» Pon sty 24, 2011 9:41
Re: Pomocy!!! Kot nie trafia do kuwety
Wcześniej sikała do kuwety? Jeżeli teraz przestała, to przede wszystkim zastanów się, czy:
1. Nie jest chora. Jeżeli tak, to odczuwa ból przy sikaniu i ten ból kojarzy z kuwetą. Unika więc kuwety, ale sikać przecież musi. Powinnaś więc iść z nią do weta i dać mocz do badania. Od tego trzeba zacząć. Mocz najłatwiej pobrać podstawiając łychę wazową pod sikającą kotkę (przynajmniej ja tak robię i moim zdaniem to najłatwiejsza metoda).
2. Nie jest wysterylizowana. Po wyeliminowaniu przyczyn chorobowych, to jest następny powód, dla którego kotkom odbija i zaczynają sikać poza kuwetą, w wybrane przez siebie miejsca.
3. Nie jest zestresowana, coś przeżywa. W takim wypadku należy otoczyć ją ciepłem i miłością, włożyć do kontaktu Feliwaya lub dawać do pysia KalmAid.
Przyczyny podałam w takiej kolejności, w jakiej należy badać kotkę. Na pewno nie robi tego ze złośliwości. Ma swoje powody, ale nie potrafi Ci powiedzieć. Traktuj takie sikanie poza kuwetą jako sygnał, że coś się z nią dzieje i potrzebuje Twojej pomocy.