co to jest ten dom tymczasowy?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 15, 2011 14:19 co to jest ten dom tymczasowy?

co to jest? mozecie szczegolowo napisac? plis :ok:
gerardbutler

Post » Wto lut 15, 2011 14:27 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

hmm najprościej poczytaj poniższy link....Dom tymczasowy, czyli rodzina zastępcza dla zwierzaka :)

http://www.przygarnijzwierzaka.pl/komunikaty/?id=16
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Wto lut 15, 2011 14:33 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

tam pisze ze dom tymczasowy , jezeli wezmie zwierza bardzo potrzebujacego moze dostac pieniadze na leczenie i karme dla niego z schroniska
gerardbutler

Post » Wto lut 15, 2011 14:36 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

to jest możliwe ale chyba żeby się czegoś doprosić było by wiele załatwiania ( akurat tego nigdy nie próbowałam)
na forum niektóre dziewczyny proszące o DT/DS dla kotów oferują karmę,żwirek,wizyty u weta itp

a co planujesz być domkiem tymczasowym? :D
Obrazek

Edytka1984

Post » Wto lut 15, 2011 14:39 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

tzn mam swoje zwierze ale sa przyjazne
chodzi oto ze nieraz nie mialabym kasy na kolejne nabytki a tak naprawde zal mi bezdomnych kotow ktore nie maja gdzie mieszkac a nie ma wolnych dt
gerardbutler

Post » Wto lut 15, 2011 14:40 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

To chyba zależy, w jakich okolicznościach zostaje się DT. Jak podpisujesz z kimś umowę, to może tak być. Na razie żaden akt prawny nie precyzuje, co to jest DT, więc to pojecie jest pojemne.
W takich okolicznościach, najlepiej podczepić się pod jakąś fundację :wink: - albo brać koty, którym ktoś obiecuje wsparcie finansowe, dość często tak bywa ...

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto lut 15, 2011 14:44 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

no w przypadku nie stabilnej sytuacji finansowej najlepiej brać kotka na DT od kogoś kto oferuje wsparcie finansowe
bądź jak podpowiada przedmówczyni od jakiejś fundacji :D
jak dobrze popatrzysz na forum koleżanki za DT oferują właśnie wsparcie finansowe dla kota byleby tylko miał DT
no i jeśli Twoje zwierzęta są przyjazne to nie byłoby chyba problemu
Obrazek

Edytka1984

Post » Śro lut 16, 2011 16:55 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

Też sie zastanawiam aby zaoferować dom tymczasowy dla kociaków, ale mam watpliwości czy np. moje koty nie zarażą się czymś od tymczasowych. Ponad rok temu przygarnęłam kotka Rysia z ulicy dla mojej Zuzi bo bardzo lubi towarzystwo. Pokochali się bardzo ale okazało się że Rysiek miał Fiv i koci tyfus, niestety nie przeżył :( a Zuzia zaraziła się kocim tyfusem i było ciężko ale na szczeęscie wyzdrowiała. Teraz się boję że nowy kotek może przynieśc jakąś chorobę... Czy jest na to jakaś rada? Zuzia co prawda jest zaszczepion ale czy to wystarczy, są różne choroby.

Mimo moich obaw przed chorobami, w sobotę znowu przygarnęłam młodą kotkę. Okazało się że ma ropień na łapce więc musimy z nią jeździć do weterynarza. Mam nadzieję że Zuzia się od niej niczym nie zarazi. Nowa kotka, którą nazwałam Luna, cały czas tylko śpi i je czy to jest normalne?
ObrazekObrazek
Obrazek

AlayaShirin

Od: Sob sty 29, 2011 15:08

Post » Śro lut 16, 2011 17:45 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

Kwestie finansowania musisz omówić indywidualnie z tym, od kogo będziesz brać kota (fundacja/schronisko/osoba prywatna).
Ja mam 5 tymczasów, opiekę weterynaryjną zapewnia fundacja. Jak miałam 1-2, to kupowałam żwirek i jedzenie za swoje, ale przy takiej ilości, w tym połowa chora, mam problem z utrzymaniem i dostaję wsparcie.
Jeśli kot jest chory, to trzeba jeszcze mieć czas - na obserwację, podawanie leków, jeżdżenie do weterynarza, czekanie w kolejkach, karmienie gdy nie je. Może wymagać izolacji/osobnej kuwety. Chyba rzadko zdarza się, że dostajesz kota w pełni przebadanego, czyli np. z 2-3 krotnie powtarzanym testem na FIV/FELV. Zastanów się, czy Twoje koty są szczepione na białaczkę, grzybicę i inne choroby. Każdy nowy tymczas był u mnie zamknięty w osobnym pokoju, tam miał taką "kwarantannę", przyzwyczajał się do mnie i stopniowo do innych kotów, dopiero po jakimś czasie wypuszczałam go do innych.
No i kolejna kwestia - nigdy nie wiadomo ile tymczas u Ciebie posiedzi, zastanów się, czy np. po pół roku będziesz w stanie go oddać jak znajdą się chętni (u mnie jeden stacjonuje od 10 miesięcy - vide podpis :roll: ), trzeba mieć też świadomość, że jak kot pożyje trochę w domowych warunkach, to nie można go oddać z powrotem do schroniska/lokalu fundacyjnego, bo może tamtych warunków nie przetrwać.
Jako dom tymczasowy odbieram także telefony/maile, jeżdżę na wizyty przedadopcyjne, zawożę kota na miejsce.
Mam nadzieję, że Cię nie zniechęciłam :ok: , przy jednym tymczasie nie jest tak źle, zależy ile masz własnych kotów?
Ostatnio edytowano Śro lut 16, 2011 17:48 przez _namida_, łącznie edytowano 1 raz

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Śro lut 16, 2011 17:48 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

ja w przyszlosci mam zamiar zostac dt,po remoncie i powiekszeniu mieszkania jakos mnie to nie przeraza :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lut 16, 2011 19:07 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

Od 2,5 roku mam Zuzię, która jest zaszczepiona. Cztery dni temu znalazłam Lunę z chorą łapką.
Na razie Luna się oswaja z nowym domem. Zuzia próbuje się z nią bawić ale Lunka fuczy, przy zaczepianiu. Z drugiej strony chodzi po mieszkaniu i prowokuje tak jakby chciała być zaczepiona. Jak długo trwa przyzwyczajenie się do siebie dorosłych kotów?
ObrazekObrazek
Obrazek

AlayaShirin

Od: Sob sty 29, 2011 15:08

Post » Śro lut 16, 2011 19:42 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

OK. dwóch tygodni, czasem dłużej - będzie ok :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro lut 16, 2011 20:02 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

ja też zamierzam być DT w przyszłości
jak tylko wykończę swoje M3 :)
Obrazek

Edytka1984

Post » Śro lut 16, 2011 20:26 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

A ja szukam domu tymczasowego płatnego czyli finansuję wszystko-karmę,żwir,weta-bo bardzo potrzebuję umieścić gdzieś parę dorosłych kotów-kotka buraska,wiek ok.1roku;wysterylizowana i kot czarnuszek;wiek ok.3lat;wykastrowany;Jestem w tej chwili tak zakocona [25 szt.],że nie mam innego wyjścia bo nawet w łazience mieszka kot.

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Czw lut 17, 2011 0:02 Re: co to jest ten dom tymczasowy?

Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41