 14:26 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

O nie , nie kinga w . aż tak bardzo nie udało mi się ich " wytresować " żeby mi śladów zębisk i pazur nie wyryły na rękach.
Właściwie to przeważnie jest atak na szczotkę, a że moja ręka jest w pobliżu to jej się też dostanie. Cóż, taki los miłośników persów i persopodobnych. :D

FeminaLaboriosa

Post » Śro lut 16, 2011 14:38 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

AgaPap pisze:A to może tutaj przydałby się convalescent. To jest taki proszek w saszetkach, który rozrabia się z wodą i jest to bardzo energetyczny pokarm, a jak ona taka chuda to akurat dla niej pewnie.

Może i by się przydał.. ale PO badaniach krwi..
Tak zaniedbany kot, zwłaszcza w typie persa, może mieć problem z nerkami.. to i w pierwszej kolejności należy sprawdzić, robiąc jej morfologię z profilem nerkowym i wątrobowym..
Jeśli nerki będą w porządku, można ją odzywiać karmą wysokobiałkową, jaką jest wspomniany convalescent..
Jeśli natomiast nerki są do leczenia, to nie wolno podawać karmy wysokobiałkowej, tylko specjalistyczną nerkową o niskiej zawartości białka.. bo inaczej tylko zaszkodzisz kotu zamiast mu pomóc..
Musisz to wiedzieć, stąd koniecznie zacznij od badań u weta..
Ja bym jeszcze dodatkowo zrobiła test na FelV i FIV..

I jeszcze dodam, że kotom nie powinno się wykonywać żadnych zabiegów pod narkozą, jeśli nie znamy stanu nerek, czyli poziomu mocznika i kreatyniny.. a zwłasza kotom w typie persa (które mają genetyczne skłonności do problemów z nerkami) o nieznanym pochodzeniu i tak skrajnie wyniszczonym.. narkoza przy chorych nerkach jest zagrożeniem dla zycia..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

[następna]